Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΑ ΦΥΚ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Pharmateam

Πριν από μία εβδομάδα η εταιρία Novartis απέστειλε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, έγγραφο που σας κοινοποιήσαμε και εδώ, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει την εμπορική πολιτική της για τα φάρμακα υψηλού κόστους προς τα φαρμακεία με μια περίεργη, αλλά εντελώς αμελητέα αύξηση της πίστωσης προς αυτά. 
Μάλιστα τηλεφωνήτριες της εταιρίας έκαναν και σχετική τηλεφωνική ενημέρωση στους φαρμακοποιούς ρωτώντας παράλληλα εάν θα έδιναν τέτοια σκευάσματα από τα φαρμακεία τους. Η απάντηση που κατα κόρον δέχονταν ήταν η ίδια: «Δεν είναι πως δε θέλω να τα χορηγήσω, απλά δεν έχω τα χρήματα να τα αγοράσω και ούτε θα τα έχω»

Σήμερα λοιπόν η Novartis, με έγγραφό της προς τον ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει πως τα συγκεκριμένα έξι (6) σκευάσματα υψηλού κόστους που μέχρι πρότινος διέθετε στον Οργανισμό μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ, δε θα τα διαθέτει πλέον επί πιστώσει. 
Δηλαδή από σήμερα ανέστειλε την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα σκευάσματα. 

Σπρώχνει δηλαδή τεχνιέντως τα φάρμακα αυτά προς τα φαρμακεία που έχουν γονατίσει οικονομικά πετώντας τους την πεπονόφλουδα μιας ανούσιας και μικρής αύξησης πίστωσης.
Οι φαρμακοποιοί αναγκαζόμαστε να ξεπουλήσουμε (και ποιός να βρεθεί να την αγοράσει όμως;) ό,τι έμεινε από την πατρική μας περιουσία, δανειζόμαστε και μπαίνουμε στον Τειρεσία, για να αγοράσουμε τα φάρμακα συμπαθών, πλην όμως αγνώστων σε μας, ασθενών. Όλα αυτά για να εξυπηρετήσουμε ένα αφερέγγυο μονοψωνιστή, τον ΕΟΠΥΥ, βάζοντας ενέχυρο στους προμηθευτές μας όχι μόνο την επιχείρησή μας, αλλά και ό,τι με κόπο μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε δανειζόμενοι πια από το υστέρημα συγγενών και φίλων μας, μιας και οι τράπεζες ούτε μπλοκ επιταγών πια δε μας δίνουν. Αντίθετα υπάρχουν καλοθελητές που μας στολίζουν και με το κοσμητικό επίθετο του εκβιαστή! Εμάς που στις πλάτες μας κρατούμε όλη τη φαρμακευτική περίθαλψη. Που με ό,τι κεφάλαια είχαμε το κράτος ασκούσε και ασκεί φαρμακευτική πολιτική.
Δεν αντέχουμε άλλο, όχι μόνο θα κλείσουμε τα φαρμακεία μας, αλλά θα κουβαλήσουμε και το χρέος αυτό για χρόνια μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι επιτακτική η ανάγκη το κράτος να χρηματοδοτήσει άμεσα τον ΕΟΠΥΥ γιατί η συμπεριφορά αυτή της εν λόγω εταιρίας πιθανόν να βρει επίδοξους μιμητές. Είναι ένα βάρος που έχει επωμιστεί το κράτος, να χορηγεί δηλαδή απ΄ευθείας στους ασφαλισμένους αυτά τα φάρμακα και τώρα πλέον το «σπρώχνει» προς τα οικονομικά κατακερματισμένα φαρμακεία. Γιατί όταν ο ασθενής δε θα βρει το φάρμακό του στον ΕΟΠΥΥ θα απευθυνθεί στα ιδιωτικά φαρμακεία. Όταν δεν μπορεί ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει για αυτά τα φάρμακα τις εταιρίες που τον προμηθεύουν, θα μπορέσει να πληρώσει τα φαρμακεία που τους χρωστά ήδη τεράστια ποσά; Θα μπορέσουν τα φαρμακεία να αντέξουν τέτοιο βάρος; 

Η απάντηση σαφώς είναι όχι. 

Οι ασθενείς και ειδικά οι βαρέως πάσχοντες βρίσκονται στη μέση και θα μείνουν χωρίς φάρμακα. Ας κάνει η Κυβέρνηση ό,τι θέλει με την τρόικα και τις περικοπές, με τα δάνεια και το διογκωμένο χρέος που δημιούργησε το ίδιο μας το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να φροντίσει όμως να διασφαλίσει τα χρήματα εκείνα που είναι απαραίτητα για την διαφύλαξη της Υγείας των Ελλήνων πολιτών. Είναι φανερό ότι ο προϋπολογισμός για την Υγεία ήταν εξ΄αρχής λαθεμένος και καταδίκαζε όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο και ειδικά τους ασθενείς! 

Ακολουθεί η είδηση από το HealthView.gr

Η Novartis Hellas  τροποποιεί την εμπορική της πολιτική για τα φαρμακευτικά σκευάσματα Myfortic®, Certican®, Sebivo®, Tasigna®, Glivec® και Afinitor.®απέναντι στον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή της εταιρείας αναφέρει: 

28 Αυγούστου 2012 


Η Novartis Hellas, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, αποφάσισε να τροποποιήσει την εμπορική της πολιτική απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι γνωστόν ότι ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της χώρας μας ο ΕΟΠΥΥ, είναι ένας οργανισμός με τεράστια χρέη. Κατά συνέπεια δημιουργούνται υπέρογκες ανεξόφλητες οφειλές, απέναντι σε πολλούς εταίρους στον χώρο της Υγείας. Είναι ένα φλέγον ζήτημα που αναζητά άμεσα τη λύση του και η λύση είναι μία. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από την Πολιτεία.

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης αναφορικά με το θέμα του συσσωρευμένου χρέους του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρία, το οποίο υπερβαίνει τα 90 εκ. ευρώ και προσαυξάνεται κατά 10 εκ. ευρώ μηνιαίως, δεν ευοδώθηκε καμία κοινώς αποδεκτή λύση.

Ως εκ τούτου, η εταιρία οδηγήθηκε στην παραπάνω απόφαση και προβαίνει σε τροποποίηση της εμπορικής της πολιτικής για τα φαρμακευτικά σκευάσματα Myfortic®, Certican®, Sebivo®, Tasigna®, Glivec® και Afinitor®, τα οποία διανέμονται μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Συγκεκριμένα, από σήμερα, η εταιρία θα αναστείλει την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ για τα παραπάνω σκευάσματα.

Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, γνωρίζοντας ότι το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και έχοντας ως γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, η Novartis θα συνεχίσει να διαθέτει αυτά τα σκευάσματα μέσω των υπολοίπων νόμιμων καναλιών διανομής, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης, πως η απόφαση αυτή της Novartis Hellas δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς που λαμβάνουν τις ανωτέρω θεραπείες.

Όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα της εταιρίας θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Η εταιρία προχώρησε στην επιλογή σκευασμάτων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διατίθενται σε όλα τα κανάλια διανομής, πάντα με ύψιστη προτεραιότητα την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους. Κάποια προϊόντα της λίστας Ν. 3816/2010, και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 1003 Β/02-04-2012), μπορούν και διατίθενται, εκτός από τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα παραπάνω 6 σκευάσματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επιπρόσθετα, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή στους ασφαλισμένους, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ένδειξη «στερείται».

Τα υπόλοιπα σκευάσματα της εταιρίας που ανήκουν στη λίστα Ν. 3816/2010: Aclasta, Binocrit, Cardioxane, Exjade, Extavia, Gilenya, Ilaris, Lucentis, Simulect, Sandostatin LAR, Tobi, Visudine, Xolair, Zarzio, Zometa, καθώς και όλα τα άλλα σκευάσματα της εταιρίας θα συνεχίσουν να διατίθενται κανονικά και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δύσκολης περιόδου που διέρχεται η χώρα, η Novartis Hellas έχει στηρίξει και συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης των δαπανών υγείας. Επίσης, έχει στηρίξει, εμπράκτως, τον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ για την επίτευξη των στόχων του επιδεικνύοντας ιδιαίτερα μεγάλη ανοχή σε ό,τι αφορά στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες τα τελευταία 3 χρόνια, η εταιρία έχει συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, και επιπλέον μέσω πληρωμών σε προμηθευτές, μισθοδοσίες, φόρους, και κοινωνική ασφάλιση, παραγωγής και προώθησης φαρμακευτικών σκευασμάτων σε συνεργασία με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κ.α. Η εταιρία έχει όμως υποχρέωση να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, προς όφελος των ασθενών, των εργαζομένων της, των συνεργατών και όλων των λοιπών κοινωνικών της εταίρων. Οφείλει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα της, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τις βασικές της υποχρεώσεις και να αποφευχθούν φαινόμενα ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν δημιουργήσει πολλές επιπλοκές και έχουν οδηγήσει σε ασφυξία την ελληνική αγορά.

Η Novartis Hellas, με συνέπεια στο ήθος και τις αρχές που διέπουν την επιχειρησιακή της δραστηριοποίηση και στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής και υπεύθυνης λειτουργίας στη χώρα μας, είναι πρόθυμη να επανεξετάσει την άρση αυτής της εμπορικής πολιτικής που υιοθετεί, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ επιδείξει την φερεγγυότητα που αρμόζει σε έναν φορέα του μεγέθους του και ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του. Πρόθεση της Novartis Hellas παραμένει η εξεύρεση αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα του συσσωρευμένου χρέους μέσω του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Περισσότερα για τα Myfortic®, Certican®, Sebivo®, Tasigna®, Glivec® και Afinitor® 

Τα Myfortic®, Certican®, Sebivo®, Tasigna®, Glivec® και Afinitor® απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα, τα Certican και Myfortic αφορούν μεταμοσχευμένους ασθενείς, το Sebivo απευθύνεται σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα B, ενώ τα Glivec, Tasigna, και Afinitor σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους (Glivec για χρόνια μυελογενή λευχαιμία και στρωματικούς όγκους του γαστρεντερικού, Tasigna για χρόνια μυελογενή λευχαιμία, Afinitor για παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους, νεφροκυτταρικό καρκίνο, και μεταστατικό καρκίνο του μαστού). Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν τις παραπάνω θεραπείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου