Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΤΕΡΜΑ ΤΡΩΑΔΟΣ
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Α.Φ.Μ. 090323842
ΤΗΛ.-ΦΑΞ: 2551029066
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 

24/07/2012



ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες σε Φαρμακευτικούς Συλλόγους για ασφαλισμένους, οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι τους έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα τα οποία ουδέποτε ελάμβαναν ή για φάρμακα τα οποία αγοράζουν σε «περίεργες» τιμές που διαφέρουν από αυτές της κρατικής διατίμησης.
Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένοι λίγοι, κακοί συνάδελφοι, φαρμακοποιοί και γιατροί εκμεταλλεύονται την άγνοια και την εμπιστοσύνη ασφαλισμένων και στο όνομα της «εξυπηρέτησής τους», «για να μην κουράζονται να πηγαίνουν στο γιατρό να γράφουν τα φάρμακά τους οι ίδιοι», αναλαμβάνουν να το πράξουν αυτοί για λογαριασμό τους. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση μαζί με τα φάρμακα που λαμβάνει κανονικά ο ασφαλισμένος, συνταγογραφούνται και άλλα, γεγονός που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ζημιώνει την προσπάθεια όλων για εξορθολογισμένη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και κυρίως, επιφέρει νομικές και ποινικές ευθύνες τόσο για τους φαρμακοποιούς ή τους ιατρούς που εμπλέκονται, όσο και για τους ασφαλισμένους, έστω κι αν γίνεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Διότι, το βιβλιάριο και τα στοιχεία του ασθενούς είναι προσωπικά και δεν επιτρέπεται να εκχωρούνται σε κανένα και για κανένα απολύτως λόγο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ:
1.             Να μην αφήνετε ΠΟΤΕ και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο το βιβλιάριο υγείας ή το συνταγολόγιό σας σε φαρμακεία ή ιατρεία και να μη δίνετε τη συγκατάθεση σας να γράψουν για λογαριασμό σας τα φάρμακα που παίρνετε. Επισημαίνουμε ότι αν σε κάποιον έλεγχο βρεθεί να έχουν συνταγογραφηθεί στο όνομά σας φάρμακα που δε λαμβάνετε, κινδυνεύετε να βρεθείτε διωκόμενοι από τη δικαιοσύνη και να χάσετε την ασφαλιστική σας κάλυψη από το ταμείο σας. Το ίδιο θα συμβεί αν κατά τη διενέργεια ελέγχων σε φαρμακεία ή ιατρεία βρεθούν εκεί βιβλιάριά σας. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που εφαρμόζεται σήμερα, υπάρχει πλήρης διασταύρωση όλων των στοιχείων, ασφαλισμένων, ιατρών και φαρμακείων σε πραγματικό χρόνο, οπότε οι ποινές αναμένονται συχνότερες και βαρύτερες.
2.             Να πηγαίνετε πάντα οι ίδιοι στο γιατρό προκειμένου να συνταγογραφήσετε τα φάρμακά σας. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία της υγείας σας, καθώς ο γιατρός θα πρέπει να σας βλέπει από κοντά, να σας κάνει ορισμένες ερωτήσεις και να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε. Υπάρχουν φάρμακα που πρέπει ενδεχόμενα να τα διακόψετε, άλλα να τα αλλάξετε κλπ. Αν συνταγογραφείτε τα φάρμακά σας μόνιμα «δι’ αντιπροσώπου» μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία σας.
3.             Όταν αγοράζετε φάρμακα «τοις μετρητοίς» θα πρέπει να ελέγχετε αν το κουπόνι βρίσκεται πάνω στο κουτί. Αν κάποιος το έχει ξεκολλήσει να το επιστρέφετε και να μη δεχθείτε να το αγοράσετε.
4.             Να καταγγέλλετε ΑΜΕΣΑ στον Φαρμακευτικό και τον Ιατρικό Σύλλογο φαινόμενα ύποπτα ή παραβατικά. Ακόμη κι αν σε εμάς είναι γνωστά, δεν μπορούμε να προβούμε σε πειθαρχικές κυρώσεις και ενέργειες χωρίς επίσημες καταγγελίες.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η χώρα μας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Τα χρήματα, δυστυχώς, δεν είναι αρκετά και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ορισμένους να μας στερούν έστω και όσα λίγα υπάρχουν. Τις συνέπειες αυτής της πρακτικής, η οποία δυστυχώς κρατάει πολλά χρόνια, την πληρώνουμε σήμερα όλοι μας. Είναι καθήκον όλων μας να αλλάξουμε.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου