Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
μόλις χθες πληροφορηθήκαμε για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για την κατάθεση συνταγών στο ταμείο του Στρατού.
Συγκεκριμένα η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, κατ' εντολήν του Υπουργείου Οικονομικών, αρνείται να εκδώσει φορολογική ενημερότητα προς τα φαρμακεία για το ταμείο του Στρατού (πλέον οι φορολογικές ενημερότητες για είσπραξη χρημάτων αναγράφουν πάνω για ποιο ταμείο αναφέρονται πχ "ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ"). Και αυτό με το αιτιολογικό ότι ο Στρατός είναι "Στενός Δημόσιος Τομέας" και σύμφωνα με το νόμο 3943/11 θα πρέπει να γίνει συμφηφισμός των χρεών του προς εμάς με τυχόν χρέη δικά μας προς την εφορία.
Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι δεν αναφέρονται μόνο σε ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και σε μη ληξιπρόθεσμα, τα οποία εμείς καταβάλλουμε κανονικά μέσω  των νομίμων δόσεων.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, θα πρέπει εμείς να υποβάλουμε τις δαπάνες μας στο ταμείο του Στρατού, να εκκαθαριστούν κι όταν βγει η έγκριση για την πληρωμή του ποσού (ένταλμα πληρωμής), να πάμε με αυτό το ένταλμα στη ΔΟΥ κι εκεί να δουν αν έχουμε οφειλόμενα προς την εφορία και να συμψηφίσουν το ποσόν. Επαναλαμβάνω, ότι ο συμψηφισμός θα γίνει με το σύνολο των βεβαιωμένων χρεών μας προς την εφορία, ληξιπρόθεσμων ή μη!
Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μέχρι τώρα, όπως γνωρίζετε, πληρωνόμασταν από τον Στρατό επί τη επιδείξει του τιμολογίου. Όμως, αυτή δεν είναι η κανονική διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, γινόταν μονάχα για τη δική μας διευκόλυνση. Το 12ο ΚΤΣ στην Αλεξανδρούπολη, δεχόταν τους φακέλους μας, έκανε ένα πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, εξέταζε τα δικαιολογητικά μας, μας πλήρωνε και στη συνέχεια απέστελλε το φάκελό μας στην ΤΑΞΥΠ στην Ξάνθη, όπου γινόταν ο κανονικός έλεγχος και προέκυπτε η έγκριση για το ποσό που μας οφείλεται. Το ποσό αυτό στη συνέχεια αποστελλόταν στον 12ο ΚΤΣ κι έτσι παίρνανε κι αυτοί τα χρήματά τους και δεν καθυστερούσαν καθόλου οι δικές μας πληρωμές.
Τώρα, όμως, με το πρόβλημα που δημιουργεί η ΔΟΥ, το ταμείο του Στρατού (της Αλεξανδρούπολης) ΔΕΝ  θα μπορεί να μας πληρώσει ΧΩΡΙΣ φορολογική ενημερότητα. Θα αποστείλει τον φάκελό μας στην Ξάνθη και θα πρέπει να περιμένουμε περί τους 5-6 μήνες, προκειμένου να εκκαθαριστεί η δαπάνη και να εκδοθεί το ένταλμα πληρωμής. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουμε το ένταλμα αυτό στη ΔΟΥ, προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση συμψηφισμού και να συμφηφιστεί το ποσόν με τυχόν βεβαιωμένα χρέη προς τη ΔΟΥ, τα οποία θα υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή (και όχι σημερινά). Αν πχ καταθέσουμε συνταγές για τον Σεπτέμβριο, αυτές θα εκκαθαριστούν περί τον Φεβρουάριο - Μάρτιο και όταν εκδοθεί το ένταλμα πληρωμής, θα κληθούμε να συμψηφίσουμε τα χρήματα που έχουμε λαμβάνειν, με τον φόρο που θα πληρώσουμε για το επόμενο έτος, δηλαδή, το 2013!
Συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε, ο συμψηφισμός που ζητάμε διακαώς γίνεται! Γινεται, όμως, ανάποδα, με δικές μας οφειλές προς το κράτος, ενώ αγνοούνται πλήρως τα πολλαπλάσια χρήματα που οφείλει το κράτος προς εμάς από τα προηγούμενα έτη. Πρόκειται για μια εξοργιστική ενέργεια, που στην πιο δύσκολη στιγμή μας στερεί τα χρήματα και από το τελευταίο ταμείο, το οποίο ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του  προς εμάς, αυτό του Στρατού.
Χθες και σήμερα είχαμε σειρά επαφών, τόσο με τη ΔΟΥ, όσο και με το ταμείο του Στρατού. Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ, λύση που μπορεί να δοθεί είναι να μην καταθέσει κανένας ποσό που να υπερβαίνει τα 1467 ευρώ, ώστε να απαιτείται φορολογική ενημερότητα. 
Να φροντίσετε να καταθέσετε τις συνταγές του στρατού όλοι, ακόμη κι αν πρόκειται για μικρό ποσό, ώστε να μη μαζεύονται και συγκεντρώνεται μεγάλο ποσό. Να θυμίσω ότι τα 1467 ευρώ αφορούν στο άθροισμα των δύο τιμολογίων (άμεσα ασφαλισμένων και μελών οικογενειών) κι όχι στο καθένα ξεχωριστά.
Θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσον να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό, αν όμως δε συμβεί το ΔΣ του Συλλόγου θα συνεδριάσει για να προτείνει στη ΓΣ τη διακοπή της σύμβασης με τον Στρατό, καθώς θα είναι πια ασύμφορη η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του με αυτούς τους δυσμενέστατους όρους -ΜΗ- πληρωμής.
Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Εκ του ΔΣ, ο Αντιπρόεδρος Τάσος Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου