Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΦΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Φ.Σ. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21.4.2012



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 24/4/2012
Αριθμ. Πρωτ. 1231 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα επικαιρότητας και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες κινήσεις.
Άμεσες  ενέργειες

1. Να αναδείξουν την αναγκαιότητα επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και των υπολοίπων ταμείων (κυρίως ΔΕΗ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ). Να εφαρμοστεί αμέσως ο Ν.4038 που δίνει στον ΕΟΠΥΥ 1,5 δισ. για τις οφειλές  του 2011 προς όλους τους υγειονομικούς. Έτσι θα καλυφθούν όλες οι οφειλές του ΟΠΑΔ.

2.  Να σταλεί έγγραφο προς τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία ότι αδυνατούμε να εφαρμόσουμε εντολές  εντός 24ώρου και  να ακολουθήσουμε την αντιφατικότητα τους. Πλέον κάθε εντολή για να εφαρμοσθεί θα απαιτείται να εφαρμόζεται από την 1η του επόμενου μηνός.

3. Φαρμακεία που διατηρούν τη  λειτουργία τους από φαρμακοποιούς άνω των 70 ετών. Να σταλεί αυστηρή επιστολή στους Περιφερειάρχες σχετική με το νόμο και την απόφαση του ΣτΕ ώστε να ανασταλεί η άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση να γίνει καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για απιστία Περιφερειαρχών.   


4. Προσφυγές και προσβολή του κύρους των Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με χρονική διάρκεια διάθεσης  του stock και για τα φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 200€.  

5. Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για:  
-Καθυστερήσεις πληρωμών ταμείων παρά τις κοινοτικές οδηγίες. 
- Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ που δημιουργούν επιπλέον κράτος και αδιαφανείς προμήθειες.    

6.  Προσφυγή για τα βρεφικά γάλατα και διερεύνηση τυχόν κατευθυνόμενου dumbing   τιμών (αλλοίωση ανταγωνισμού) και πωλήσεις του χωρίς κέρδος από τα supermarkets. Η μάχη στο ΣτΕ είναι και για την τιμή καταναλωτού. Να διερευνηθεί η περίπτωση να υπάρξει κουπόνι στα γάλατα και σταθερή Λ.Τ. και να γίνουν συνταγογραφούμενα ιδίως για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

7. Νομικές ενέργειες κατά ΤτΕ για διαθέσιμα  του ΚΑΕΦ .
  
Υπόλοιπες ενέργειες 
1. Σύσταση Π.Φ.Σ. προς τα φαρμακεία να μη διακινούν φάρμακα άνω των 200€. Ο Π.Φ.Σ θα αποδείξει το επίπεδο κάτω από το οποίο τα φάρμακα πωλούνται με ζημία. 

2. Ο Π.Φ.Σ έχει κεντρική του διεκδίκηση την εφαρμογή αυστηρής θετικής λίστας προκειμένου να μειωθεί το stock των φαρμακείων. 

3. Δικαίωμα υποκατάστασης γενοσήμων σε συγκεκριμένο περίγραμμα ώστε να αποτραπεί η κατεύθυνση προς το "φθηνότερο".  Καμιά αντίθεση με τους γιατρούς.  Επιβεβαιώνεται η θέση του Π.Φ.Σ. για τη δραστική ουσία. 

4. Επαναφορά εκπτώσεων προς τα φαρμακεία. 

5. Σύσταση Π.Φ.Σ προς όλους τους φαρμακοποιούς να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους ανάλογα με το χρόνο καταβολής του ΕΟΠΥΥ (περίπου 15 κάθε του μηνός) 

6. Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου κατά εισήγηση της σχετικής επιτροπής και του κ. Νεκτάριου για να περισωθεί ότι απέμεινε από την περιουσία του Π.Φ.Σ μετά το "κούρεμα". Ξεχωριστή προσφυγή σε βάρος της ΤτΕ για το "κούρεμα" αφού το 4 ‰ είναι χρήματα μόνο των φαρμακοποιών.  

7. Πριν  από κάθε  κινητοποίηση ο Π.Φ.Σ  θα καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων (ΦΣ) θα εξαγγείλει και θα αποφασίσουν  οι ΦΣ.  

8. Αλλαγή Κώδικα Δεοντολογίας με αυστηρούς ορούς για το e-commerce και τους αυτόματους πωλητές.  

9. Να διερευνηθεί η περίπτωση τηλεδιάσκεψης  Π.Φ.Σ και Προέδρων ΦΣ.  

10. Πλαίσιο συγχωνεύσεων φαρμακείων.  

11. Να υπάρξει αλλαγή κριτηρίων ΦΥΚ. Να πάψει ως μόνο κριτήριο η τιμή.  

12. Ο Π.Φ.Σ  να πάρει θέση για την περίπτωση ένταξης του ταμείου της ΔΕΗ στον ΕΟΠΥΥ τη στιγμή που θεωρούνται χαμένα τα παλαιά χρέη ιδίως στις  περιοχές  Κοζάνης, Εύβοιας, Αρκαδίας.  

13. Ο Π.Φ.Σ στη γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας a priori να έχει τη θέση του τοπικού ΦΣ.  

14. Να μην μπει το ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, να διερευνηθεί άμεσα η λειτουργία του – ιδίως του τομέα υγειονομικών (ΤΣΑΥ) – ως ανεξάρτητου  αυτοδιοικούμενου επαγγελματικού ταμείου.  

15. Διεκδίκηση φοροαπαλλαγής για το χαμένο εισόδημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου