Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Άτυπη στάση πληρωμών καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί - Συνέντευξη Ηλία Χαλιγιάννη

Το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους αναφορικά με τη χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάζουν έντονα τις τελευταίες ημέρες οι φαρμακοποιοί. Για μια ακόμα φορά η πολιτεία και ο ασφαλιστικός οργανισμός αποδεικνύονται αφερέγγυοι συνομιλητές, αθετώντας τη συμφωνία για τον τρόπο και τις χρονικές προθεσμίες, που θα διέπουν την πληρωμή των φαρμακοποιών.

Ήδη μέσα στο μήνα Ιούλιο δεν αποδόθηκαν καθόλου χρήματα για τις οφειλές του Μαΐου, σε αντίθεση με τη συμφωνία που προέβλεπε πληρωμή έως τις 15 του μήνα. Επιπλέον εκπνέει σε λίγες ήμερες και η αντίστοιχη προθεσμία για την απόδοση των οφειλών του μήνα Ιουνίου. Σημειωτέον πως σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη του Μαΐου, ενώ αυτή προσδιορίστηκε στα 207 εκατ. ευρώ, στο «Διαύγεια» αναρτήθηκε η απόφαση πληρωμής για τα 160 εκατομμύρια.



Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Βουδούρης σε δηλώσεις του την Τέταρτη έκανε λόγο για περαιτέρω απομείωση, στα επίπεδα των 107 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης χρημάτων από τον Οργανισμό. Το «κερασάκι στην τούρτα» μπήκε το απόγευμα της Πέμπτης, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, με μέλη του προεδρείου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Στην ουσία, ο κ. Λυκουρέντζος προσδιόρισε το χρόνο πληρωμής των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς για μετά από την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα, ήτοι τουλάχιστον μέσα στο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος κάλεσε τους φαρμακοποιούς να χαμηλώσουν τους τόνους, αναλογιζόμενοι την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας. Στον αντίποδα, όμως, οι τελευταίοι κάνουν λόγο για άτυπη στάση πληρωμών, που ξεκινάει από το δικό τους κλάδο. 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα νεφελώδες τοπίο στο χώρο των φαρμακείων, με τους φαρμακοποιούς να παρακολουθούν με ανησυχία και αγανάκτηση τις εξελίξεις. Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αύγουστου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου αναμένεται να ξαναπέσει δυνατά στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέας αναστολής πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Ηλίας Χαλιγιάννης «Το μέλλον του φαρμακείου προβλέπεται τραγικό»

«Στις 31 Ιουλίου υπήρχαν επιταγές φαρμακοποιών οι οποίες σφραγίστηκαν», υπογράμμισε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στη Ροδόπη, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, επισημαίνοντας πως «ο Σύλλογος έγινε δέκτης κραυγών αγωνίας και απελπισίας από συναδέλφους, που έχουν πλέον σφραγιστεί και δεν μπορούν να πάρουν μπλοκ επιταγών, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φορολογικά ενήμεροι, κάτι το όποιο απαιτείται από το ίδιο το κράτος». «Οι συνάδελφοι έχουν μπει στον «Τειρεσία»», συνέχισε, «και το μέλλον του φαρμακείου προβλέπεται τραγικό. Εμείς δεν μπορούμε να σηκώνουμε τις παθογένειες του συστήματος συνέχεια. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος και πιστεύω ότι το έχει καταλάβει. Αλλά πρέπει να είναι και προετοιμασμένος».

«Πιθανή η πλήρης αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων από το Σεπτέμβριο»

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση λάβουν οι φαρμακοποιοί τις επόμενες μέρες, αναφορικά με την αναστολή ή μη της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Χαλιγιάννης ξεκαθάρισε πως «το τρομερό σενάριο για τους ασφαλισμένους θα είναι η πλήρης αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων από το Σεπτέμβριο». «Δε μιλάμε πλέον για μια χρηματοοικονομική απραγία των φαρμακοποιών», υπογράμμισε, «αλλά μιλάμε για το ενδεχόμενο ενός σοβαρού υγειονομικού προβλήματος, λόγω της αδυναμίας του φαρμακοποιού να παρέχει τα φάρμακα στον κόσμο. Είναι ένα τρομερό σενάριο. Όταν πληρώνεις και δεν πληρώνεσαι, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Η εικόνα, που επικρατεί στην υγεία είναι πλασματική. Ο φαρμακοποιός ελπίζει σε κάτι, το οποίο αποδεικνύεται όνειρο θερινής νυκτός. Και πολύ φοβάμαι ότι το φθινόπωρο θα ξυπνήσουμε μέσα σε έναν εφιάλτη».



Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης 
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου