Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΠΦΣ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Προτάσεις για την βιωσιμότητα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρουσίασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε εκδήλωση – ανοικτό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα με θέμα « Ώρα μηδέν για το κοινωνικό κράτος – Τα Ασφαλιστικά Ταμεία μετά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη χωρίς σταθερή και αξιόπιστη χρηματοδότηση του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. «Το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος ευρωπαϊκό ασφαλιστικό ταμείο, καταρρέει» , είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε για την χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και την διέξοδο από την σημερινή κρίση τα εξής :

1. Να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση στο 0,6 % του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3918/2011

2. Να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που τώρα είναι στα χέρια του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΥΤΕΚΩ ενώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Τα ομόλογα αυτά ξεπερνούν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ και μπορούν να δώσουν ρευστότητα στον ΕΟΠΥΥ.

3. Να διαχωριστεί απευθείας από τις τράπεζες η καταβολή των εισφορών ασθένειας και να καταβάλλονται απευθείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι μέσω ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν έχουν πλέον περίθαλψη. Τα φαρμακεία που μέσω της πολύμηνης πίστωσης διευκόλυναν την κατάσταση, αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν να λειτουργούν και επιπλέον σημαντικά σκευάσματα λείπουν από την αγορά.

Η χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι μονόδρομος. Όμως χρειάζεται ρεαλιστική και άμεση αντιμετώπιση και όχι περικοπές που αποφασίζονται εν κρυπτώ όπως η μείωση από το 0,6% στο 0,4% του ΑΕΠ, της κρατικής επιχορήγησης.

Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει το φαρμακείο στο οποίο καταφεύγει ο ασφαλισμένος ασθενής, ο ηλικιωμένος . Η πολιτεία πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της.

«Ένας λαός δέκα εκατομμυρίων- ένας οργανισμός υγείας- ένα άδειο ταμείο. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση» κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. κ. Δημ. Βαρτζόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Γιάννης Μπασκόζος και Δημ. Ζέπος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ κ. Παναγιώτης Μελάς ,από την ΔΗΜ.ΑΡ ο κ. Χρ.Μιχαηλίδης, από το ΚΚΕ η κυρία Λέτα Μεθωνιού , από την Κοινωνική Συμφωνία ο κ. Θεόδ. Αγγελόπουλος. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν για το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ και τοποθετήθηκαν θετικά για την μέχρι τώρα στάση του φαρμακευτικού κλάδου.

Επίσης παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργος Πατούλης.

Επιγραμματικά οι θέσεις των κομμάτων αναφέρονται στο ρεπορτάζ του ΙΑΤRΟΝΕΤ

Εξάλλου σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Π.Φ.Σ με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη και τον υπεύθυνο Τομέα Υγείας κ. Χρήστο Μιχαηλίδη. Από πλευράς Πανελληνίου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο Γεν. Γραμματέας κ. Δημ. Καραγεωργίου , ο ταμίας κ. Σερ. Ζήκας και το μέλος κ. Ι. Παπαδόπουλος. Αμέσως μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης έκανε την εξής δήλωση :

«Η κατάσταση των φαρμακείων είναι τραγική οδηγούνται στην κυριολεξία στο λουκέτο πάρα πολλά φαρμακεία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς , για τις οικογένειες τους αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι των τρίτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ο ασφαλιστικός φορέας που εκφράζει 9 και πλέον εκατομμύρια του ελληνικού λαού σχεδιάστηκε και οργανώθηκε με απαράδεκτο ερασιτεχνισμό, χωρίς την αναγκαία και προβλεπόμενη χρηματοδότηση αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στην ελληνική κοινωνία, έχει άμεση αντανάκλαση στα 10 εκατομμύρια των ελλήνων πολιτών που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ , που σήμερα ταλαιπωρούνται , δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ακόμη και το φάρμακό τους.

Υπάρχουν λύσεις και υπάρχουν λύσεις και ρεαλιστικές. Μπορεί να γίνει και ο συμψηφισμός των απαιτήσεων που έχουν τα φαρμακεία από το ελληνικό δημόσιο, από τον ΕΟΠΥΥ με εκείνα τα οποία οφείλουν στη εφορία να υπάρξει ένας συμψηφισμός και βεβαίως να υπάρξει η χρηματοδότηση εκείνη που τουλάχιστον θα ανακουφίσει τα πράγματα με το δεδομένο ότι οι φαρμακοβιομηχανίες κρατάνε μια σκληρή, ανελαστική στάση και θέλουν χρήματα αμέσως για να δώσουν φάρμακα στα φαρμακεία.

Η ΔΗΜΑΡ συμπαρίσταται στον έλληνα φαρμακοποιό και η συμπαράσταση αυτή είναι και συμπαράσταση προς στα 10 εκατομμύρια των ελλήνων ασφαλισμένων που σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν και δεν θα εξασφαλίζουν και το άμεσο μέλλον τα φάρμακά τους γιατί δεν θα έχουν να καταβάλουν εκείνα τα οποία χρειάζονται για να αποκτήσουν την αναγκαία φαρμακευτική τους αγωγή.»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου