Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ ΦΣ ΕΒΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΤΕΡΜΑ ΤΡΩΑΔΟΣ
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Α.Φ.Μ. 090323842
ΤΗΛ. 2551029066

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  21/08/2012


ΑΡ. ΠΡΩΤ.  229



ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ. ΕΒΡΟΥ

ΚΟΙΝ.:  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ



ΑΠΟΦΑΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 20/08/2012

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΦΣ Έβρου, που συνήλθε στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα – αποφάσεις:
·         Αναγνώρισε τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και το  κοινωνικό κράτος εν γένει, η καταστροφική πολιτική που έχει εφαρμοστεί την τελευταία διετία και που συνεχίζει να εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα.
·         Είναι βέβαιο ότι τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ χρήματα για τη ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη του ελληνικού λαού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ούτε αναμένεται να υπάρξουν. Μάλιστα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι για νέες μειώσεις κονδυλίων.
·         Τα φαρμακεία, που έχουν αναλάβει το τελευταίο τρίμηνο την φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού, χρηματοδοτώντας την από ίδια κεφάλαια, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχών. Η διακοπή της πίστωσης, δεν είναι ένα ακόμη μέτρο διαμαρτυρίας και πίεσης για πληρωμές, αλλά η συνέπεια της αντικειμενικής αδυναμίας να στηριχθεί επί μακρόν η φαρμακευτική περίθαλψη στο όποιο «λίπος» μιας μικρής επαγγελματικής ομάδας. Η οποία ταυτόχρονα είναι ένας μόνο κρίκος της αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου, οι λοιποί κρίκοι της οποίας (εταιρίες, φαρμακαποθήκες) αποστασιοποιούνται από κάθε ανάληψη κοινωνικής ευθύνης και κάθε επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, μηδενίζουν τις πιστώσεις, αποχωρούν από την αγορά, αρνούνται την εφαρμογή του νόμου στην καταβολή rebate και claw back, πιέζουν για μη εφαρμογή μέτρων, όπως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική. Και γενικώς, όχι μόνο δε «βάζουν πλάτη» στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά αντίθετα προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο και κάθε κόστος τα στενά συμφέροντά τους.
·         Οι όποιες – αναπόφευκτες - κινητοποιήσεις γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, δε θα πρέπει να έχουν σπασμωδικό χαρακτήρα, αλλά αρχή μέση και τέλος, με συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς στόχους, σαφείς κόκκινες γραμμές και βασικό κριτήριο την επιβίωση των φαρμακείων στις συνθήκες που διαμορφώνονται.
·          «Εορταστικά Δεκαήμερα» αναστολών, που διακόπτονται μόλις πέσουν κάποια ψίχουλα «κρατικής φιλανθρωπίας» αποδυναμώνουν και ευτελίζουν το χαρακτήρα της κινητοποίησης, γελοιοποιούν τον κλάδο στην κοινωνία και δυναμιτίζουν την ενότητά του.
·         Ζητούμε από τη ΓΣ του ΠΦΣ, το Σάββατο 25/8 να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης της «κρίσης χρέους των φαρμακείων» εντός της δεδομένης κρίσης χρέους της χώρας. Καλούμε να κηρύξει την έναρξη μιας πραγματικά πανελλαδικής κινητοποίησης, χωρίς διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την περιοχή και τις ατομικές αντιπαλότητες, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό. Μιας κινητοποίησης η οποία θα σταματήσει, όχι μόνον όταν εξοφληθούν οι εκκρεμότητες, τρέχουσες και παλιές, του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Ασφαλιστικών Οργανισμών προς τα φαρμακεία, αλλά και όταν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των μελλοντικών πληρωμών.



·         Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επ’ αόριστον διακοπή της συνεργασίας μας με τον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ είναι μονόδρομος, μέχρι να βρεθεί μια άλλη δομή, η οποία θα μπορεί να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη φαρμακευτική-υγειονομική περίθαλψη για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
·         Στο μεσοδιάστημα η αποφυγή της συσσώρευσης νέων χρεών είναι η μόνη λογική επιλογή για εμάς, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την έστω και καθυστερημένη εξόφλησή τους. Αν ο ΕΟΠΥΥ δεν ενισχυθεί με έκτακτη επιχορήγηση ώστε να βγάλει τον προϋπολογισμό του 2012, τότε η διακοπή της πίστωσης τουλάχιστον μέχρι 31-12 είναι μονόδρομος.
·         Οι φαρμακοποιοί του Έβρου αναμένουν από το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό τους όργανο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ανάλογα με τις εξελίξεις στη χώρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο να αναλάβει τις δράσεις εκείνες που θα προστατεύσουν από τη διαφαινόμενη καταστροφή και τα 12.000 φαρμακεία της χώρας.
·         Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι θα πάρουν άμεσα την κατάσταση στα χέρια τους και θα ενεργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις των μελών τους. 

Εκτός από το φλέγον θέμα των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, η ΓΣ αποφάσισε:
·         Την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όσων συναδέλφων βρέθηκαν να έχουν εκτελέσει παράτυπα/ παράνομα συνταγές κατά τη διάρκεια την αναστολής Μαϊου-Ιουνίου.
·         Να εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή των φαρμακοποιών του Έβρου στην απόφαση για την ίδρυση Στρατιωτικού Φαρμακείου στην Αλεξανδρούπολη. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα ιδιωτικά φαρμακεία και σκανδαλώδους εύνοιας μιας κοινωνικής ομάδας, έναντι όλων των υπολοίπων. Θεωρούμε δεδομένο ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας θα οδηγήσει αυτόματα στη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τα στελέχη των ΕΔ σε όλο το νομό.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 



Πασχάλης Γουτκίδης                                                            
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   
   

      Γιώργος Τσώκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου