Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΣ ΕΒΡΟΥ ΠΡΟΣ ΠΦΣ


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 3/1/2012
ΠΡΟΣ: ΠΦΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 2
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΦΜ 090323842
Τηλ: 2551029066




Θέμα: Απόφαση ΠΦΣ για προσωρινή διακοπή των κινητοποιήσεων
Κύριε Πρόεδρε,
Σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια έκτακτης ΓΣ συνέλευσης του ΦΣ Έβρου με θέμα την απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι την απόφαση του ΠΦΣ για προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, λόγω της ικανοποίησης (;!;!) των αιτημάτων μας.
Και μάλιστα στο σκεπτικό αναφέρατε ότι:
·         Ικανοποιήθηκε  το κρίσιμο  θέμα των άμεσων πληρωμών  ΕΟΠΥΥ
·         Ικανοποιήθηκε (εντός των πλαισίων του εφικτού) το κρίσιμο θέμα των οφειλομένων του ΟΠΑΔ.
Να σας θυμίσουμε ότι όσον αφορά στο πρώτο σημείο λάβαμε συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής μονάχα για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια και το αν θα μας πληρώσει το Μάρτιο εξαρτάται, φανταζόμαστε, ΚΑΙ από το αν και πότε θα πάρουμε την επόμενη δόση του μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά οι συνταγές που μας ζητάτε να εκτελούμε επί πιστώσει από αύριο είναι κυριολεκτικά στον αέρα χωρίς καμιά επίσημη διαβεβαίωση για το αν και πότε θα εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά στα οφειλόμενα του ΟΠΑΔ, θεωρούμε απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής την παρακράτηση rebate 3,5% για οφειλές 9 και 10 μηνών (Ιούνιος, Ιούλιος 2011 και πέρα, μέχρι τον Μάρτιο του 2011). Πρώτον πρόκειται για υπόσχεση έτσι κι αλλιώς στον αέρα, αφού υπάρχει η αίρεση ότι θα πρέπει να έχουμε πάρει την επόμενη δόση έως τότε και, δεύτερον, ακόμη και να υλοποιηθεί θα έχουμε πληρώσει ήδη τεράστια ποσά σε τόκους στις τράπεζες (factoring κλπ) που καθιστά ανεδαφική την παρακράτηση οποιασδήποτε έκπτωσης. Άλλωστε, για να μιλήσουμε ανοιχτά, θα έχουν το 96,5% των χρημάτων και θα τους λείπει μόνο το 3,5% για να μας πληρώσουν;;; Ζητούμε να ελεγχθούν κανονικά οι συνταγές μας και να περικοπούν όσες πρέπει σε όσους πρέπει. Όχι οριζόντια 3,5% σε όλους!
Επιπλέον, υπάρχει η πληροφορία ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει άμεσα από τα φαρμακεία να επιστρέψουν τα χρήματα του factoring ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ από το τέλος Μαρτίου που υποσχέθηκε να πληρώσει το Δημόσιο. Κάτι που προφανώς σημαίνει ότι εκτιμά πως δεν θα πληρωθούν οι οφειλές προς τα φαρμακεία παρά τις υποσχέσεις και βιάζεται να κλείσει τα ανοίγματα και τις επισφάλειές της! Και σας ερωτούμε: θεωρείτε αρκετή τη διαβεβαίωση του κ. Σαχινίδη για να σταματήσουμε βάσει αυτής τις κινητοποιήσεις;;
Θεωρούσαμε μέχρι χθες ότι η κινητοποίηση αφορούσε μια σειρά αιτημάτων που συνοψίζονται ως εξής:
·         Να οριστούν ημερομηνίες πληρωμής για τον ΕΟΠΥΥ για όλο το 2012 (ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ)
·         Νομοθετική ρύθμιση του ελάχιστου χρόνου εξόφλησης των προμηθευτών του φαρμακείου τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες μετά την ορισμένη ημερομηνία πληρωμής του ΕΟΠΥΥ για αγορές που αναφέρονται στον συγκεκριμένο μήνα (Εξαιρετικά αμφίβολο να πειστεί η βιομηχανία να μας αυξήσει τις πιστώσεις. Αποκλείεται να γίνει χωρίς ισχυρή και ουσιαστική πολιτική παρέμβαση, η οποία πάλι θα υπάρξει μονάχα μετά από δικιά μας ισχυρή πίεση προς την κυβέρνηση).
·         Τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας πληρωμών ασφαλιστικών ταμείων προς φαρμακεία που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών των λογαριασμών των ταμείων προς τα φαρμακεία μετά την παρέλευση 45 ημερών που προβλέπει ο νόμος (ούτε καν τέθηκε ως θέμα από τον ΠΦΣ. Όταν όμως πρόκειται για τις τράπεζες βρίσκονται πολλά δισεκατ. εγγυήσεις)
·         Αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών του 2010 και 2011 χωρίς την παρακράτηση rebate. (Θεωρούμε ότι και μόνη η καθυστέρηση τόσον μηνών όπου δανείζουμε άτοκα το κράτος είναι τεράστια θυσία και είναι αδιανόητο να ζητείται επιπλέον έκπτωση και μάλιστα «αν και εφόσον» πάρουμε την επόμενη δόση από την τρόικα. Η επιτυχία του PSI είναι εξαιρετικά αμφίβολη και η επόμενη δόση είναι πραγματικά στον αέρα!)
·         Κοινούς κανόνες συνταγογραφίας για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ο διαχωρισμός σε πρώην ασφαλισμένους ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ κλπ είναι γραφειοκρατικός και οδηγεί σε παράλογες απορρίψεις συνταγών (Καμιά αναφορά σε αυτό που δεν κοστίζει χρήματα για αυτούς παρά μόνο σε εμάς και επιπλέον δείχνει την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο νέος οργανισμός)
·         Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου και να μην  εφαρμόζεται το μνημονίο «κατά συμφέρουσα ερμηνεία». Το μνημόνιο πουθενά δεν αναφέρει οριζόντια περικοπή. Επίσης το μνημόνιο ρητά αναφέρει υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική ουσία, απαίτηση που έχει ξεχαστεί και έχει μπει στο αρχείο. (Δε θα δεχθούμε καμιά αποσπασματική εφαρμογή του μνημονίου. Θεωρούμε ούτως ή άλλως μη βιώσιμο το 15%, αλλά όπως και να’ χει δεν μπορεί η πολιτική του φαρμάκου να εξαντλείται μόνο σε όσες διατάξεις θίγουν τα φαρμακεία!)
Από τα παραπάνω, λοιπόν, ουδέν σχεδόν επετεύχθη και δεν θεωρούμε επιτυχία ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μας πληρώσει (ως αυτονόητα οφείλει) στις 5/1/2012, ούτε ότι υποσχέθηκε πως θα μας πληρώσει για άλλον ένα μήνα. Ούτε βέβαια ότι ο ΟΓΑ υποσχέθηκε να πληρώσει στις 23/1 (και μετά τι;), ούτε την αόριστη υπόσχεση περί εξόφλησης του ΟΠΑΔ και μάλιστα με έκπτωση! Ούτε θεωρούμε σημαντική κατάκτηση την επαναφορά των εκπτώσεων, οι οποίες παρανόμως και πέραν πάσης λογικής καταργήθηκαν - αφού δεν είχαν κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος - με προφανή σκοπό να φέρουν σε μεγαλύτερη οικονομική αδυναμία τα φαρμακεία. Και τώρα που ο στόχος επετεύχθη τις επαναφέρουν ως δώρο άδωρο αφού οι φαρμακαποθήκες είναι στα όρια της βιωσιμότητας και δουλεύουν με 5,2% κέρδος (άρα δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικές εκπτώσεις), ενώ οι εταιρίες έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους προς τα φαρμακεία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε αυτές θα παρέχουν έκπτωση! Αν θέλουν να δώσουν πίσω τις εκπτώσεις ας τις δώσουν με παράλληλη επαναφορά του χονδρεμπορικού κέρδους στο 7,78% ώστε να αποκατασταθεί η αδικία. Δεν θα το κάνουν γιατί θα θίξουν τους «φίλους τους» τις εταιρίες!
Θεωρούμε λάθος τη σπουδή του ΠΦΣ να σταματήσει τις κινητοποιήσεις αγνοώντας την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων και απαξιώνοντας τον αγώνα τους. Απαξιώνοντας δε ταυτόχρονα και το πιο αποτελεσματικό όπλο διεκδίκησης που είναι η αναστολή της πίστωσης και το οποίο όταν το φέρνεις πάνω στο τραπέζι το χρησιμοποιείς μέχρι τέλους και όχι για δυο μέρες γιατί μετά δε θα σε παίρνει στα σοβαρά κανείς, ούτε φαρμακοποιός, ούτε κυβέρνηση, ούτε ασφαλισμένος.
Θεωρούμε ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων προστατεύει τους εαυτούς μας πρώτα από επισφάλειες, είμαστε δε και συνεπείς στα λεγόμενά μας, αφού μέχρι χθες διακηρύτταμε ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε άλλα φάρμακα επί πιστώσει γιατί μας χρωστάνε τα ταμεία. Και με αυτό δεν εννοούσαμε τα χρήματα που θα μας πληρώσει αύριο ο ΕΟΠΥΥ, αλλά τα 400 εκατ. ανεξόφλητες οφειλές τις οποίες δεν θα πληρωθούμε, άμεσα τουλάχιστον. Μήπως τελικά είχαμε λεφτά και δεν το ξέραμε;;
Καλούμε έστω και την έσχατη ώρα το ΔΣ του ΠΦΣ να επανεξετάσει τη στάση του και να μην προδώσει 12.000 φαρμακοποιούς, οδηγώντας τους στην καταστροφή.
Ζητούμε τη σύγκλιση έκτακτης ΓΣ του ΠΦΣ για τη λήψη αποφάσεων.
Ο αγώνας ΔΕΝ δικαιώθηκε, άρα συνεχίζεται!

Το ΔΣ και τα ΜΕΛΗ του ΦΣ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου