Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Υποχώρησε 12,5% η αγορά φαρμάκου

Συνεχίζεται η πτώση, που ξεκίνησε από το 2010 κατά 13%, σε σχέση με το 2009 και το 2011 (κατά -5% σε σχέση με το 2010). [οκτάμηνο]
  
Σύμφωνα με στοιχεία της EMS υποχώρησε 12,5% η αγορά φαρμάκου ( Του Γιώργου Σακκά.)

 Έντονα πτωτικά κινείται η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα, η οποία, κατά το πρώτο οκτάμηνο της χρήσης, υποχώρησε κατά 12,5% λόγω των κινήσεων κυρίως για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ περαιτέρω υποχώρηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η επικείμενη έκδοση του νέου δελτίου τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο δελτίο, για το οποίο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις διατηρούν σημαντικές επιφυλάξεις ως προς τις τιμολογήσεις κάποιων ειδικών κατηγοριών, θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς κατά 4% ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της IMS στους πρώτους 8 μήνες του 2012, η αγορά φαρμάκου (τιμές φαρμακείου) διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 12,5%. Οι εταιρείες Novaitis, Pfizer, Sanofi, Astrazeneca, Vianex και GSK, εξακολουθούν να αποτελούν τις κορυφαίες της αγοράς, με τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ η καθεμία, καλύπτοντας συνολικά το 40% της αγοράς φαρμακείου. Με εξαίρεση τη Vianex, οι υπόλοιπες παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο δελτίο θα περιέχει ης μειώσεις που έχουν θεσμοθετηθεί και αφορούν στην υποχώρηση των τιμών των off patent στο 50% του πρωτότυπου και των πρώτων γεννοσήμων στο 40%.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι συνεχίζεται με σημαντικό ρυθμό η πτώση που ξεκίνησε από το 2010 κατά 13% σε σχέση με το 2009 και το 2011 (-5% σε σχέση με το 2010).
Υπενθυμίζεται ότι η πτώση του 2010 οφειλόταν πρωτίστως σε οριζόντιες μειώσεις ημών, που κατόπιν διορθώθηκαν στο ύψος των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με δηλώσεις το γενικού διευθυντή της IMS Ελλάς, Κωνσταντίνου Κοφινά, «η τάση που διαγράφεται, τοποθετεί την πορεία της ελληνικής αγορά χαμηλότερα από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται μεταξύ -1 % και +4% και η οποία επηρεάζεται κυρίως από τις ανατολικές χώρες, διότι οι 5 μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία Ισπανία) αντιμετωπίζουν και αυτές σημαντική πίεση στα δημοσιονομικά τους, με αποτέλεσμα οι προοπτικές τους να κυμαίνονται από 0 ως +3% για την επομένη τριετία. Και οι ανατολικές όμως έχουν απολέσει περίπου το 50% της αύξησης (από +6% ως +9% για την επόμενη τριετία), ενώ το σύνολο των υπολοίπων δεν αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω, γεγονός που ορθά προσδίδει στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών το χαρακτηρισμό της ώριμης πλέον αγοράς».
Με βάση τα νέα δεδομένα στην αγορά, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσδιορίσουν τη στρατηγική τους, η οποία βέβαια έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ένα νέο μέτωπο, που άνοιξε σχετικά πρόσφατα, είναι η διαχείριση των νέων ζημιών που έχουν προκύψει από τα νέα ομόλογα που έλαβαν ως αντάλλαγμα, στο πλαίσιο του PSI, και τα οποία αποτιμώνται στο 20% της ονομαστικής αξίας.

Πηγή: PHARMA TEAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου