Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΒΡΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΤΕΡΜΑ ΤΡΩΑΔΟΣ
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Α.Φ.Μ. 090323842
ΤΗΛ. 2551029066

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ  19/06/2012


ΑΡ. ΠΡΩΤ. 184


ΠΡΟΣ: Ιατρικό Σύλλογο Έβρου



ΘΕΜΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
Όπως γνωρίζετε, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει εκδώσει εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 28381/15-6-2012 όπου ορίζει ότι «όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε (5) ημερών από την ημέρα έκδοσής τους. Η ανωτέρα απόφαση ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε εργάσιμες ημέρες από μετά την λήξη αυτής».
Η ανακοίνωση αυτή με την οποία δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα καταπάτησης των κείμενων διατάξεων για τις συνταγές που έχουν γραφτεί μετά την 1/6/2012, είναι ουσιαστικά και τυπικά παράνομη.
Πέρα από την ουσιαστική πλευρά του θέματος που αντικειμενικά υπονομεύει την κινητοποίηση των φαρμακοποιών, τυπικά  προσπαθεί  να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του ΠΔ 121/2008 που φυσικά δεν επιτρέπεται.
Είναι προφανές ότι μια «Ανακοίνωση» ή μια «Εγκύκλιος» ή άλλο παρόμοιο έγγραφο δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να καταργήσει ένα Π.Δ. ή τη Συλλογική Σύμβαση.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου έχει επιδώσει στις 18/6/2012 εξώδικο στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με αίτημα να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση αυτή, ενώ σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα προχωρήσει μαζί με τον Π.Φ.Σ. σε μήνυση κατά του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για παράβαση καθήκοντος.
Η χθεσινή (18-6-12) ΓΣ του ΦΣ Έβρου, αποφάσισε, προασπίζοντας τη νομιμότητα να μη δεχθούν τα φαρμακεία προς εκτέλεση συνταγές στις οποίες έχει παρέλθει το πενθήμερο από την έκδοσή τους.
Όμως, ο Ιατρικός Σύλλογος, έχοντας στα χέρια του την απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αρνείται την επανέκδοση συνταγών στις οποίες έχει παρέλθει το πενθήμερο εκτέλεσής τους. Αυτό έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα φαρμακεία και δεν μπορούν  να ξαναγράψουν τα φάρμακά τους.
Επειδή και ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που έχουν ως σκοπό να προασπίζουν τις κείμενες διατάξεις και τη νομιμότητα σας καλούμε να αγνοήσετε προσωρινά την ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόφαση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ αναμένουμε εντός των επομένων ημερών την απόσυρσή της.
Σας επισυνάπτουμε το εξώδικο που αποστείλαμε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 


Πασχάλης Γουτκίδης                                                            
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Γιώργος Τσώκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου