Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΦΣΑ: Έκτακτη ενημέρωση προς τα μέλη


Αγαπητοί συνάδελφοι,
                Τον περασμένο Ιανουάριο, δόθηκαν οι εξής υποσχέσεις από τους τότε Υπουργούς κ.κ. Σαχινίδη, Κουτρουμάνη, Τιμοσίδη και Λοβέρδο:
1.       Θα πληρωθούν όλα τα χρέη του ΟΠΑΔ μέχρι 31/3/2012 και αυτό θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
2.       Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης, με επίσημο έγγραφό του, μας πληροφορούσε ότι συμμεριζόμενος το πρόβλημα των φαρμακοποιών που αφορά την έκδοση επιταγών προς τους προμηθευτές τους, και προκειμένου να γνωρίζουν πότε αυτές πρέπει να κοπούν, όρισε για τα τρέχοντα χρέη και για όλους τους μήνες του 2012, την εξόφλησή τους από 14 έως 16 εκάστου μηνός.
3.       Οι τότε Υπουργοί αλήστου μνήμης (κ.κ. Σαχινίδης, Κουτρουμάνης, Τιμοσίδης και Λοβέρδος), διαβεβαίωσαν τους πάντες ότι η σταδιακή ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, δεν θα επέφερε πρόβλημα πληρωμών των υποχρεώσεών του, αφού δεν θα υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βουδούρης τότε, αναφερόμενος στην ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του.
Σήμερα:



·         Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΠΥΥ που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, το εναπομείναν ποσό από τον προϋπολογισμό του για το 2012 είναι 784.671.327,80 Ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις προς τους φαρμακοποιούς μηνιαίως, με τα σημερινά ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, περίπου 260 εκατομμύρια, τα χρήματα αυτά επαρκούν για την πληρωμή 3 το πολύ μηνών. Δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για συνταγές που θα εκτελούνται από 1/6/2012 και μετά δεν υπάρχει πρόβλεψη πληρωμών, αφού ο προϋπολογισμός τελειώνει.
·         Ο ΟΓΑ, από την 1/1/12 που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα Ευρώ. Όπως και το ΤΥΔΚΥ. Ότι έχει πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ για αυτά τα δυο ταμεία, τα έχει πληρώσει από τον προϋπολογισμό των άλλων ταμείων: ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Για αυτό η είσοδος του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ κρίθηκε από τους υπευθύνους απαραίτητη. Γιατί αν γινόταν αυτό, το ταμείο δεν θα μπορούσε να πληρώσει κανέναν απολύτως. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ταμεία που εισήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ δηλ. τον Οίκο Ναύτου και το ΤΑΥΤΕΚΩ. Αν έμεναν εκτός ΕΟΠΥΥ δεν θα πλήρωναν κανέναν.
·         Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία πολυδιαφημίστηκε για επικοινωνιακούς λόγους, αποδείχθηκε μεγάλη φούσκα. Δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου και όταν λειτουργεί, παρουσιάζει τεράστια σφάλματα. Αποδεικνύεται ότι η προχειρότητα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση. 
·         Οι προμηθευτές μας και κυρίως οι εταιρείες, αντί να αυξήσουν την πίστωση προς τα φαρμακεία μέχρις ότου πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, πιέζουν ασφυκτικά, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η καταστροφή μας θα αποτελέσει το Βατερλό τους.
·         Ετοιμάζουμε τις φορολογικές δηλώσεις για το φόρο εισοδήματος 2011 και σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρους για αυτά που δεν έχουμε εισπράξει!!! Χωρίς να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι έχουμε ήδη πληρώσει Φ.Π.Α. που επίσης δεν έχουμε εισπράξει.
Σε κοινό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τους φαρμακευτικούς συλλόγους Αττικής και Πειραιά, με την ταυτόχρονη θετική παρουσία και άλλων φαρμακευτικών συλλόγων αποφασίστηκε απεργιακή κινητοποίηση στις 23/5/2012 με ταυτόχρονη άρση της πίστωσης προς το ασφαλιστικό ταμείο ΕΟΠΥΥ που καταρρέει.
Η άρση της πίστωσης δεν θα είναι πρόσκαιρη, διότι σκοπός της κινητοποίησης δεν είναι μόνο να εξοφληθούν τα τρέχοντα χρέη του Μαρτίου  (πληρωμή Μαΐου), αλλά αφενός μεν να εξοφληθεί μεγάλο ποσό των χρεών του ΕΟΠΥΥ από τα ταμεία που τον αποτελούν, αφετέρου δε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τη διαφαινόμενη στάση πληρωμών του Δημοσίου - και συνεπώς του ΕΟΠΥΥ – προς τα φαρμακεία.
Εφόσον οι έγγραφες δεσμεύσεις περί πληρωμής μας και οι ψηφισθέντες νόμοι περί εξόφλησης οφειλών δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και δεν υλοποιήθηκαν, θα πιστέψουμε προφορικές διαβεβαιώσεις αρμοδίων που αύριο θα βρίσκονται στα σπίτια τους;
Κανείς δεν πρόκειται να σώσει από μόνος του το φαρμακείο. Ο συλλογικός αγώνας είναι αυτός που θα φέρει αποτέλεσμα, αρκεί να μην τορπιλιστεί από προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπούς.

Μετά τιμής,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Κωνσταντίνος Λουράντος                                                         Ηλίας Γιαννόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου