Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΣΑ


19-7-2012
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ που έχει  υπογραφεί από τον κ.Βουδούρη τον περασμένο Ιανουάριο , και με το οποίο δηλώνεται  κατηγορηματικά ότι οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για τα φαρμακεία θα γίνονται μηνιαία  από τις 12 έως τις 14 εκάστου μηνός.

Αυτό άλλωστε το έγγραφο αποτέλεσε και την αιτία άρσης της κινητοποίησης τον Ιανουάριο, όταν ζητούσαμε να οριστούν , όπως η συλλογική σύμβαση ορίζει , δήλες ημέρες πληρωμών μας.
Αρκετοί συνάδελφοι, βασιζόμενοι σε αυτό το έγγραφο εξέδωσαν επιταγές με λήξη από τις  15 εκάστου μηνός και μετά. Στις 16-7-2012 π.χ. έληξαν οι  επιταγές που δόθηκαν σε φαρμακαποθήκες για τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ του Μαΐου. Κανείς δεν διερωτήθηκε τι θα γίνει με αυτούς τους συναδέλφους, οι οποίοι έμειναν ξεκρέμαστοι από τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις του κ.Βουδούρη.



Την Πέμπτη 11-7-12  έγινε μία «προκαταρκτική» σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία  συμμετείχαν, ο Υπουργός Υγείας κ.Λυκουρέντζος με δύο συμβούλους του, και από τον ΦΣΑ οι κ.κ. Λουράντος, Γιαννόγλου, Καλογερόπουλος, Δαγρές και Κρανιώτης. Πράγματι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με την μόνη διαφορά ότι το καλό κλίμα από μόνο του δεν μπορεί να φέρει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Πράγματι ο κύριος Λυκουρέντζος ήταν ειλικρινής και αναφέρθηκε σε όλα τα οικονομικά θέματα που αφορούν την σχέση ΕΟΠΥΥ και φαρμακείων.

Συνοπτικά οι ανακοινώσεις  του Υπουργού Υγείας ήταν οι  εξής  :
·         Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του  απέναντι στους φαρμακοποιούς για τις συνταγές Μαΐου, γύρω στις 25 Ιουλίου. Αυτό το επιβεβαίωσε δύο μέρες μετά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΦΣΑ αλλά δεν εδόθει εγγράφως.
·         Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2011 που αφορούν τον ΟΠΑΔ και είναι ρυθμισμένα με τον νόμο 4052/2012 θα πληρωθούν με την δόση που αναμένεται να δοθεί – εάν όλα πάνε καλά - από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, μετά τις 22/8/2012...
·         Ο συμψηφισμός των χρεών του ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί μεν να υφίσταται στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει μεταξύ φαρμακείων και Δημοσίου, διότι αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο για όλους τους άλλους κλάδους. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο σήμερα όλοι θα ζητούσαν την ίδια ρύθμιση, και επειδή το Δημόσιο χρωστάει στους πάντες, δεν θα εισέπραττε από κανέναν τίποτα !!!
·         Τα υπόλοιπα χρέη του ΕΟΠΥΥ (Οίκος Ναύτου, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) δεν είναι ρυθμισμένα με νόμο, δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούν, ούτε και δόθηκε λύση για αυτό το πρόβλημα. Εκ μέρους πάντως του ΦΣΑ κατετέθηκε κατάλογος των χρεών αυτών, ζητώντας άμεση εξόφλησή τους. Για να γίνει κατανοητό το χρέος του ΕΟΠΥΥ εκτός του ΟΠΑΔ σας παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα που αφορά χρέη του ΕΟΠΥΥ για τα υπόλοιπα ταμεία, και μόνο για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής :

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΟΥΣ
ΠΟΣΟ
ΔΕΗ
Από Απρίλιο έως και Οκτώβριο 2011
8.966.580,20
ΤΑΠ ΕΤΕ
Από Δεκέμβριο 2011 έως και Μάρτιο 2012
1.284.088,95
ΗΛΠΑΠ
Από Μάρτιο έως και Απρίλιο 2012
107.820,63
ΠΙΣΤΕΩΣ
Από Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2012
3.072.710,38
ΗΣΑΠ
Από Νοέμβριο 2011 έως και Φεβρουάριο 2012
677.431,07
ΤΑΠ ΟΤΕ
Από Δεκέμβριο 2011 έως και Φεβρουάριο 2012
6.749.722,46
ΟΙΚ.ΝΑΥΤΗ
Από Ιανουάριο έως και Μάρτιο 2012
5.357.033,26
                                                                                                                                      ΣΥΝΟΛΟ                     26.215.386,95            

·         Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει  κάποια φυσιολογική μηνιαία ροή πληρωμών μέχρι το τέλος του 2012.

Από τα ανωτέρω μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλει στο μέτρο του δυνατού κάθε  προσπάθεια για τις τρέχουσες πληρωμές των φαρμακείων, αλλά αυτό δεν εξαρτάται τελικά από τον ίδιο τον Οργανισμό. Εξαρτάται από το αν υπάρχουν κονδύλια , αν υπάρχει χρηματοδότηση και πάντα με την σύμφωνη γνώμη των «Τροϊκανών».

Έτσι :
  • Οι πληρωμές των χρεών του ΕΟΠΥΥ για τον ΟΠΑΔ μεταφέρονται τουλάχιστον για το φθηνόπωρο.
  • Η ανασφάλεια είναι δεδομένη και θα κληθούμε να ζήσουμε με αυτήν, διακινδυνεύοντας την ύπαρξη του φαρμακείου μας. Ουδείς γνωρίζει π.χ. αν τις συνταγές που εκτελούμε σήμερα στο φαρμακείο θα τις πληρωθούμε και πότε!
  • Τα χαράτσια και οι φόροι έρχονται και όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει αποτελεί τεράστιο πρόβλημα το ότι καλούμεθα να πληρώσουμε φόρους για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει. Και τα εισοδήματα αυτά, δεν αφορούν μόνο τον ΟΠΑΔ αλλά την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και άλλα ταμεία που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πλέον, δεν τα διαχειρίζεται, ούτε οι πληρωμές τους περνάνε από αυτόν, αφού έχουν εισχωρήσει στον ΕΟΠΥΥ.
  • Ουδείς γνωρίζει αν τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αν οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται έστω και με ... καθυστερημένες δόσεις. Πολύ περισσότερο όταν, όπως οι αρμόδιοι αναφέρουν καθημερινά, η φαρμακευτική δαπάνη έχει ... ξεφύγει και τα 2,88 δις που είναι το όριό της θα εχουν καλυφθεί γύρω στον Οκτώβριο.
  • Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι του υγειονομικού χώρου έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας να πληρωθούν και αυτοί όπως οι φαρμακοποιοί. Αυτό μας το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Κάποιοι μάλιστα επιτέθηκαν εναντίον μας γιατί ... καταφέραμε να πληρωθούμε ... εις βάρος τους. Ξέχασαν βέβαια ότι εμείς αγωνιστήκαμε για να πληρωθούμε έστω και αυτά τα λίγα, όταν εκείνοι παρέμεναν αδρανείς. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να βάλουν τον Εμπορικό Σύλλογο να εκδώσει ... οδηγία προς τον ΕΟΠΥΥ, καλώντας τον να πληρώσει μόνο τον Φ.Σ.Πειραιά,  διότι αυτός «έβαλε πλάτες» βοηθώντας τους ασφαλισμένους κατά την διάρκεια της κινητοποίησης του Φ.Σ.Αττικής!
Σε αυτό το κλίμα καλούμαστε να επιβιώσουμε, μετρώντας τις αντοχές μας απέναντι στην αφερεγγυότητα ενός ημιθανούς κρατικού μηχανισμού! Δεν είναι ώρα να αναζητηθούν ευθύνες. Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που είναι η εξής:
·         Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για συμψηφισμό τουλάχιστον γι’ αυτή τη χρονιά ξεχάστηκαν. Το Κράτος θα ασκεί πάντα εισπρακτική πολιτική, ζητώντας συνεχώς χρήματα από τους πολίτες. Με αυτή την πολιτική, ο «συμψηφισμός» έχει πάρει διαζύγιο!
·         Ο συμψηφισμός είναι ευεργετικός κυρίως στην πληρωμή των φόρων που σημαίνει ότι, όταν και τα δύο μέρη χρωστούν χρήματα το ένα στο άλλο, τότε τα χρέη συμψηφίζονται καλώντας αυτό που υστερεί σε χρέη, να πληρώσει την διαφορά. Συνεπώς η μη υλοποίηση σήμερα της προεκλογικής υπόσχεσης περί συμψηφισμού αφήνει ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα στα μέλη μας.
·         Το νέο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το οποίο ο οργανισμός θα παρακρατεί χρέη φαρμακοποιών προς τρίτους  π.χ. προς Δημόσιο, Τράπεζες, Προμηθευτές κ.λ.π. είναι ένα ακόμα μέτρο παράδοσης των φαρμακείων μας σε αυτούς που το επιβουλεύονται. Έτσι το Δημόσιο μπορεί να σου χρωστά αλλά δεν μπορείς εσύ. Όπως και οι Τράπεζες μπορούν να σου κατάσχουν όλες τις πιθανές εισπράξεις από τον ΕΟΠΥΥ!!!
·         Οι απανταχού απλήρωτοι προμηθευτές υγείας, οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες ασφαλισμένοι τα άδεια από ιατροφαρμακευτικό υλικό νοσοκομεία, απαιτούν ουσιαστικά την μη πληρωμή των φαρμακοποιών, ώστε να ... περισσέψει κάτι και γι΄αυτούς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο  εκπρόσωπος των νεφροπαθών να ζητάει την μεσολάβηση δημοσιογράφου σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, ώστε να μην πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για να δοθούν στα νοσοκομεία φίλτρα για την αιμοκάθαρσή τους! Ο κανιβαλισμός των τάξεων σε πλήρη εφαρμογή ...
·         Τα περισσότερα ΜΜΕ σε πλήρη αρμονία με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προωθούν τις θέσεις και τις απόψεις της και υπερασπίζονται μετά μανίας τους ... ασφαλισμένους , ΜΟΝΟ όταν οι φαρμακοποιοί κινητοποιούνται αδυνατώντας  να συνεχίζουν την πίστωση στα ταμεία τους. Κατά τα άλλα, το ότι σήμερα ο ΕΟΠΠΥ και τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα για τους σοβαρά πάσχοντες, κανένα ΜΜΕ δεν φαίνεται να ενδιαφέρει. Το ότι οι καρκινοπαθείς  ταλαιπωρούνται γυρίζοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχαν τα κρατικά φαρμακεία, ούτε ευαισθητοποιεί κανέναν. Η πλήρης υποδούλωση στα κομματικά όργανα και στα συμφέροντα που κατέστρεψαν την Ελλάδα.

Ο ΦΣΑ απέστειλε έγγραφο προς τον ΠΦΣ  ζητώντας άμεση αντιμετώπιση πανελλαδικά της ασφικτικής κατάστασης που υφίσταται σήμερα ο κλάδος όχι μόνο από τις καθυστερήσεις των τρεχουσών πληρωμών μας αλλά κυρίως από το πάγωμα των χρεών του ΕΟΠΥΥ.  Όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά, δεν θα πτοήσουν την αγωνιστική μας διάθεση. Ούτε θα αφήσουμε τα φαρμακεία μας στο έλεος των εκάστοτε κομματικών και άλλων συμφερόντων. Με την μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να δούμε έμπρακτα και την αντίδραση ΟΛΩΝ αυτών που προχθές σήκωναν το λάβαρο της επανάστασης και σήμερα ... βρίσκονται σε αμηχανία ...! Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν πρόκειται για τοπικά προβλήματα ενός ή δύο ή τριών συλλόγων αλλά για προβλήματα Πανελλαδικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αναλάβουμε οι ίδιοι τις τύχες των φαρμακείων μας αν δεν υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση και διεκδίκηση των αιτημάτων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου