Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Συνάδελφοι

Εδώ και πολύ καιρό και σε περιόδους με σημαντικά γεγονότα για τον κλάδο σας ενημερώναμε υπεύθυνα για τις εξελίξεις, οι οποίες εδώ και δύο χρόνια έχουν αναστατώσει την ζωή μας και την βιωσιμότητα των φαρμακείων μας. Μαζί με εμάς, είναι αλήθεια, ότι ταλαιπωρείται και ο κάθε ασφαλισμένος που έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές αλλά ποτέ δεν φτάνουν στον προορισμό τους για να εξυπηρετήσουν την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Του έχουν φορτώσει την δαπάνη των μη συνταγογραφομένων φαρμάκων και με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων εξυπηρετούν τις τοκογλυφικές υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές. Με τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόϊκας για αποπληρωμή του χρέους και με άδεια τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να ελπίζει ότι μπορεί κατ΄ελάχιστον να υπάρξει χρηματοδότηση για το ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένης και της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία μας ενδιαφέρει άμεσα ως κλάδο. Η εξαγγελία δε, για περαιτέρω οριζόντια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο τους ασφαλισμένους και θα είναι η οριστική ταφόπλακα για τα μικρομεσαία κυρίως φαρμακεία.

Αυτό που σας περιγράφουμε, με λίγα λόγια παραπάνω, είναι η ζοφερή πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει στο ελάχιστο πλέον. Αυτή την στιγμή νοιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας κοινοποιήσουμε την αγωνία μας για τις εξελίξεις, το μέγεθος των οποίων ίσως ακόμη δεν μπορούμε να φανταστούμε σε όλες του τις διαστάσεις. Οι προθέσεις μας δεν είναι να δραματοποιήσουμε μια κατάσταση δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις εξυπηρετώντας συνδικαλιστικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ έτσι και ούτε θα το κάνουμε και τώρα. Μπροστά στην ευθύνη που έχουμε όμως να σας εκπροσωπούμε στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου τον ΠΦΣ και τον ΦΣΑ, δεν μπορούμε παρά να σας περιγράψουμε την αλήθεια, γιατί από εδώ και πέρα κανείς δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η καθυστέρηση πληροφόρησης για την πληρωμή του Μαίου δεν είναι τυχαία. Αυτή την στιγμή έχει εξασφαλιστεί περίπου το 1/3 της δαπάνης με πολύ μικρές δυνατότητες αποπληρωμής όλου του ποσού μέχρι τέλους Ιουλίου. Πιθανολογείται στο επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω στάση πληρωμών στις δημόσιες δαπάνες, για να εξασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις για τους επόμενους δύο-τρείς μήνες. Αυτή την στιγμή συζητείται επίσης η μη εφαρμογή του νόμου για την αποπληρωμή των χρεών του 2011, εάν δεν υπάρξει επαρκής δανειοδότηση και θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός και ο συμψηφισμός των χρεών με το δημόσιο. Η δε απόφαση για την σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως πάει στις καλένδες. Επί πλέον μελετάται η επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν οικονομικά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μπορεί να καταλάβει ο καθένας με το καθεστώς των 30 ευρώ τι πρόκειται να συμβεί.

Επίσης οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν πλέον τα φαρμακεία. Τα κατασχετήρια σε φαρμακεία έρχονται καθημερινά και οι περισσότερες φαρμακαποθήκες, αν δεν είναι ήδη στο κόκκινο, σε ένα –δύο μήνες εάν δεν πληρωθούμε, θα καταρρεύσουν. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα και όσες έχουν απομείνει συνεχώς μειώνουν την πιστωτική τους πολιτική έναντι των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι το πιθανότερο σενάριο για τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν δεν καταρρεύσει η χώρα, θα έχουμε στάση πληρωμής των δαπανών για την υγεία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκτιμούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακείων δεν μπορεί να αντέξει το δυσβάστακτο χρέος που συσσωρεύεται στις πλάτες μας .

Η μεγάλη κινητοποίηση του περασμένου μήνα έδειξε την δύναμη που έχουμε όταν αγωνιζόμαστε ενωτικά, αλλά και τις παθογένειες του κλάδου, πιστεύοντας ορισμένοι ότι σωρεύοντας στα κρυφά ή φανερά συνταγές για μεταχρονολογημένη εκτέλεση, αυξάνοντας δηλαδή το χρέος, ότι θα βρισκόντουσαν σε καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική για όλους.

Καλούμε τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, σε όλα τα επίπεδα σε όλη τη χώρα και όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να πάρουν αποφάσεις διαρκείας για να επιβιώσουν τα φαρμακεία. Τα αιτήματα μας είναι γνωστά και κατατεθειμένα: άμεση αποπληρωμή των συνταγών του Μαΐου, ξεκάθαρες και με οικονομικό περιεχόμενο ημερομηνίες πληρωμής για το 2012, αποπληρωμή όλων των χρεών του 2011, συμψηφισμός με το δημόσιο λογιστικό και ουσιαστική και σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για πολύ μεγάλη μερίδα φαρμακείων και δημιουργεί υπόνοιες για πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορεί να δικαιολογήσει κανείς. 

Συνάδελφοι, η θετική ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στο δίκαιο των αιτημάτων μας είναι γνωστή. Γνωστές είναι και οι πολιτικές προεκλογικές δεσμεύσεις σχεδόν όλων των κομμάτων. Στο χέρι μας είναι να τις υπενθυμίσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση τους.

Για την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ: 19-07-2012

ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ -ΔΣ ΠΦΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ -ΔΣ ΠΦΣ

ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ -Γ.Γ. ΦΣΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ -ΔΣ ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου