Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Νέο κούρεμα στο κέρδος των φαρμακοποιών


πηγή: www.tanea.gr

Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μπαίνει για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των δανειστών της χώρας, οι οποίοι επιμένουν για νέο κούρεμα. Παράλληλα εντείνουν τις πιέσεις για διεύρυνση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων (δηλαδή, αντιγράφων), ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Το νέο σχέδιο του Μνημονίου για τον τομέα της Υγείας προβλέπει την αναπροσαρμογή του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, με στόχο τη μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους κάτω από το 15%.
Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα προτείνει την εισαγωγή ενός μειούμενου περιθωρίου κέρδους - δηλαδή, το όριο των 30 ευρώ για τα ακριβά φάρμακα (αυτά δηλαδή που κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι το πρόσφατο νυστέρι στο ποσοστό κέρδος (από το 18% στο 15%) είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του κλάδου, με τους φαρμακοποιούς να θεωρούν την περαιτέρω μείωση κόκκινο πανί.
Στις 16 σελίδες του νέου Μνημονίου επαναλαμβάνεται η ανάγκη για την προώθηση των γενόσημων σκευασμάτων, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το σύστημα συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Η πρόταση αυτή φαίνεται να κρύβει αύξηση της συμμετοχής, ωστόσο πιθανόν από το μέτρο να εξαιρεθούν τα γενόσημα.
Στόχος είναι, όπως υπογραμμίζουν οι δανειστές της χώρας, η σταδιακή αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στο 35% του συνολικού όγκου των πωλήσεων σκευασμάτων από τα φαρμακεία μέχρι το τέλος του 2012 και στο 60% μέχρι το τέλος του 2013.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται νέα μείωση στις τιμές τους, οι οποίες θα διαμορφωθούν στο 40% της τιμής των πρωτοτύπων και στο 50% όταν έχει λήξει η πατέντα.
Σε ό,τι αφορά τα νέα ακριβά φάρμακα, αυτά θα χορηγούνται μόνο σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και εφόσον έχει αξιολογηθεί ως ικανοποιητική η σχέση κόστους - αποτελέσματος από την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ.
Μάλιστα, η τρόικα δίνει ρητή εντολή στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί με άλλα φθηνότερα, της ίδιας κατηγορίας και δραστικής ουσίας. Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό, το νέο Μνημόνιο επαναφέρει το θέμα της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας φαρμάκου.
Μαχαίρι όμως βάζει η τρόικα και στις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κατά 45 εκατομμύρια ευρώ το 2012.
Επιπλέον οικονομία πρέπει να επιτευχθεί και στο ΕΣΥ, αφού τα λειτουργικά έξοδά του πρέπει να μειωθούν κατά 8%, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μικρά νοσοκομεία, για τα οποία αναθεωρείται η λειτουργία τους (π.χ. κέντρα θεραπείας καρκίνου).
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΕΣΥ, το Μνημόνιο απαιτεί αύξηση της «μετανάστευσης» των εργαζομένων ώστε να καλυφθούν τα κενά. Οι δανειστές της χώρας υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να απαντήσουν στην ανάγκη συγκράτησης της δαπάνης υγείας στο 6% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου