Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πολλά τα λάθη στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων – νέα συνεδρίαση της Επιτροπής

Συνεχείς αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων βλέπουν το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ αλλά και οι φορείς που εμπλέκονται με το φάρμακο, από την περασμένη Τρίτη.

Ο αρχικός πίνακας που κατέθεσε ο ΕΟΦ στην Επιτροπή Τιμών, άλλαξε χθες και αναμένεται να αλλάξει ξανά αύριο, ενώ άγνωστο είναι τελικά αν θα πραγματοποιηθεί και πάλι συνεδρίαση της Επιτροπής τιμών αύριο το μεσημέρι ή οι διορθωμένες τιμές θα αλλάξουν … ‘αυτόματα’…

Η σωρεία των λαθών που διαπίστωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες από το νέο δελτίο τιμών, οδηγεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να σκέφτονται.....



... είτε την απόσυρση προϊόντων τους από την αγορά (300-350 σκευάσματα), είτε την απαίτηση της νομιμότητας, δηλαδή την εφαρμογή του νόμου με την κοστολόγηση βάσει των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, γεγονός που οδηγεί σε αυξήσεις!
Η τελευταία διαπίστωση μάλιστα, φαίνεται πως προκάλεσε ένταση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος ζήτησε το νέο δελτίο να περιέχει μόνο μειώσεις τιμών.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί, οδήγησε τους δύο συνδέσμους του κλάδου, ΣΦΕΕ και ΣΑΦΕΕ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά, με την οποία επισημαίνεται ότι τα πολλαπλά λάθη που έχουν καταγραφεί στις τιμές, είναι απαραίτητο να διορθωθούν, γιατί δημιουργούν δομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλά φάρμακα να αποσυρθούν. Ακόμη κι αυτό δεν γίνει, οι ελλείψεις τους θα είναι ανεξέλεγκτες από τη μαζική επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες.

Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την εφαρμογή του νόμου για τη χορήγηση τιμής βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., καθώς και τον σεβασμό της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και πατέντας.

Επιπλέον στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:
  • για τα ακριβά φάρμακα του ν.3816, χρησιμοποιείται ως χονδρική τιμή η ειδική χονδρική τιμή (νοσοκομειακή τιμή συν 2% χονδρεμπορικό κέρδος), συμπαρασσύροντας έτσι τη νοσοκομειακή και λιανική τιμή.
  • από τον κατάλογο τιμών λείπουν πολλά και σημαντικά προϊόντα,
  • πολλά προϊόντα που πήραν άδεια πριν το 2000, έχουν μπει στην κατηγορία των φαρμάκων που πήραν άδεια μετά το 2000, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή τους κατά 50%, αντί της οριζόντιας μείωσης,
  • φάρμακα χωρίς γενόσημο έχουν μειωθεί κατά 50% ή με την οριζόντια μείωση, χωρίς το μέσο όρο των τριών φθηνότερων,
  • οι τιμές της Μ. Βρετανίας δεν έχουν μετατραπεί σε ευρώ και
  • προϊόντα σε από κοινού μάρκετινγκ με δύο εταιρίες, έχουν διαφορετικές τιμές!.
Εν αναμονή των πρόσθετων διορθώσεων, οι σύνδεσμοι προειδοποιούν ότι εάν ισχύσουν οι τιμές που αναρτήθηκαν χθες, από Δευτέρα, οι εταιρίες δεν θα μπορούν να τα τιμολογήσουν, γιατί ανατρέπεται το ευρωπαϊκό σύστημα τιμών, που χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς.

Α.ΠΑΠ.


iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου