Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή ΦΣΑ προς Α.Λοβέρδο σχετικά με την αντικατάσταση φαρμάκων


Κύριε Υπουργέ,

Η αγανάκτηση μας, που συνοδεύει την αρχική μας έκπληξη, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όσοι μέχρι σήμερα διέδωσαν και συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι το φάρμακο θα πρέπει να συνταγογραφείται με την εμπορική ονομασία, θα πρέπει εδώ και τώρα να μας εξηγήσουν το εξής φαινόμενο: η εταιρεία NOVARTIS εισάγει στην Ελλάδα, τα σκευάσματα με την εμπορική ονομασία COPALIA και EXFORGE, που κατά διαβολική σύμπτωση περιέχουν τις ίδιες δραστικές ουσίες (αμλοδιπίνη, βαλσαρτάμη) και τα ίδια έκδοχα. Επίσης η ίδια εταιρεία εισάγει τα σκευάσματα με την εμπορική ονομασία DIOVAN και DALZADE με τη δραστική ουσία βαλσαρτάμη και τα ίδια έκδοχα. Άλλο ένα παράδειγμα είναι τα σκευάσματα LIPITOR και ZARATOR με τη δραστική ουσία ατορβαστατίνη της εταιρείας PFIZER.

Τα τρία αυτά παραδείγματα δεν είναι τα μοναδικά και είναι ουσιαστικά σαν η εταιρεία να βγάζει τα ίδια χάπια από την ίδια «κατσαρόλα» και να τα ξεχωρίζει απλώς σε διαφορετικές συσκευασίες.

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν όσοι ισχυρίζονται ότι για τη συνταγογράφηση λαμβάνεται υπόψη το έκδοχο ενός φαρμάκου και οι πιθανές παρενέργειες (πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι από κανέναν δεν τηρείται, αφού ποτέ δεν γίνεται συνταγογράφηση με βάση το έκδοχο, αλλά μόνο με τη δραστική ουσία), που βρίσκεται η διαφορά των ανωτέρω προϊόντων και γιατί θα πρέπει να προτιμάται η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία;

Ο φαρμακευτικός κόσμος έχει ανεχθεί αρκετά!
Θεωρούμε ότι το φάρμακο είναι το κατ’ εξοχήν αντικείμενο μας και είμαστε, ως οφείλουμε, ειδήμονες για τη χορήγησή του. Όπως οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενούς, άλλο τόσο υπεύθυνοι είμαστε οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση αυτής της πραγματικότητας αποτελεί διαστρέβλωση της αλήθειας και παραπέμπει σε ύποπτα κίνητρα.

Κύριε Υπουργέ, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν, όσοι έχουν στοχοποιήσει τους φαρμακοποιούς ως να είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα γνωστά λόμπι της ιατροφαρμακευτικής αγοράς, ότι η αλήθεια είναι διαφορετική και προφανής.

Οι φαρμακοποιοί και στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν επιστημονικά και οικονομικά τη φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα εν αντιθέσει με άλλους, που στηρίζουν εαυτούς.
                                                                                                 

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος                                                             Ηλίας Γιαννόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου