Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΣτΕ: ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Αθήνα
Προσωρινά μόνο από τα φαρμακεία θα διατίθενται οι βρεφικές τροφές (για παιδιά μέχρι 6 μηνών) λόγω αυξημένων κινδύνων βλάβης της υγείας των ανήλικων αυτών, αποφάσισε την Τετάρτη το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δεχόμενο σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι φαρμακοποιοί και ζητούν να ακυρωθεί και να ανασταλεί η από 30 Δεκεμβρίου 2011 υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο που καταργεί σχετική διάταξη άλλης υπουργικής απόφασης του 2008, με την οποία οριζόταν ότι η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη γίνεται από τα φαρμακεία.

Με άλλα λόγια, η υπουργική απόφαση του περασμένου έτους άναψε το «πράσινο φως» για να διατίθενται τα παρασκευάσματα διατροφής για βρέφη μέχρι 6 μηνών και εκτός φαρμακείων, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρασκευάσματα για βρέφη νοούνται τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική τροφή των βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους και επαρκούν για τις ανάγκες διατροφής τους.

Τα επίμαχα παρασκευάσματα για βρέφη κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τις πηγές πρωτεϊνών, από τις οποίες παρασκευάζονται (παρασκευάσματα για βρέφη από πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών, από απομονωμένες πρωτεΐνες σόγιας, μόνες ή σε μείγμα με πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος κ.λπ.).

Σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία, κανένα άλλο προϊόν, «εκτός από τα παρασκευάσματα αυτά, δεν είναι επιτρεπτό να διατίθεται στο εμπόριο ή να παρουσιάζεται κατ’ άλλο τρόπο ως κατάλληλο να ικανοποιήσει από μόνο του τις ανάγκες διατροφής φυσιολογικών, υγιών βρεφών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους».

Οι βρεφικές τροφές προτείνονται και συνταγογραφούνται από παιδίατρο ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του κάθε βρέφους και κατόπιν πλήρους βιοχημικής εικόνας του παιδιού (νεογνού).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Ι. Παπαγιάννης), με την υπ’ αριθμ. 307/2012 απόφασή τους ανέστειλαν την επίμαχη υπουργική απόφαση του 2011, που επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών και σε καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Η επίμαχη απόφαση αναστολής του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει τη διάθεση των βρεφικών τροφών εκτός από τα φαρμακεία, ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης, που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231203584

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου