Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση Συνεργασίας Φαρμακοποιών


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Συνάδελφοι

     Για άλλη μια φορά νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε ανοιχτά μαζί σας για τις αρνητικές εξελίξεις όσο αφορά την εξόφληση των χρεών και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα φαρμακεία.

     Μέχρι και πριν την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του ΠΦΣ υπήρχε η διαβεβαίωση ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα είχε ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του Μαϊου και ήταν ήδη εξασφαλισμένο και το ποσό του Ιουνίου το οποίο θα εξοφλείτο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η Πρόταση δε του Προεδρείου ήταν ότι εάν δεν συνέβαιναν τα παραπάνω, τότε στις 01-09-12 θα ξεκινούσαν πανελλαδικές κινητοποιήσεις με απεργίες διαρκείας ή αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων. Υπήρξαν και άλλες προτάσεις μελών της  για αναστολή από τις 20-08-12 ή και κυλιόμενες  48ωρες απεργίες.



     Εμείς μελετώντας τα δεδομένα της  συγκυρίας που διανύουμε ως χώρα και ως κλάδος προβλέψαμε από τις 19-07-12 ότι το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών δεν θα τηρηθεί, όπως και έγινε, και θα έπρεπε το Δ.Σ να πάρει την απόφαση για κινητοποιήσεις και να προτρέπει τους συλλόγους όσο το δυνατό πιο γρήγορα μέσω γενικών συνελεύσεων να ξεκινήσουν την αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ. Εν τω μεταξύ κάποιοι σύλλογοι (Εύβοια-Κρήτη-Μαγνησία κλπ) είχαν  ήδη πάρει αποφάσεις για έναρξη των κινητοποιήσεων από τις 10-08-12 και μετά και ζητήσαμε επίμονα με απόφαση του ΠΦΣ να καλυφθούν όσοι σύλλογοι ξεκινήσουν μέχρι την Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στις 25-08-12, κάτι που τελικά έγινε.

     Οι συνεχείς ανακοινώσεις του προεδρείου περί σύντομης αποπληρωμής του Μαϊου, πιστεύοντας τα λόγια του αναξιόπιστου Βουδούρη, τραυμάτισαν σοβαρά την αξιοπιστία του προεδρείου του ΠΦΣ.  

Τα δεδομένα βάσει των οποίων προτείναμε την όσο το δυνατό γρηγορότερη έναρξη των κινητοποιήσεων ήταν:
1) Η δυσκολία με την οποία εξασφαλίστηκαν τα 160 εκ. τα οποία ανακοινώθηκαν στο διαύγεια και από τα οποία μόνο τα 90 εκ. δόθηκαν στα φαρμακεία.
2) Η αδυναμία εύρεσης του υπόλοιπου ποσού από τα αποθεματικά των ταμείων και η αρνητική στάση της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ αυτήν την περίοδο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
3) Η επιβεβαίωση από τον νέο υπουργό υγείας κ. Λυκουρέντζο για την δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η αναφορά του στην υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο μέλλον από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4) Η αδυναμία εύρεσης του ποσού των 150 εκ. του Ιουνίου όταν τα αποθεματικά δεν επαρκούν ακόμη και για συντάξεις και μισθούς.
5) Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα δεν αφέθηκε κανένα περιθώριο ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ.
6) "Καλώς" εχόντων των πραγμάτων αν εξασφαλιστούν τα 11,6 δις τότε η συντομότερη χρηματοδότηση για οφειλές του δημοσίου τόσο για το 2011 αλλά και για το 2012, θα γίνουν αρχές Νοεμβρίου.
7) Τα εκκαθαριστικά τη εφορίας, για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει, έχουν φέρει σε απόγνωση τους συναδέλφους.

     Από την άλλη πλευρά βιώνουμε όλοι μας την καθημερινή κατάρρευση των φαρμακείων μας, των ΣΥΦΑ και των φαρμακαποθηκών χωρίς ελπίδα αναστροφής του κλίματος. Η συνεχιζόμενη διολίσθηση των φαρμακείων στο βάραθρο της χρεοκοπίας διασύρει τον κλάδο και υποθηκεύει το μέλλον χιλιάδων φαρμακοποιών και των οικογενειών τους. Οφείλουμε να ακούσουμε την φωνή απόγνωσης των συναδέλφων από όλες τις γωνιές της χώρας. Οφείλουμε να ακούσουμε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Οφείλουμε να προστατεύσουμε και όσους δεν έχουν κατανοήσει ακόμη την σοβαρότητα της κατάστασης. Επωμιζόμαστε ευθύνες, οι περισσότερες των οποίων δεν μας αναλογούν, στο όνομα άλλων σκοπιμοτήτων σε προσωπικό ή πολιτικό επίπεδο. Η πίεση της βάσης για γρήγορες αποφάσεις δεν είναι ούτε πλασματική ούτε τυχαία, είναι η κραυγή αγωνίας πριν από την κατάρρευση.

     Εκτιμούμε ότι αυτήν την περίοδο το προεδρείο του ΠΦΣ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και την πρωτοβουλία κινήσεων την έχουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Η πίεση από τα κάτω έχει αντικειμενικά χαρακτηριστικά και δεν αφήνει περιθώρια για καθυστέρηση στην λήψη των αποφάσεων.
Ακόμη και τώρα καλούμε τους συλλόγους μέσω των συνελεύσεων να ξεκινήσουν την αναστολή πίστωσης και την Γεν. Συνέλευση του ΠΦΣ να ξεκινήσει άμεσα στις 26-08-12 χωρίς καμία καθυστέρηση.

     Εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την αποπληρωμή του Μαϊου και του Ιουνίου. Ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, την αποπληρωμή των χρεών του 2011 και των συμψηφισμό των χρεών.

     Αυτή την στιγμή προέχει να σώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα φαρμακεία μπορούμε. Κάθε συνταγή  δεν ξέρουμε πότε θα εξοφληθεί.  Η κατάρρευσή τους θα σημάνει και την οριστική αδυναμία κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας τα οποία εμπράκτως υπηρετήσαμε και υπηρετούμε. Τότε όμως την θέση μας θα καταλάβουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου εξοβελίζοντας ακόμη και αυτούς που ανοήτως σήμερα πιστεύουν ότι η κατάρρευση των πολλών θα τους επιτρέψει να κυριαρχήσουν στον χώρο. Η εμπειρία των super markets και άλλων επιχειρήσεων δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιβίωσης.


ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   Δ.Σ   ΠΦΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ      Δ.Σ    ΠΦΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ     Δ.Σ    ΠΦΣ 
ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ  ΗΛΙΑΣ             Δ.Σ    ΦΣΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου