Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ : ΜΙΚΡΟΨΥΧΟΙ



Θεσσαλονίκη, 12/10/2012

Επί μήνες ΔΙΚΑΙΩΣ γκρινιάζαμε γιατί οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες απαιτούσαν από τους φαρμακοποιούς να εξοφληθούν τοις μετρητοίς ή με πίστωση λίγων ημερών .
Έγινε δημοσίως προσπάθεια από την Κυβέρνηση να πειστούν οι πολυεθνικές βιομηχανίες για επιμήκυνση της πίστωσης . Μάταιος κόπος.

Όσοι ήταν παρόντες σε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο στις αρχές του Σεπτέμβρη - και ήταν πολλοί (Σαλμάς , Παπανικολάου, Π.Φ.Σ., Φ.Σ.Α., Ο.Σ.Φ.Ε.,Σ.Φ.Ε.Ε., Π.Ε.Φ. , φαρμακαποθήκες) γνωρίζουν πολύ καλά τι ζητήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία και τι απάντηση έδωσε.
Και επειδή η προσπάθεια έκδοσης απόφασης με συναίνεση της Βιομηχανίας δεν ευοδώθηκε ,


.........εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση που υποχρεώνει τη φαρμακοβιομηχανία να παράσχει προς φαρμακεία και φαρμακαποθήκες ,ελάχιστη πίστωση 60 ημερών.
Είναι πολύ σημαντική απόφαση . Και είναι σημαντική γιατί χαλαρώνει την πιστωτική ασφυξία προς φαρμακεία και φαρμακαποθήκες που είχαν επιβάλλει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αλλά από την στιγμή που δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση άρχισαν τα πικρόχολα σχόλια από τις γνωστές «Κασσάνδρες».
Και τι δεν ακούσθηκε ! Ότι η απόφαση δεν θα εφαρμοσθεί διότι … διαφωνούν οι βιομήχανοι . Ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια.  Ότι  είναι  στάχτη στα μάτια των φαρμακοποιών και άλλα παρόμοια.   Αναρωτιέμαι :
  •  Ζητούσαμε ή όχι την επιμήκυνση της πίστωσης προς φαρμακεία ; 
  •   Την πετύχαμε  ναι ή όχι ;
  •   Tην θεσμοθετήσαμε με Υπουργική απόφαση  που πέρα από το νομικό της μέρος εκφράζει και μια πολιτική βούληση ;
  • Εάν δεν πετυχαίναμε την θεσμοθέτηση της θα ακούγαμε σχόλια περί αποτυχημένου Π.Φ.Σ.; 
  • Τώρα  που το πετύχαμε ούτε μία καλή κουβέντα;
Δεν πειράζει. 
« Θα προσβληθεί » λέει «στα δικαστήρια και θα καταπέσει». Ποιος το ισχυρίζεται ; Mήπως κάποιος διαπρεπής νομικός; Oχι φυσικά. 
Ας προσβληθεί λοιπόν. Δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια  έχει ο οιοσδήποτε και για οποιαδήποτε απόφαση.  Ας προσφύγει  λοιπόν όποιος θέλει.  Έτσι  για να πέσουν οι μάσκες και  για να δούμε ποιοι θα σπεύσουν να υποστηρίξουν την μία και ποιοί την άλλη πλευρά. Ένα είναι βέβαιο.  Oτι ο Π.Φ.Σ. θα παρέμβει με όποιο περιθώριο ο νόμος του δίνει υπέρ του κύρους  της  απόφασης. Και το νομικό οπλοστάσιο είναι ήδη έτοιμο. Με πολύ ενδιαφέρον  θα περιμένω να δω  ποιοι άλλοι φορείς θα κάνουν το ίδιο.
Ακούω ακόμη ότι η απόφαση δεν θα εφαρμοσθεί (!)  Δεν γνωρίζω αν είναι ευχή ή πρόβλεψη αυτών που την εκφράζουν.  Ένα πάντως είναι βέβαιο. Το εάν θα εφαρμοσθεί ή όχι η απόφαση εξαρτάται από  εμάς τους  ίδιους τους φαρμακοποιούς και τους συνεταιρισμούς μας. 
Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, δικαίωμά μας είναι να απαιτήσουμε την εφαρμογή της απόφασης  και κυρίως οι Συνεταιρισμοί  και η ΟΣΦΕ με τον βαρύνοντα ρόλο που έχουν στη διαμόρφωση των κανόνων της αγοράς.  Αν επιτρέψουμε την αδρανοποίηση της απόφασης είμαστε άξιοι της τύχης μας. 
Όπως σε κάθε περίπτωση  είμαστε άξιοι της τύχης μας , όταν υιοθετούμε , αναπαράγουμε και υποστηρίζουμε, επιχειρήματα της άλλης πλευράς , υπονομεύοντας  έμμεσα θετικές για τον κλάδο αποφάσεις.
                                                                                                                      Κυριάκος Θεοδοσιάδης 
                                                                                                                      Αντιπρόεδρος ΠΦΣ
                                                                                                       Πρόεδρος  Φ.Σ. Θεσσαλονίκης    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου