Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Φ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ


. Απολογισμός-ενημέρωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 10-2-2011

Αριθμ. Πρωτ. 2774

Προς
1/ Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
Της χώρας
2/ Τακτικούς Εκλέκτορες στον Π.Φ.Σ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Με την ψήφιση του νόμου από την Βουλή επικοινωνούμε μαζί σας για μια πρώτη εκτίμηση των ζητημάτων που μας αφορούν. Χαιρετίζουμε τον μαζικό ενωτικό, οργανωμένο και αποτελεσματικό αγώνα των Φαρμακοποιών που ήταν πρωτόγνωρος σε έκταση, ένταση και διάρκεια.
Απέναντι μας είχαμε ένα πανίσχυρο πλέγμα δυνάμεων και συμφερόντων.
Είχαμε αντιπάλους την Κυβέρνηση, κορυφαίους Υπουργούς, το μηχανισμό της Τρόικας, τους μεγαλοδημοσιογραφους των ΜΜΕ και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Όταν παρουσιάσθηκαν στην αρχή οι απαράδεκτες θέσεις της Κυβέρνησης, φάνηκε ότι ανατρέπεται όλο το τοπίο του φαρμακείου που γνωρίζαμε ως σήμερα.


Είχαμε απέναντί μας δύο μεγάλα μέτωπα.

Το πρώτο και σοβαρότερο κατά την άποψή μας ήταν το μέτωπο του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών περί «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων. Στο Ν/Σ περιλαμβάνονταν «δολοφονικές» και εξοντωτικές διατάξεις για κατάργηση κάθε έννοιας ιδιοκτησίας, σταθερών τιμών, αποκλειστικότητας πώλησης και διάθεσης φαρμάκων, πολυκαταστημάτων, πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, δημιουργία ΑΕ κ.λπ.

Το Άρθρο 2 είχε τίτλο:
Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων
Τελικώς στο κείμενο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, οι φαρμακοποιοί εξαιρούνται ρητά και προστέθηκε άρθρο το οποίο αναφέρει:
Άρθρο 9
Τελικές Διατάξεις- Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής του νόμου
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τις επαγγελματικές
δραστηριότητες των οδικών εμπορευματικών μεταφορών που ρυθμίζονται με
το ν. 3887/2010 (Α΄ 174) και των φαρμακοποιών.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο ήταν το Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας το οποίο όπως σας έχουμε ενημερώσει έθιγε μεγάλα θέματα :
- Ιδιοκτησιακό
- Πληθυσμιακό
- Υπολογισμός της αναλογίας στη βάση των νέων Δήμων «Καλλικράτη»
- Ζώνη 200 μέτρων από όλα τα συνταγογραφικά κέντρα (νοσοκομεία, ταμεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) όπου γίνονταν τριπλάσια τα υπάρχοντα φαρμακεία.
- Ωράριο
- Συστεγάσεις
- Έκπτωση προς τα ταμεία


Καταγγείλαμε αμέσως το Κυβερνητικό σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού φαρμακείου και ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα δημοσιοποίησης των δικών μας θέσεων (καταχωρήσεις στον τύπο, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, συνεντεύξεις κ.λπ).
Συγχρόνως εκπονήσαμε εναλλακτικές προτάσεις σε όλα τα σημεία του Ν/Σ. Οι τοπικοί Σύλλογοι έκαναν τη δική τους μεγάλη προσπάθεια που αφορούσε τους βουλευτές, τα τοπικά ΜΜΕ και οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το ίδιο συνέβη με τις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Τρίπολη, την Πάτρα κ.λπ.
Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας έφερε σημαντικά αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι συναντήσαμε την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού Λοβέρδου στο μείζον θέμα του πληθυσμιακού και του ωραρίου.


Τελικά, ως καρπός των μεγάλων κινητοποιήσεων υπήρξε αναδιατύπωση των σχετικών άρθρων και έτσι έχουμε:
1. Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού που παραμένει όπως το γνωρίζουμε.
2. Τα φαρμακεία παραμένουν οριοθετημένα στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια ίδρυσής τους.
3. Υπολογισμός της αναλογίας φαρμακείων:κατοίκων με βάση την υπάρχουσα κατάσταση (Καποδίστριας).
4. Το άρθρο 36 αναδιατυπώθηκε ως εξής: "Σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων δυναμικότητας άνω των 150 κλινών επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος".
5. Έγιναν δεκτές οι περισσότερες νομικές παρατηρήσεις μας για τις συστεγάσεις φαρμακείων με μορφή Ο.Ε.


Αντιθέτως αντιμετωπίσαμε αρνητική και αδιάλλακτη στάση του Υπουργού στο θέμα του πληθυσμιακού, που επέμεινε μέχρι τέλους στο 1:1000, διευκρινίζοντας ότι η μέθοδος της αρίθμησης παραμένει ως είχε σήμερα (συμπληρωμένες χιλιάδες).
Παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (καρπός των επαφών που οι Σύλλογοι είχαν μαζί τους) υποστήριξαν τη θέση μας, ο Υπουργός επέμεινε πεισματικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 9/2 αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχεται από βουλευτές και συνδικαλιστές, και απείλησε ότι θα ανοίξουν πάλι «όλα τα θέματα που ήδη έχουν αντιμετωπιστεί θετικά…».
Επίσης για το ωράριο επέμεινε με πείσμα και αδιαλλαξία, αρνούμενος όλες τις εναλλακτικές και σοβαρές προτάσεις που κάναμε.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της πολιτικής ζωής, τα αρχικά κυβερνητικά σχέδια, τις απαιτήσεις της Τρόικας περί «απελευθέρωσης», θεωρούμε ότι ο απολογισμός είναι θετικός.
Στα σημεία διαφωνίας μας θα συνεχίσουμε τη μάχη και έχουμε δώσει εντολή στη Νομική μας ομάδα να εξετάσει ενδεχόμενο Δικαστικών προσφυγών στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Επιπλέον πρέπει να αναδείξουμε το μείζον θέμα των πληρωμών των ταμείων και το αλαλούμ  με τις συνταγές.
Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθείτε από του site του ΠΦΣ (www. pfs.gr)  για το πλήρες κείμενο του Νόμου και για τη στρατηγική μας από εδώ και πέρα, ενόψει του Μνημονίου και των Κυβερνητικών πολιτικών για τις «φαρμακευτικές δαπάνες».
Η συσπείρωσή μας, η μαχητικότητά μας, η επαφή μας με την κοινωνία και τους πολίτες συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα μας όπλα.
Το μήνυμα μας προς όλους είναι: Τα φαρμακεία θα παραμείνουν βιώσιμα στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και του Έλληνα Πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου