Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ!


Είμαστε σε πόλεμο!

Και στον πόλεμο πρέπει να ξέρουμε τον εχθρό , όπως και τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουμε εναντίον του.

Ο εχθρός είναι πλέον γνωστός και είναι συνώνυμος της αλαζονείας, της υποκρισίας, του λαϊκισμού και της προσωπικής προβολής. Τα πάντα στην υπηρεσία  της αναρρίχησης στην πρωτοκαθεδρία του κόμματος! Σύμμαχος του εχθρού τα περισσότερα ΜΜΕ με την παραπληροφόρηση και την διαστρέβλωση ! Και γι’ αυτό είναι λίαν επικίνδυνος ! Τα όπλα μας πρέπει να είναι τέτοια που θα πλήξουν τον εχθρό, ενώ ταυτόχρονα θα επιδράσουν όσο το δυνατόν λιγότερο αρνητικά σε εμάς. Γιά παράδειγμα μιά απεργιακή κινητοποίηση σε μεγάλο μάκρος (συνεχείς επαναλαμβανόμενες) όπως προτάθηκε στην Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, θα ήταν καταστροφική γιά τα φαρμακεία αφού θα τους στερούσε τη καθημερινή ρευστότητα που με τα σημερινά δεδομένα την έχουν πολύ ανάγκη.  Επίσης η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα είχαν και μεγάλο άγχος, αφού με τα διημερεύοντα θα έλυναν κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα. Η  άρση της πίστωσης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι αυτό που πράγματι πονάει την Κυβέρνηση και εδώ πρέπει να στοχεύσουμε.



·         ΓΑΛΑΤΑ : Το πρόβλημα δεν είναι αυτά καθεαυτά τα γάλατα, αλλά τα ΜΥΣΥΦΑ που είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία προς τα σούπερ μάρκετ.  Αποτελεί επίσης παράδοξο γεγονός η συμφωνία που επετεύχθη από την Κυβέρνηση με τα σούπερ μάρκετ.  Επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το Υπουργείο έκανε "τεράστια γκάφα", ανακοινώνοντας χθες ότι συνεννοήθηκε και  μάλιστα συμφώνησε με τις εταιρείες λιανικού εμπορίου, μειώσεις τιμών στο βρεφικό γάλα συγκεκριμένου ύψους 20%.  Η εταιρεία Βασιλόπουλος αποστασιοποιήθηκε σήμερα δημοσίως, κατανοώντας ότι κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενη για συμμετοχή της σε καρτέλ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο Υπουργός, ο οποίος προΐσταται μάλιστα της Αρχής Ανταγωνισμού (!), καθίσταται και αυτός υπόλογος!  Η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά κάθε είδους συμφωνία ή συνεννόηση μεταξύ επιχειρήσεων για τις τιμές.

Επίσης η συμφωνία αυτή, γιατί δεν επιδιώχθηκε από τον Υπουργό να γίνει με τις εταιρείες εισαγωγής και τα φαρμακεία , ώστε να παραμείνουν τα γάλατα αυτά που ορίζονται ως φαρμακευτικά προϊόντα στα 12000 σημεία πώλησης που είναι τα φαρμακεία, τα οποία μάλιστα εφημερεύουν και να μην πάνε στα 150 σούπερ μάρκετ ; Και εάν γιά τα γάλατα μπορούν να γίνουν συμφωνίες πιέζοντας τους προμηθευτές, γιατί δεν γίνεται το ίδιο γιά τους προμηθευτές φαρμάκων που μας έχουν επιβάλλει τους δικούς τους απαράδεκτους κανόνες ;

·         ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Εχουμε τα εξής δεδομένα:
α) Ο Υπ. Υγείας χθες βγαίνοντας από το Προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσε ότι καταρρέει ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος! Το              πιστεύει ή το είπε για να δηλώσει την ... αρχηγική του ιδιότητα;
β) Τα 300 εκατομμύρια που πήρε ο ΟΠΑΔ για ιατρούς και φαρμακοποιούς μέσα σε 24 ώρες άλλαξαν πορεία και κατέληξαν στο ΙΚΑ για πληρωμές συντάξεων!
γ) Τα ασφαλιστικά ταμεία θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση επισφαλή , και τα φαρμακεία επειδή ακριβώς συνεργάζονται μαζί τους  επίσης επισφαλή.
δ) Ο ΕΟΠΥΥ δεν ορίζει ρητές ημερομηνίες πληρωμής για τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα αυτό που ελέχθει, ότι σήμερα ο κος Βουδούρης πληροφόρησε τον ΠΦΣ πως στις 2 Ιανουαρίου θα μας ορίσει την ημερομηνία πληρωμής για τον μήνα αυτό,και ότι θα πληρώσει μεταξύ 5 και 7 Ιανουαρίου, στερείται σοβαρότητας διότι η ημερομηνία πληρωμής, μας ενδιαφέρει σήμερα που εκδίδουμε επιταγές για τον επόμενο μήνα και όχι πέντε μέρες πριν την πληρωμή. Και έπειτα, γιατί δεν βεβαιώνει την πληρωμή μας γιά τις ... 10 Ιανουαρίου ή ακόμα και για τις ... 15 χαρίζοντάς του επιπλέον μερικές μέρες ; Αλλά δεν ....

·         ΑΓΟΡΑ: Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας για τα φαρμακεία. Το γεγονός είναι ότι στην φαρμακευτική αγορά υπάρχει το εξής παράδοξο: Κάθε «κρίκος» που συμμετέχει στην φαρμακευτική αλυσίδα μπορεί να μετακυλίει το πρόβλημά του στον επόμενο κρίκο . Ετσι οι βιομήχανοι και οι εισαγωγείς πιέζουν τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς μειώνοντας συνεχώς την  πιστωτική τους πολιτική, και αντίστοιχα οι τελευταίοι τους φαρμακοποιούς κάνοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα. Οι φαρμακοποιοί ποιόν θα πιέσουν; Τον πελάτη ; Και πώς , αφού ο κυριότερος πελάτης ,που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία , δεν ..... πιέζονται με τίποτα.
Ετσι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται μεταξύ δύο πόλων: αφ’ ενός μεν τους προμηθευτές που ζητούν άμεσα την πληρωμή τους και αφ’ εταίρου δε τα Ασφαλιστικά Ταμεία που πληρώνουν όποτε το ... θυμηθούν! Αποτέλεσμα η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων και η σίγουρη κατάρρευσή τους.

·         ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ: Εδώ έχουμε τον ορισμό της υποκρισίας, της ψευτιάς και της παραπληροφόρησης!
Εφαρμόστηκε το rebate σαν ισοδύναμο μέτρο της μείωσης του ποσοστού κέρδους ή όχι; Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις εν μία νυκτί χωρίς λόγο και αιτία προς τους φαρμακοποιούς ή όχι; Σταμάτησαν αρκετά ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν ή όχι; Χρωστάει η ΔΕΗ από την αρχή του χρόνου αρκετά εκατομμύριο ή όχι; Τα χρέη του ΟΠΑΔ δεν λαμβάνονται υπόψιν σαν μείωση εισοδήματος και κατ’ επέκταση του ποσοστού μας κέρδους; Η επιβολή εκ μέρους των εταιριών της υποχρέωσης των φαρμακοποιών για εξόφληση των αγορών τους σχεδόν τοις μετρητοίς και μερικές φορές προκαταβολικά, δεν σημαίνει τίποτα; Οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, πόσο επηρέασαν το εισόδημά μας από την τεράστια απομείωση των αποθεμάτων μας;

Τώρα τι επιπλέον ζητούν; Τα φαρμακεία ... στο πιάτο;
Οσον αφορά την πρόταση για συζήτηση με τον Υπ. Υγείας περί εξεύρεσης τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος της ΝΕΑΣ μείωσης του ποσοστού κέρδους, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται. Ειναι γνωστές πλέον οι δημόσιες διαβουλεύσεις του Υπουργού κατά τις οποίες τα φιλικά προς αυτόν ΜΜΕ του «φτιάχνουν» το προφίλ. Καμία διαβούλευση δεν γίνεται. Απλά παρουσιάζει τις αποφάσεις του και λαϊκίζει ασύστολα.

Αυτό που παρουσιάστηκε σαν «κάποια λύση» ήταν να υπάρξει σαν αντιστάθμισμα σε πιθανή συζήτηση γιά μείωση του ποσοστού κέρδους και η πρόταση για επιστροφή των εκπτώσεων που καταργήθηκαν. Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς σήμερα, που οι εταιρείες  επιβάλουν ασφυκτική πιστωτική πολιτική,  ότι θα υπάρξουν φαρμακαποθήκες και προμηθευτές που θα κάνουν επί πλέον εκπτώσεις; Εδώ φαρμακεία παρακαλούν φαρμακαποθήκες να τους δεχθούν σαν πελάτες και δεν υπάρχει ανταπόκριση ... έκπτωση θα περιμένουν ;

Επίσης η  πρόταση που υπάρχει και δυστυχώς έχει κατατεθεί από « καλοθελητές » στον Υπ. Υγείας είναι το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους! Οσοι επιμένουν ότι αυτό αποτελεί λύση εγκληματούν. Πιστεύει κανείς ότι ο κος Λοβέρδος θα εφαρμόσει κάτι που δεν θα μειώνει στην πραγματικότητα το κέρδος μας; Οτι θα τον ... ξεγελάσουμε ; Αλλά και έτσι να είναι δεν καταλαβαίνουν ότι σε λίγο καιρό το ποσοστό μας κέρδους θα έχει μειωθεί στο ελάχιστο, αφού τα νέα πανάκριβα βιοτεχνολογικά προϊόντα θα έχουν αντικαταστήσει τα παλαιά, μικρού σημερινού κόστους; Γνωρίζω ότι ο Υπουργός έχει στα χέρια του κατάλογο με κλιμακωτό ποσοστό κέρδους. Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι άν ο κατάλογος αυτός έχει κάποια σχέση με αυτόν που μοιράστηκε στην Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ.

·         ΜΕΙΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ: Οι φαρμακευτικές δαπάνες είναι συνάρτηση της τιμής του φαρμάκου επί της ποσότητας των συνταγογραφουμένων φαρμάκων. Οσο πιό πολλά φάρμακα γράφονται και όσο περισσότερα φθηνά φάρμακα αντικαθίστανται από ακριβότερα ( χωρις αυτό να σημαίνει ότι είναι  λάθος ) τόσο αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη. Η τιμή του φαρμάκου και κατ’ επέκταση το ποσοστό κέρδους μας που συμμετέχει στην διαμόρφωσή της, από μόνη της δεν προκαλεί καμία αύξηση στην δαπάνη. Απόδειξη ότι, τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται, ενω το  ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού παραμένει σταθερό.
Εαν πράγματι ήθελαν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, γιατί δεν θέσπιζαν την συνταγογράφηση με δραστική ουσία; Γιατι δεν  αποδέχονται την πρότασή μας γιά αντικατάσταση των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων στην συνταγή; Η απάντηση είναι απλή και δεν θα κουραστώ να την φωνάζω: « το ισχυρό λόμπι ιατρών-εταιριών καλά κρατεί» ! Και μην ξεχνάτε ότι έρχονται εκλογές ... και απαιτούνται πολλά κονδύλια για προεκλογικούς αγώνες !!!
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ΜΟΝΟ εμείς υποστηρίζουμε έφερε κάποιο αποτέλεσμα ή έγινε μόνο γιά επικοινωνιακούς λόγους; Ελέγχθηκε έστω και στο ελάχιστο η συνταγογράφηση των ιατρών ή για όλα φταίει πάλι ο φαρμακοποιός;
Και επιτέλους ας μην αναφέρονται όλοι ενάντια στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά μόνο ενάντια στην αλόγιστη αύξησή της. Γιατί εαν αυτή γίνεται, ενώ  μειώνεται αντίστοιχα η νοσοκομειακή δεν είναι καθόλου κακή. Η αντικατάσταση π.χ. της εγχείρισης του στομάχου λόγω έλκους, με φαρμακευτική αγωγή, αυξάνει μεν την φαρμακευτική δαπάνη, αλλά μειώνει την νοσοκομειακή, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει τον ασθενή από απίστευτη ταλαιπωρία!

  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Οτι πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα , ούτε λόγος. Η μορφή όμως της κινητοποίησης και κυρίως η προς τα έξω προβολή της θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην στοχεύει στα λεγόμενα συντεχνιακά συμφέροντα. Να μην δώσουμε δηλαδή το δικαίωμα σε γνωστά δημοσιογραφικά κέντρα να ασελγήσουν εις βάρος μας λέγοντας: « αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους» .
Γι’ αυτό η άρση της πίστωσης σε ΟΛΑ τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν πρέπει να συνδεθεί με τις καθυστερήσεις των πληρωμών τους, ούτε με την μη υπογραφή εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ σταθερής ημερομηνίας πληρωμών. Πρέπει να συνδεθεί αποκλειστικά με την οικονομική ασφυξία που βιώνουμε, με την μετακύλιση όλων των βαρών στις πλάτες μας , με την επιλεκτική εκ μέρους της Κυβέρνησης στοχοποίησή μας, και την αδυναμία μας να υποστηρίζουμε ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ εμπράκτως και όχι με λόγια μιά πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη που σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Υγείας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο , καταρρέει !!! Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε ;

Απλά : ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ !!! ΑΡΚΕΤΑ ΔΩΣΑΜΕ...


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου