Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΠΑΔ

Σήμερα, 27-4-2012, πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η καταβολή της πρώτης δόσης των οφειλόμενων του ΟΠΑΔ για το 2011, που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της συνολικής οφειλής. Οι σύλλογοι που είχαν ενεργούς διανεμητικούς λογαριασμούς πληρώθηκαν ήδη από τη Μ. Πέμπτη το 27% της οφειλής. Ο ΦΣ Έβρου, παρότι έχει συστήσει Διανεμητικό Λογαριασμό, δεν τον είχε ενεργοποιήσει από τον προηγούμενο μήνα ως προς τον ΕΟΠΥΥ και γι'αυτό το λόγο δε συμπεριλήφθηκε στην πρώτη αυτή πληρωμή. Από τη Μ. Πέμπτη μέχρι σήμερα, ένα μέρος των εναπομεινάντων χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για άλλες ανάγκες κι έτσι περίσσεψε για τις ατομικές πληρωμές των φαρμακείων το 20%, αντί του 27% των Διανεμητικών Λογαριασμών.

Σε όσους συναδέλφους είχαν σύμβαση factoring στην Πειραιώς, το ποσό καταβλήθηκε απευθείας στον λογαριασμό του factoring, χωρίς να καταβληθεί στο φαρμακείο. Και αυτό διότι η Πειραιώς έστειλε εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας να αποδοθεί σε αυτή το ποσό, κατά τα προβλεπόμενα της σύμβασής της με τον ΟΠΑΔ και τα φαρμακεία. Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος της ολιγοήμερης καθυστέρησης της καταβολής του ποσού, καθώς έπρεπε να εκδοθούν καινούρια εντάλματα πληρωμής, μιας και τα αρχικά προέβλεπαν την κατάθεση του ποσού στους λογαριασμούς ΕΟΠΥΥ των φαρμακείων (αυτό όντως συνέβη με όσους Συλλόγους πληρώθηκαν νωρίτερα μέσω Διανεμητικών Λογαριασμών).
Στην συγκεκριμένη πληρωμή, ορισμένοι συνάδελφοι έμειναν απλήρωτοι. Αυτό μπορεί να συνέβη για 2 λόγους:

  1. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την υπεύθυνη δήλωση ή δεν υπογράφηκε καθόλου υπεύθυνη δήλωση (αυτό το τελευταίο δεν ισχύει για τον Έβρο)
  2. Υπήρξαν μεταβολές (συστεγάσεις, συνενώσεις, αλλαγή μορφής εταιρίας) με αποτέλεσμα η ΚΜΕΣ να έχει δύο ΑΦΜ να αντιστοιχούν σε κάποιο φαρμακείο. Έτσι δεν μπορούσε να κάνει την ταυτοποίηση ως προς το που αντιστοιχεί η οφειλή και προτίμησε (κακώς, κάκιστα) να παραλείψει από την πληρωμή τα συγκεκριμένα φαρμακεία.
Οι δύο πιο πάνω κατηγορίες θα πληρωθούν το σύνολο της οφειλής όταν εξοφληθούν και οι υπόλοιποι.

Κατά τα λοιπά, ενημερωθήκαμε ότι εντός του Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα θα αποσταλούν στους Συλλόγους και θα διανεμηθούν στα φαρμακεία, καταστάσεις ανά φαρμακείο που θα αναφέρουν:
  • Τα χρήματα που οφείλονταν από τον ΟΠΑΔ (με αριθμούς τιμολογίων, ποσά κλπ)
  • Τι πληρώθηκε ως προκαταβολή
  • Τι απομένει προς εξόφληση, αφαιρούμενου του 3,5% του κουρέματος
Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ποσά με την υπογραφή τους και η εξόφληση αναμένεται όταν καταβληθούν από την Τρόικα τα χρήματα που θα μας απέδιδαν υποτίθεται μετά το PSI για την εξόφληση των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς του ιδιώτες. Τα χρήματα αυτά, λόγω εκλογών δεν έχουν καταβληθεί ακόμη και είναι άγνωστο το πότε και το εάν θα καταβληθούν στη χώρα μας.

Εκ του ΔΣ, Τάσος Τερζής, Αντιπρόεδρος ΦΣ Έβρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου