Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Καταγγέλλουν δύο μέτρα που απειλούν να επιφέρουν την εξαθλίωση του Έλληνα επιστήμονα

Αντιδρούν στην ένταξη των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΥΥ και στα νέα φορολογικά μέτρα

Κοινό διεκδικητικό πλαίσιο ανακοίνωσαν ο Ιατρικός, Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός,Δικηγορικός, Συμβολαιογραφικός, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών και ΤΕΕ Θράκης
Δύο μέτρα που απειλούν, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, να επιφέρουν την εξαθλίωση του Έλληνα επιστήμονα, συσπείρωσαν τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων του νομού Ροδόπης, που ανακοίνωσαν κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων. Η ένταξη των κλάδων υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ και τα φορολογικά μέτρα, προκάλεσαν την κοινή συνέντευξη Τύπου την 17η Οκτωβρίου, ημέρα απεργίας του επιστημονικού κόσμου της χώρας, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Στέργιος Κυριαζίδης, ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Ηλίας Χαλιγιάννης, ο πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Τζανίδης, ο Νικόλαος Σπύρου εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο Χρήστος Τερζίδης πρόεδρος συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης και ο Νίκος Παπαθανασίου πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, ενώ το υπόμνημα που παρουσιάστηκε έφερε και την υπογραφή των δικαστικών επιμελητών της Ροδόπης. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων έκαναν λόγο για συλλήβδην στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Για μνημονιακές πολιτικές που προκαλούν περικοπές στην υγεία με κάθε τρόπο, έκανε λόγο κ. Κυριαζίδης. Για δύο μέτρα που απειλούν να επιφέρουν την εξαθλίωση του Έλληνα επιστήμονα, έκανε λόγο ο Χρήστος Τερζίδης, σημειώνοντας πως «εξαθλιώνοντας αυτόν τον παραγωγικό ιστό δε θα μείνει κράτος». Στον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει πρόβλεψη για οδοντιατρική περίθαλψη, ενώ ο οργανισμός έγινε για να βοηθήσει τις μέσες και φτωχές μάζες του ελληνικού λαού», έκανε γνωστό ο Βασίλης Τζανίδης. «Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι αυτός που καθημερινά βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα ενός πτωχευμένου εθνικού συστήματος υγείας», είπε με τη σειρά του Ηλίας Χαλιγιάννης. «Δεν παραβλέπουμε την κοινωνία και τη δυσάρεστη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος, όμως έχουμε συγκεκριμένα ζητήματα και θα πρέπει να τα λύσουμε διότι μας εξαφανίζουν», ανέφερε με έμφαση ο Νικόλαος Σπύρου. Στη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαθανασίου λέγοντας πως «είναι προφανές για ποιο λόγο θέλουν να ενεργοποιήσουν τα αποθεματικά των ταμείων των επιστημονικών φορέων».

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η πρωτοφανής και ποικιλόμορφη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του ποικιλώνυμου κατεστημένου που κυβερνά τη πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, η διαφθορά και η διαπλοκή, σε νευραλγικούς τομείς δράσης της κρατικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την αποδόμηση της εθνικής παραγωγής εξέθρεψαν  τον παρασιστισμό, την παραοικονομία, τα ελλείμματα στην οικονομία και συνακόλουθα την ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα  και την ανασφάλεια. Όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα που πλήττουν και θέτουν στο κοινωνικό περιθώριο μεγάλα τμήματα του λαού μας και ειδικά τα ασθενέστερα οικονομικά έχουν ονοματεπώνυμο ως προς τις ευθύνες. Δεν αφορούν τον  κόσμο της εργασίας, των ελεύθερων επαγγελματιών που μάχεται, πέρα από ωράρια, παρέχοντας υπηρεσίες που προάγουν το δημόσιο συμφέρον στο χώρο της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της Κατασκευής και της Ανάπτυξης.   
 Η συλλήβδην στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με τη γνωστή μέθοδο των επικοινωνιακών παραισθησιογόνων, ως διαδικασία παραπλάνησης του λαού μας έχει εκμετρήσει το βίο της, όπως και αυτή του κοινωνικού αυτοματισμού που κάποτε απέδωσε λαμπρά αποτελέσματα στους εμπνευστές της. Η κοινή γνώμη όπως ξεκάθαρα και βάσιμα φαίνεται πλέον, δεν υπόκειται στη καθοδήγηση των υπευθύνων της κρίσης και αν το αντιληφθούν σύντομα, θα είναι καλό και για τους ίδιους.

Αντιλαμβάνονται πλέον οι συμπολίτες μας ότι παρά τις όποιες αφύσικες και καταδικαστέες γιγαντώσεις  των φορολογικών στρεβλώσεων που υπάρχουν και είναι αποτέλεσμα  του υφιστάμενου φορολογικού και δημοσιονομικού συστήματος, η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών –επιστημόνων, ανήκει μαζί με αυτούς στον μοναδικό χώρο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, στον κόσμο της εργασίας. Γνωρίζουν ακόμη ότι κάποιοι που ευθύνονται για το κατάντημα της Ελλάδας εξακολουθούν, σε συνθήκες ομολογημένης οικονομικής κρίσης να βρίσκονται ουσιαστικά στο απυρόβλητο. Είναι οι Τράπεζες που εξακολουθούν να πωλούν πανάκριβα τα προϊόντα τους, είναι οι εκμεταλλευτές των δημοσίων τηλεοπτικών συχνοτήτων που από δημόσιο αγαθό τις μετέτρεψαν και μάλιστα δωρεάν σε μέσο πνευματικού και ηθικού εξανδραποδισμού των πολιτών, είναι οι αλυσίδες μεγαλοκαταταστημάτων που πωλούν βασικά καταναλωτικά αγαθά σε τιμές απλησίαστες για τους πολίτες, που είδαν τους μισθούς τους και τα εισοδήματά τους να απομυζώνται από τα  μνημόνια και τα αλλεπάλληλα δήθεν τέλη (χαράτσια) που δυστυχώς επισφραγίστηκαν και με αποφάσεις μνημονιακής σκοπιμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτά είναι τα καρτέλ, τα πραγματικά κλειστά επαγγέλματα, που κανείς δεν τολμά να ανοίξει και τα οποία νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό μιας πραγματικά ελεύθερης και όχι ασύδοτης δράσης στο χώρο της οικονομίας. Αυτή την «καρτελοποίηση»  επιδιώκει η τρόικα και εγχώριες ομάδες μεγαλοσυμφερόντων και στο χώρο ελευθέριων επιστημονικών επαγγελμάτων τα οποία ασφαλώς δεν είναι κλειστά επαγγέλματα και  υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των συναλλαγών.      
Προτείνουμε στη Κυβέρνηση, εφόσον κατά τις γνωστές επικοινωνιακές διαρροές σχεδιάζει να «αναμορφώσει –αλλάξει» το φορολογικό σύστημα με την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου και της προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, να φορολογήσει όλους ανάλογα με τη πραγματική  φοροδοτική τους ικανότητα, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στο πραγματικό εισόδημα μετά την αφαίρεση ΟΛΩΝ των δαπανών. Όχι και κατάργηση του αφορολογήτου και συντελεστής 35%!!!. Αυτό θα σημαίνει de facto δήμευση, οικονομικό «αποκεφαλισμό» και εξαφάνιση από τον εργασιακό χώρο της μεγάλης πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών –επιστημόνων, ειδικά των νέων, και ταυτόχρονα ανακούφιση των μεγαλοεισοδηματιών του χώρου που σήμερα φορολογούνται με 45%. Είναι προφανές επίσης, ότι θα σημάνει και περαιτέρω αύξηση των δαπανημάτων που απαιτούνται για την πρόσβαση του πολίτη στο αγαθό της  Δικαιοσύνης και θα περιστείλει ακόμη περισσότερο το συνταγματικό δικαίωμα δικαστικής προστασίας, αλλά και αυτό της πρόσβασης στο αγαθό της υγείας, τα οποία και θα καταστούν προνόμια των ολίγων, ενώ την ίδια στιγμή οι λίστες μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου παραμένουν ανέπαφες σε συρτάρια αρμοδίων.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβασθεί το Σύνταγμα και την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία και της αναλογικότητας  και να μην προχωρήσει σε κατάργηση της παρ.14 του άρθρου 44 του Ν 4075/2012 που προβλέπει, καθ’ όσον αφορά στη διαδικασία υπαγωγής στον ΕΟΠΥΥ μέχρι την 31-12-2012, τη δυνατότητα σύνταξης αναλογιστικής μελέτης για τους τομείς υγείας του ΕΤΑΑ που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους και στη περίπτωση αυτή τη δυνατότητά τους με απόφαση των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους να εξαιρεθούν και να μετατραπούν αυτοδίκαια σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης.  Σε αντίθετη περίπτωση, η Κυβέρνηση θα αποδείξει ότι νομοθετεί με πρόθεση τη λεηλασία των δικαιωμάτων απλών ασφαλισμένων τόσο στην ιατροαφαρμακευτική περίθαλψη όσο και στα αποθεματικά του ΕΤΑΑ, με ανέφικτο και εκ προοιμίου καταδικασμένο σε αποτυχία  στόχο τη στήριξη ενός θνησιγενούς ΕΟΠΥΥ.

Απαιτούμε, όπως ισχύει σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς να καταργηθεί η υποχρεωτική ένταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία και η κάλυψη της ανεργίας των επιστημόνων με την έκδοση της εκκρεμούς υπουργικής απόφασης του Υπουργού Εργασίας για τη λειτουργία του κλάδου προνοιακών παροχών.

Απαιτούμε επίσης από την κυβέρνηση,  να αποσύρει την τροπολογία, που περιορίζει, με τρόπο αντίθετο στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ,  την ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου από αξιώσεις οι οποίες προέκυψαν από τροχαία ατυχήματα και κατατέθηκε στις 05-10-2012 αιφνιδιαστικά στο σχέδιο νόμου για την Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί της τροποποίησης του τελευταίου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 3 του ν.3986/2011 και άλλες διατάξεις,. 

Πρόκειται για ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, αφού αφορά σε αποζημιώσεις δικαιούχων από θανάτους, τραυματισμούς, ζημιές που προκαλούνται από αυτοκίνητα ανασφάλιστα, ή που ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, η επήλθε πτώχευση των εταιριών που κάλυπταν την ασφαλιστική ευθύνη. Δεν διαφεύγει βέβαια της προσοχής κανενός ότι και σ’ αυτή τη περίπτωση πρόκειται για αγώνα επικράτησης μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών με τελικό σκοπό τη νόθευση του ανταγωνισμού και την αύξηση των ασφαλίστρων, αγνοώντας τον υπαρκτό εκρηκτικό κοινωνικό κίνδυνο των ανασφάλιστων σήμερα αυτ/των, που εκτιμάται ότι ξεπερνά τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου».

Εκπρόσωποι ελεύθεροι επαγγελματίες των παραπάνω επιστημονικών συλλόγων συμμετείχαν στην απεργία την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, ενώ πολλοί έλαβαν μέρος και στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κομοτηνή.

Δήμητρα Συμεωνίδου 

πηγή: www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου