Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κουτέπας - Γιακουμάτος στη ΝΕΤ (video)

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε αργά το βράδυ στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πέμπτη Βράδυ x 2» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Πολίτη καιΠηνελόπη Γαβρά.

Καλεσμένοι μεταξύ άλλων ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ενώ τους φαρμακοποιούς εκπροσώπησε ο συνάδελφος Γιώργος Κουτέπας

Ζητήθηκε από τον κ. Κουτέπα να μιλήσει για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας λόγω της συνεχιζόμενης ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ που έχει ως αποτέλεσμα την...



... περιορισμένη ρευστότητα των φαρμακείων και τον κίνδυνο να κλείσουν πολλά από αυτά.

«Επί δυο χρόνια τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος την έχουμε αναλάβει σχεδόν στην ίδια βάση με την πολιτεία, στις πλατες μας έχει πέσει αυτό το βάρος», ξεκίνησε να λέει ο Γιώργος Κουτέπας.

«Πώς μπορεί κάποιος να μας κατηγορεί για αναλγησία; Συμφωνήθηκε ένα χρονοδιάγραμμα με την πολιτεία, οι πληρωμές μας ήδη έχουν καθυστερήσει, το χρονοδιάγραμμα ήδη παρεκκλίνει σημαντικά. Να διευκρινήσω ότι δε χρωστάτε μόνο στους φαρμακοποιούς, χρωστάτε στον κλάδο φαρμάκου, απλά τα χρήματα θα τα εισπράξουν οι φαρμακοποιοί και στη συνέχεια θα τα αποδώσουν στους προμηθευτές και στα λειτουργικά τους έξοδα», συνέχισε.

«Η πίστωση που επέβαλλε το υπουργείο από τις εταιρείες προς τα φαρμακεία δεν εφαρμόζεται, το 60ήμερο δεν ισχύει, οι εταιρείες έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης αλλά και άλλες φαρμακαποθήκες δεν παραλαμβάνουν αυτή τη στιγμή φάρμακα από δυο εταιρείες γιατί δεν εφαρμόζουν τη διάταξη αυτή».

Στη συνέχεια παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν τα λέει καλά ο φαρμακοποιός. Πρώτον το επάγγελμα δεν έχει ανοίξει ακόμα. Στην Αγγλία και στις άλλες χώρες πάει ο γιατρός το βράδυ στο σπίτι του φτωχού και ξέρει ότι υπαρχει ίωση, πονόκοιλος, έχει στην τσάντα του τα φάρμακα, κόβει απόδειξη και δίνει και τα φάρμακα. Δε θα ψάχνει 3 η ώρα τη νύχτα να βρει ποιο φαρμακείο είναι ανοιχτό για να βρει τα φάρμακα. Αυτό είναι το κλειστό επάγγελμα.

Δεύτερον δεν είναι ανοιχτά τα φαρμακεία ολόκληρο το 24ωρο.

Και τρίτον γιατί ο φαρμακοποιός να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μέσω φαρμακευτικού συλλόγου; Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει και πρέπει να έχει σύμβαση με το κάθε φαρμακείο χωριστά, όχι με τους συλλόγους. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση.

Και το τελευταίο. Το κέρδος των φαρμακείων είναι 36%.»

Στη συνέχεια ο κ. Κουτέπας έκανε μάταια κάποιες εύστοχες ερωτήσεις για τις οποίες ο κ. Γιακουμάτος δεν είχε απαντήσεις. Μάλιστα ο πρώην υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «οι φαρμακοποιοί τόσα χρόνια ήταν σε πολύ καλή θέση έχοντας εξασφαλισμένο κέρδος 35 και 36%, μοναδικό στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Κουτέπας ρώτησε τον κ. Γιακουμάτο αν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ περιθωρίου κέρδους και ποσοστού κέρδους, αλλά δεν εισέπραξε κάποια απάντηση.

Παρακολουθήστε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:



Κουτέπας - Γιακουμάτος στη ΝΕΤ από __5037

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου