Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΑΔ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 21/3/2011
Αριθμ. Πρωτ. 3099 

ΠΡΟΣ
Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους

Πραγματοποιήθηκε Παρασκευή 18/3/2011 η συνάντηση του πρόεδρου του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη με το προεδρείο του ΠΦΣ, παρουσία και των Προεδρείων Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, σχετικά με τα θέματα ΟΠΑΔ – Φαρμακοποιών.


ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ:
Σε ό,τι αφορά τα θέματα των πληρωμών καταθέσαμε στον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ κατάσταση με τις πληρωμές και τις καθυστερήσεις ανά φαρμακευτικό Σύλλογο.
Ο κ. Σουλιώτης μάς ενημέρωσε ότι υπήρξε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη και παράγοντες του Γενικού   Λογιστηρίου του κράτους, όπου αποφασίστηκε η έκτακτη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ, έτσι ώστε να αποπληρώσει τις οφειλές προς τα φαρμακεία για το 2010.
Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι το β’ 15μερο του Μαΐου θα πληρώσει όλες τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία για τις συνταγές μέχρι και Οκτώβριο του 2010 και το β’ 15μερο του Σεπτεμβρίου θα πληρώσει όλες τις οφειλές του ΟΠΑΔ για τις συνταγές του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2010.
Παράλληλα, μας ενημέρωσε ότι από το κονδύλι που αφορά τον ΟΠΑΔ ΤΟΥ 2011 είναι έτοιμος να πληρώσει τις συνταγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011. Οι πληρωμές αυτές θα γίνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως υποστήριξε.
(Για τις συνταγές αυτές δεν υπάρχει υποχρέωση έκπτωσης – rebate)Από την πλευρά των φαρμακοποιών ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη δέσμευση του ΟΠΑΔ εφόσον προηγουμένως έχουν ήδη καταβληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών τα χρήματα που αφορούν τις αποπληρωμές του 2010.
Επίσης ζητήθηκε να υπάρξει επίσπευση του χρονοδιαγράμματος στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ.
Επιπλέον υποστηρίξαμε ότι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών (όπου γίνονται) έχουν ως αίτημα την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων.
Συνεπώς προκειμένου να σταματήσουν πρέπει να αρχίσει ροή λογαριασμών και υλοποίηση της χρηματοδότησης του ΟΠΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών.


ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
1. Έχει κατατεθεί τροπολογία που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή με την οποία παρακάμπτονται σε μεγάλο βαθμό τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκαλούσε το ΠΔ 113/2011 σε όλα τα ταμεία.


2. Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 298 Β/22-2-11 κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα "Όροι και προϋποθέσεις πληρωμής Φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ" με την οποία καθορίζεται ότι η πληρωμή των φαρμακείων γίνεται μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και ακολουθεί μετά την πληρωμή δειγματοληπτικός έλεγχος των συνταγών.


3. Συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη και τον Πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Αμπατζόγλου, Προσάρτημα της από 27/5/2009 Συλλογικής Σύμβασης που προβλέπει πληρωμή μέσω Συλλόγου ή διανεμητικών λογαριασμών. Για το θέμα αυτό και για το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί στην πράξη θα λάβετε ειδικές οδηγίες όταν έρθει επισήμως η έγκριση της Σύμβασης από το ΔΣ του ΟΠΑΔ.


4. Ενόψη του γεγονότος ότι καταργήθηκε η διαδικασία των εντελλομένων και όλη η εργασία γίνεται από τις κατά τόπους ΥΠΑΔ, καλούνται οι Πρόεδροι των Συλλόγων να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των πληρωμών σε συνεργασία με τους υπαλλήλους των ΥΠΑΔ.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι τοπικοί Σύλλογοι  ανάλογα με την οξύτητα του προβλήματος και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ανά ταμείο καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους ή να εξουσιοδοτήσουν τα ΔΣ.
Ο ΠΦΣ εκτιμά ότι είναι θετικές οι εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο αλλά αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και του χρονοδιαγράμματος πληρωμής κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του 2010.
Νεότερα θα υπάρχουν την Δευτέρα 28/3 οπότε συνεδριάζει το ΔΣ του ΠΦΣ.Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ       ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου