Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΠΦΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17/5/2012




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα,                  17/5/2012           







Αριθμ.  Πρωτ.   1565


ΠΡΟΣ

Φαρμακευτικούς Συλλόγους
Της Χώρας


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
                 Είμαστε στον έβδομο μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι ανησυχίες και  οι ενστάσεις που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή για τον τρόπο ίδρυσής του, δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

                  Όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του δεν σταματήσαμε σε κάθε ευκαιρία να  επισημαίνουμε ότι η χωρίς όρους και οικονομικές προϋποθέσεις «προγραμματισμένη» είσοδος κατά σειρά, του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ από  1/11/11,στη συνέχεια του ΟΓΑ και ΤΥΔΚΥ από 1/1/12,του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ από 1/4/12,του ΤΑΥΤΕΚΩ από 1/5/12 και  η «προγραμματισμένη»  όπως όλα δείχνουν για 1/6/12 είσοδος του ΕΤΑΑ, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και τον «κουρεμένο» προϋπολογισμό του οργανισμού καθώς  επίσης και τα χρέη που μετάφεραν όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν, δημιουργούν σοβαρό ζήτημα αδυναμίας καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τους προμηθευτές τους.

               Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία και οι συναρμόδιοι Υπουργοί που μεθόδευσαν την ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού χωρίς να αναλάβουν και την υποχρέωση της οικονομικής στήριξης του, είναι απολύτως εκτεθειμένοι και υπόλογοι σε περίπου 9.000.000 ασφαλισμένους που υφίστανται τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής που οδήγησε σε κατάρρευση της περίθαλψης και διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία.

           Οι επιπτώσεις της  εδώ και δύο χρόνια μονομερούς επιβαλλόμενης μνημονιακής πολιτικής στο φάρμακο οδήγησε την διακίνηση  του καθώς επίσης και τα φαρμακεία μας σε πλήρες αδιέξοδο με τις εξής συνέπειες:

1)      Εκτεταμένες ελλείψεις φαρμάκων  που αφορούν σε μεγάλο φάσμα παθήσεων, που  δείχνουν να μην προβληματίζουν κανέναν αρμόδιο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία και διακίνησή τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασφαλισμένων και την επιβάρυνση της δικής μας καθημερινότητας.
2)      Καταστροφική απομείωση της αξίας των αποθεμάτων μας με τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών και τους συνεχείς άστοχους πειραματισμούς του Υπουργού Υγείας.
3)      Σοβαρές μειώσεις του εισοδήματός μας με την εφαρμογή του rebate, της μείωσης του ποσοστού κέρδους, την ελαχιστοποίηση του κέρδους που προκύπτει από την διακίνηση των Φ.Υ.Κ  και των φαρμάκων με χ.τ  άνω των 200 ευρώ.
4)      Την ασφυκτική μείωση της ρευστότητας ως συνέπεια των συσσωρευμένων χρεών των ταμείων που εντάχθηκαν στον  ΕΟΠΥΥ, την μηδενική πλέον χρονικά πίστωση των προμηθευτών μας, καθώς επίσης και την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ και Φόρου εισοδήματος για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει.

             Αν σε όλα τα προηγούμενα προσθέσουμε και την προσφάτως δηλωθείσα από την πλευρά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αδυναμία να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του (πληρωμές Μαρτίου 2012) που σε συνδυασμό με τα παλιά συσσωρευμένα χρέη ξεπερνούν τα 540.000.000 ευρώ οδηγούμαστε στο  συμπέρασμα ότι η λειτουργία των φαρμακείων μας καθίσταται επισφαλής και μη βιώσιμη, οδηγεί σε λουκέτα και τους φαρμακοποιούς σε απόγνωση αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.
             Στα πλαίσια της δυσμενούς αυτής εξέλιξης του κλάδου μας ο Π.Φ.Σ. σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση στις 16/5/12 του Δ.Σ. του και των Δ.Σ. των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά με την παρουσία και πολλών προέδρων μεγάλων Συλλόγων που

αποφάσισαν ομόφωνα
·         Αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λόγω των χρεών του που  οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας των φαρμακείων. Η αναστολή ξεκινά από τις  23/5/2012 σε όλη τη χώρα
·         Για την ίδια ημέρα προγραμματίζεται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση των φαρμακοποιών.

Και ζητούν
·         Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
·         Παράλληλα διεκδικούμε «γενναία» επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των επιταγών από τους φαρμακοβιομηχάνους.
·         Θεωρούμε ως μείζον θέμα την επαρκή χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και ζητάμε από όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                                                                       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου