Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

'Εκτακτη ενημέρωση ΦΣΑ 6/9


Την Δευτέρα  3-9-2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ.Σαλμά, της Γενικής Γραμματέας κ.Παπανικολάου, του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, της Βιομηχανίας και του Χονδρεμπορίου.

Εκ μέρους του κ.Σαλμά, προτάθηκαν ως λύσεις για την οικονομική δυσπραγία των φαρμακείων …. η συλλογή των επιταγών που έχουν εκδώσει τα φαρμακεία και δεν μπορούν να τις πληρώσουν και η αποστολή τους στον Υπουργό για….. τακτοποίηση.  Προτάθηκε επίσης η δημιουργία ενός μηχανισμού εντός ΕΟΠΥΥ , που θα αγοράζει φάρμακα  σε νοσοκομειακή τιμή από την βιομηχανία και θα εφοδιάζει τα φαρμακεία που βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα φάρμακα αυτά δεν θα αγοράζονται από τα φαρμακεία, αλλά θα τοποθετείται πάνω σε αυτά ένα κέρδος του φαρμακοποιού και με αυτά θα εκτελούνται οι συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ , με άγνωστη λιανική τιμή πώλησης.  



Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν κατάλαβε την όλη διαδικασία γιατί απλώς δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαδικασία. Ούτε μηχανισμός διάθεσης μπορεί να υπάρξει εκ μέρους του Υπουργείου, ούτε διπλή τιμή λιανικής, ούτε έγγραφα αποστολής και διάθεσης και όπως τελικά αποδείχθηκε, όλα τα ανωτέρω αποτελούν  σενάρια «επιστημονικής φαντασίας».

Από την Βιομηχανία, ο κ.Σαλμάς ζήτησε τρίμηνη πίστωση  από το χονδρεμπόριο προς  τα φαρμακεία, ώστε να μπορούν τα τελευταία να κάνουν και αυτά τρίμηνη πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ.
Εκτός του ότι ήδη βρισκόμαστε σε τρίμηνη πίστωση από τον ΕΟΠΥΥ, με 20ήμερη κατά μέσο όρο πίστωση από τους προμηθευτές - πράγμα το οποίο επισημάνθηκε - η βιομηχανία αρνήθηκε να υποσχεθεί κάτι τέτοιο δηλώνοντας ουσιαστικά ότι κάθε μέλος της, λειτουργεί με δικό του οικονομικό καθεστώς. Ο δε εκπρόσωπος των Πολυεθνικών δήλωσε ότι θα πρέπει να στείλει στις μητρικές εταιρείες στο εξωτερικό , έγγραφη δέσμευση του Υπουργού Υγείας, περί του χρόνου αποπληρωμής των οφειλομένων σε αυτές, και τα Δ.Σ. των μητρικών εταιρειών να αποφασίσουν αν θα αυξηθεί η πίστωση στην Ελλάδα …

Προέκυψε ότι το Υπουργείο Υγείας, θα καταβάλλει κάθε θεμιτό και μη μέσο για την διάλυση της κινητοποίησης των φαρμακοποιών, φτάνοντας σε σημείο να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Ο ΦΣΑ καταδίκασε την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να προσπαθήσει να δημιουργήσει απεργούς συναδέλφους, πληρώνοντας τους κατά προτεραιότητα, σε περίπτωση που εκτελούν συνταγές.

Ρωτήσαμε τον κ.Βουδούρη με ποια χρήματα θα πληρώσει τους απεργοσπάστες, όταν δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Οργανισμός δεν έχει καθόλου χρήματα. Δεν λάβαμε βέβαια απάντηση.

Την επόμενη μέρα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής συζητήθηκε το θέμα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Ο ΦΣΑ και ο ΠΦΣ  ήταν παρόντες δια των  Προέδρων τους.
Από την συζήτηση βγήκαν τα κάτωθι συμπεράσματα :


Ο ΕΟΠΥΥ είχε το πρώτο εξάμηνο ένα 1.6 περίπου δις ευρώ, και ως το τέλος του έτους το άνοιγμα θα φτάσει τα 2,2 δις ευρώ. Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σαλμάς απέκλεισε κατηγορηματικά, οποιαδήποτε περαιτέρω χορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Την τετάρτη 5-6-2012  στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής συζητήθηκε το θέμα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Ο ΦΣΑ και ο ΠΦΣ  ήταν παρόντες δια των  Προέδρων τους.
Από την συζήτηση βγήκαν τα κάτωθι συμπεράσματα :

Στις 15-9-2012 θα ανακοινωθούν νέες τιμές φαρμάκων, οι οποίες θα είναι χαμηλότερες 10-15% και για τις οποίες θα δοθούν δεκαπέντε μέρες για διάθεση του αποθέματος, χωρίς να δίνεται επιπλέον χρονικό περιθώριο για τα φαρμακεία. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, αφού το έλλειμμα ήδη δεν του επιτρέπει να αποπληρώνει τα φαρμακεία και τους λοιπούς προμηθευτές υγείας, αλλά όταν θα καταφέρει να βρει πόρους, τα φαρμακεία και οι γιατροί θα έχουν προτεραιότητα για την εξόφλησή τους.

Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι το απόγευμα θα υπήρχε διυπουργική συνάντηση για το ζήτημα των φαρμακείων και την εξεύρεση λύσης για τις  πληρωμές τους.

Οι ανακοινώσεις που βγήκαν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και της διυπουργικής συνάντησης δια χειλέων Σαλμά ήταν οι εξής : «… κάνω έκκληση στους φαρμακοποιούς να κάνουν υπομονή δύο μήνες επιπλέον, ώστε να μην καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ». Ανακοινώθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα… αναζητήσει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ.  Δεν ανακοινώθηκε τίποτα περί συμψηφισμού χρεών, και εξαίρεσης των φαρμακείων από τον Τειρεσία, όπως ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων, και ουσιαστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να βρουν κεφάλαια ώστε να πιστώσουν ένα θνησιγενές ασφαλιστικό ταμείο και να εξακολουθήσουν να το πιστώνουν μη τυχόν και σωθεί. Η απάντηση του ΦΣΑ ήταν άμεση : «Δεν κάνουμε υπομονή ούτε μία ώρα. Όσα κεφάλαια είχαμε και όσα μπορέσαμε να δανειστούμε τα διαθέσαμε στον ΕΟΠΥΥ για να μην στερηθούν το φάρμακο τους οι ασφαλισμένοι. Αρκετή υπομονή κάναμε και επιτέλους ας αναλάβει κάποιος – από αυτούς που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία -  τις ευθύνες του.»

Αργότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δρώντας για πολλοστή φορά ως γραφείο τύπου του ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος με τον Υπουργό Οικονομικών προτίθενται να ορίσουν ημερομηνίες σταδιακής πληρωμής τρεχουσών οφειλών. Καμία αναφορά για τα χρωστούμενα, τόσο του ΟΠΑΔ όσο και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και όλο το σύστημα γύρω από αυτούς , απεργάζεται διάφορους τρόπους καταστολής της κινητοποίησης των φαρμακοποιών. Το τελευταίο μάλιστα ατόπημα με την κατ’ εξαίρεση πληρωμή του 50% του Ιουνίου των φαρμακοποιών του Πειραιά - όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα πλην των Συλλόγων με διανεμητικό λογαριασμό δεν έχει πληρωθεί τον Μάιο - αποτελεί δείγμα του τι θα επακολουθήσει. Η ανταμοιβή όσων βοηθούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης με τις κατ’ εξαίρεση πληρωμές τους, είναι μία πράξη κατάπτυστη που οδηγεί σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Σε όλο αυτό το κλίμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, παρόλα τα έγγραφα που έχει στείλει ο ΦΣΑ για ανάληψη των υποχρεώσεων  του ως δευτεροβάθμιο όργανο, εξακολουθεί να είναι απών, λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο ως γραφείο τύπου του ΕΟΠΥΥ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο ΦΣΑ αντιθέτως, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ  και μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους από όλη την χώρα θα προασπίσει μέχρι τέλους το δικαίωμα για επιβίωση των μελών  του και για διατήρηση της ασφαλιστικής περίθαλψης των ασφαλισμένων της χώρας.  


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                                              ΗΛΙΑΣ  ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου