Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ Φ.Σ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚ. ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΟΓΑ-ΥΓΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΦΣ


    ΠΡΟΣ
                                                     1) τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο
                                                     2) τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη
                                                       Κοιν. ΠΦΣ.  Πρόεδρο κ.Αμπατζόγλου
            και μέλη ΔΣ του ΠΦΣ


‘’ΘΕΜΑ : Ηλεκτρονική  οργάνωση των αγροτικών ιατρείων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Δυστυχώς με την σειρά των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια στα ζητήματα της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και των δυσβάστακτων αλλαγών στην λειτουργία των φαρμακείων  εκτιμούμε ότι δεν αξιολογήσατε όσο θα έπρεπε την βιωσιμότητά μας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στην ομαλή συνέχιση της παροχής  της Δημόσιας Υγείας στον Έλληνα πολίτη.



 Αποτέλεσμα αυτών, τολμούμε να πούμε , ήταν η δραματική μείωση των απαραίτητων και αναγκαίων διαθεσίμων μας στην ομαλή λειτουργία μας, θέτοντας  έτσι υπό αμφισβήτηση την διατήρηση κατ’ ελάχιστον των παροχών μας προς τους ασθενείς μας.
Το πιο πάνω πρόβλημα καθίσταται εντονότερο στα φαρμακεία των χωριών της επαρχίας, αφού σ’ αυτά , όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η υγειονομική υποδομή είναι ανεπαρκής έως  ανύπαρκτη.
Χωριά στα οποία εμφανίζεται γιατρός 1 φορά την εβδομάδα η το 15/νθήμερο, η και τον μήνα , ανάλογα με την διαθεσιμότητα των Κέντρων Υγείας ευθύνης ή τις άδειες των ίδιων των γιατρών, οι οποίοι πολλές φορές είναι αγροτικοί- ανειδίκευτοι,  αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πόσο επαρκώς μπορεί να εξυπηρετούνται οι ασθενείς, κυρίως αγρότες υπέργηροι και συνταξιούχοι, αφού εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να μετακινούνται στα αστικά κέντρα
Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα περί μη ηλεκτρονικής οργάνωσης των ιατρείων αυτών ή περί κατάργησης ή συγχώνευσης  και απορρόφησής τους από μεγαλύτερα, παρακαλούμε να μας κάνετε γνωστές τις προθέσεις σας .
Θεωρούμε ότι οι όποιες αποφάσεις σας θα είναι προς το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας, η οποία στα χωριά της Επαρχίας είναι δυστυχώς υποβαθμισμένη και αναμένουμε να ενεργήσετε, με ό,τι περνάει από το χέρι σας, για να στηριχθεί  ο αγροτικός πληθυσμός τους και να αποφευχθεί το κλείσιμο  των φαρμακείων  σ΄ αυτά.’’
                              
                               

           Προς
1)Τον  ΟΓΑ. Κον Διοικητή
2)Τον   ΠΦΣ . Κον Πρόεδρο
    και τα Μέλη του ΔΣ
κοιν. Υπουργό Εργασίας κ.                                                            Κουτρουμάνη
Αξιότιμε κ. Διοικητά

       Όπως γνωρίζετε, από τον μήνα Μάρτιο του 2011 το ταμείο σας  κάνει την κράτηση του rebate ανεξαιρέτως από όλα τα φαρμακεία  και   χωρίς να υπολογίζει  τον χρόνο κατάθεσης των συνταγών ενός εκάστου φαρμακείου ξεχωριστά στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του  ΟΓΑ.
Σύμφωνα με τον Ν. 3918/11 «Εμπρόθεσμη καταβολή» ορίζεται : η απόδοση των οφειλών είτε ως προκαταβολή είτε ως εξόφληση εντός του χρονικού ορίου που ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις (π.δ. 121/2008 άρθρο 5 παρ. 1 περ. ε΄ και ν. 3172/2003 άρθρο 22 παρ. Β 1), το οποίο άρχεται από την ημερομηνία παραλαβής του λογαριασμού του κάθε φαρμακείου από τη φαρμακευτική υπηρεσία του εκάστοτε Κλάδου Υγείας Φ.Κ.Α.. .
Είναι  λοιπόν αυθαίρετο, αλλά και παράνομο, να λογίζεται ο ίδιος χρόνος κατάθεσης για όλα τα φαρμακεία ενώ θα έπρεπε να υπολογίζεται η εμπρόθεσμη υποβολή από την ημερομηνία που υποβάλλονται οι συνταγές στις κατά τόπους  Υπηρεσίες του ΟΓΑ, ξεχωριστά για κάθε φαρμακείο, και ανάλογα με την πληρωμή του από το ταμείο σας να γίνεται η κράτηση του rebate.
Επειδή όμως από το ταμείο σας κρατήθηκε rebate από πολλά φαρμακεία ,από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2011,  χωρίς να τηρείται η πιο πάνω διάταξη του ν.3918/11, είτε υπολογίζοντας λάθος την ημέρα κατάθεσης των συνταγών , είτε καθυστερώντας την ημέρα πληρωμής (πχ. πληρωμή μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2011 ), σας παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προκειμένου  να επιστραφούν οι κρατήσεις στους δικαιούχους φαρμακοποιούς . 
                                  9  Μαρτίου 2012              
                              Με τιμή
         Οι Πρόεδροι των Φ.Σ Ανατ. Μακ. Θράκης
                 ΕΒΡΟΥ            Γουτκίδης Πασχάλης
                 ΡΟΔΟΠΗΣ      Χαλιγιάννης Ηλίας
                 ΞΑΝΘΗΣ         Κάλφα Δέσποινα
                 ΚΑΒΑΛΑΣ      Ρακιντζή Σίσσυ
                 ΔΡΑΜΑΣ         Μπουρουτζόγλου  Κατερίνα
                 ΣΕΡΡΩΝ          Ρόντσης Αργύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου