Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Φ.Σ. ΑΧΑΪΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΠΡΟΣ:
1. πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας - κ. Σαμαρά
2. πρόεδρο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - κ. Τσίπρα
3. πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ. – κ. Βενιζέλο
4. πρόεδρο Ανεξάρτητων Ελλήνων – κ. Καμμένο
5. γεν. γραμματέα Κ.Κ.Ε. – κα Παπαρήγα
6. πρόεδρο ΔΗΜ.ΑΡ. – κ. Κουβέλη
7. πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – κ. Βουδούρη

ΚΟΙΝ.: 1. Π.Φ.Σ.
2. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι όλης της χώρας
3. Μ.Μ.Ε.
4. Ολομέλεια Φ.Σ. Αχαΐας

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτή επιστολή προς τα κόμματα για τα χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

Κύριοι και κυρία γεν. γραμματέας,

Χθες πληροφορηθήκαμε, πως αποφασίστηκε να πληρωθεί ένα ομόλογο κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ρήτρα βρετανικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα ενημερωθήκαμε πως ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος απαρτίζεται πλέον από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς.

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο πως ο διοικητής του Ι.Κ.Α., «από κακούς (?) μάλλον υπολογισμούς», ζήτησε λιγότερα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και «αναγκάστηκε» να δανειστεί από τον κλάδο υγείας, ώστε να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό, με άμεσο αποτέλεσμα να μην εισφέρει τις υποχρεώσεις του Ι.Κ.Α. προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποπληρωμή συνταγών φαρμακείων.

Πληροφορηθήκαμε επίσης πως ο Ο.Γ.Α., από την πρώτη του έτους που συμμετέχει ως εταίρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν έχει επίσης καταβάλλει ούτε ένα Ευρώ για τις υποχρεώσεις του. Αποτελεί δεδομένο, πως οι διοικητές όλων των παραπάνω φορέων, καθώς και των υπολοίπων ταμείων που συμμετέχουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχοντας και συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα.

Λαμβάνοντας την απόφαση να οδηγηθούμε σε εκλογές, πέρα από την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με πρόσθετες δαπάνες, οδηγείτε τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άμεσα και τη λειτουργία των φαρμακείων, σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.




Οι οικονομικές επιλογές πληρωμής ομολόγου ξένου δικαίου, η αφαίρεση πόρων από τον κλάδο υγείας για πληρωμή συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και η δήθεν ανυπαρξία ουσιαστικής ευθύνης, λόγω συγκεχυμένων πολιτικών εξελίξεων, αποτελούν μέρος ενός σκοτεινού πολιτικού παιχνιδιού που προσπαθεί να εκβιάσει τους πολίτες όλης της χώρας ενόψει εκλογών προς συγκεκριμένη πολιτική λογική, βάζοντας σε ΑΜΕΣΟ κίνδυνο την υγεία του Έλληνα πολίτη και αδιαφορώντας για το οικονομικό παρόν δώδεκα χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, των οποίων οι επιταγές τους βρίσκονται έρμαια στα χέρια των τραπεζιτών.

Υπενθυμίζουμε πως η δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ υπάρχουν έγγραφες δεσμεύσεις και υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις, που καθορίζουν συγκεκριμένα χρονικά όρια πληρωμών.

Οι φαρμακοποιοί δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά επιστήμονες μικρομεσαίας οικονομικής εμβέλειας που βρίσκονται σε απόλυτη εξάρτηση από την ταμειακή φερεγγυότητα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Επισημαίνουμε, πως από την πολιτική ατζέντα του διαλόγου σας, απουσιάζει η στοιχειώδης έστω αναφορά για την απώλεια της δόσης των 7 δις Ευρώ, που όφειλαν οι εταίροι μας να καταβάλλουν στη χώρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των προμηθευτών για το έτος 2011. Αυτό αφορά άμεσα και στις υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τεράστια χρέη ταμείων έναντι των φαρμακείων, για τα οποία έχουμε ήδη φορολογηθεί, αποδώσει Φ.Π.Α., έκτακτη εισφορά και εξακολουθούμε να αποδίδουμε τόκους στο τραπεζικό κεφάλαιο, το οποίο μονόδρομα εξυπηρετείτε.

Για όσους από εσάς ευαγγελίζεστε Ευρωπαϊκό μέλλον, αποτελεί απαράδεκτη επιλογή η επιλεκτική και εκβιαστική πολιτική διλημμάτων που επιχειρείτε, μέσα σε ένα κράτος που όλο και πιο πολύ διολισθαίνει στην ανυποληψία. Ελπίζουμε, μέσα στον προεκλογικό πυρετό σας, να μην ξεχάσετε πως και οι δώδεκα χιλιάδες φαρμακοποιοί είναι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και έχουν τα ίδια δικαιώματα και με τους συνταξιούχους και με τους λοιπούς ασφαλισμένους, έχοντας μάλιστα επιφορτιστεί ως κλάδος και το μεγαλύτερο βάρος οικονομικών υποχρεώσεων από όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να κλείσουμε τα φαρμακεία μας, να βρεθούμε στη φυλακή λόγω χρεών προς τους προμηθευτές μας, να γκρεμιστεί όλο το οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης , να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η υγεία του λαού.

Ελπίζουμε σε άμεσες ενέργειες σας για άρση του αδιεξόδου. Να γνωρίζετε πως οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας δεν θα υποκύψουν σε τέτοιου είδους εκβιασμούς.

Για τον Φ.Σ. Αχαΐας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου