Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ: Ο ΚΛΑΔΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ


1 Νοεμβρίου 2012

Συνάδελφοι

Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του ΠΦΣ, στην συνεδρίαση του Δ.Σ, διευρυμένου με τους προέδρους των μεγαλύτερων συλλόγων, διέψευσε τις προσδοκίες χιλιάδων συναδέλφων ανά την χώρα και υπαναχώρησε, για λόγους σκοπιμότητας, από την ομόφωνη πρόταση του προηγούμενου Δ.Σ της 22-10-12.

Η πρόταση αυτή, συνεκτιμώντας την κατάσταση, έλεγε άμεση κινητοποίηση και οριστική σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακείων σε αργό αλλά σίγουρο θάνατο. Είχαμε προτείνει 48ωρη απεργία στις 1-2\11\12 και συνέλευση του ΠΦΣ με προέδρους για τις περαιτέρω κινήσεις, το Σάββατο 3\11\12. Και εκεί ο καθένας θα αναλάμβανε τις ευθύνες του και οριστικές  αποφάσεις. Πρόταση την οποία επαναλάβαμε και προχθές και ζητήσαμε την υλοποίησή της.

Και ενώ οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης προς το Προεδρείο, για πολλοστή φορά διαψεύδονται, με τελευταία την σίγουρη μετάθεση της ημερομηνίας για το στοκ στις 15-11-12, επιμένουν στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπέρασμα τά του.

Για να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις της αναξιοπιστίας και της ενδοτικότητας της πλειοψηφίας του ΠΦΣ πρέπει να σας πούμε τι διακυβεύεται με τις μέχρι τώρα επιλογές και τον συνεχιζόμενο διασυρμό του κλάδου από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, σε μία ακόμη αναβολή της κινητοποίησης του κλάδου. Υπ' όψη ότι τα περισσότερα από τα παρακάτω αποφασίζονται τις επόμενες μέρες και περιέχονται στο πακέτο των μέτρων που επέβαλε η τρόϊκα στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που ο καθένας από εμάς βιώνει την καθημερινή κατάρρευση του φαρμακείου του και την οριακή επιβίωση της οικογένειάς του.

1) Οριζόντια εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 28-35% στο σύνολο των καθαρών κερδών χωρίς αφορολόγητο ποσό, συμπεριλαμβανομένων και των Ο.Ε και Ε.Ε, ενώ για τις Α.Ε η αντίστοιχη φορολογία είναι της τάξης του 15%. Αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση της φορολογίας και αντικίνητρα για συνενώσεις σε εταιρικές μορφές.

2) Σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα καταθέσει πολύ σύντομα η Κυβέρνηση, επιχειρείται σημαντική επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δαπανών (60-90 ημέρες) και rebate 5% αναδρομικής ισχύος από τον Ιανουάριο του 2012 εφ' όλης της δαπάνης.
3) Καμία ένδειξη δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την θεσμική και σταθερή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον είναι τελείως αβέβαιο για την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Πολύ περισσότερο όταν στον προϋπολογισμό του 2013 προβλέπεται φαρμακευτική δαπάνη πολύ χαμηλότερη των αναγκών στα 2,4 δις μαζί με το ΦΠΑ. Δηλ. πραγματική δαπάνη κοντά στα 2δις. Αν δε συνυπολογίσουμε ότι μέσα σε αυτήν την δαπάνη θα βρίσκονται και οι οφειλές των μηνών Οκτ.-Νοε-Δεκ. του 2012, τότε το υπολειπόμενο ποσό του 1,2 δις δεν φτάνει ούτε για τις νοσοκομειακές φαρμακευτικές δαπάνες. Ουσιαστικά υπονομεύεται εκ θεμελίων το σύστημα ασφάλισης του 90% του πληθυσμού.

4) Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ακόμη και αν τηρηθεί μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη με τις πληρωμές Ιουλίου και Αυγούστου, πράγμα αδύνατο σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σαλμά, τότε οι πληρωμές των υπολοίπων μηνών στην καλύτερη περίπτωση θα ξεπεράσουν τους 3,5 μήνες.

5) Τα χρέη του 2011 του ΟΠΑΔ όπως και οι οφειλές άλλων ταμείων όπως ΤΑΥΤΕΚΩ - ΔΕΗ - ΝΑΥΤΟΥ κ.ά περνάνε στις καλένδες. Από την δόση του νέου δανείου των 31,5 δις δεν προβλέπεται να δοθούν  χρήματα για χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες παρόχους.

6) Προτάθηκε η ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, τελικά δεν ψηφίστηκε, με στόχο να ληστευθούν και τα τελευταία αποθεματικά του ταμείου και ουδεμία αντίδραση υπήρξε εκ μέρους του ΠΦΣ , σε αντίθεση με μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς. Παρά την καταψήφισή του η Κυβέρνηση το επαναφέρει στο μοναδικό άρθρο του 3ου Μνημονίου για να περάσει εκβιαστικά.

7) Η προχειρότητα στην τιμολόγηση των φαρμάκων, στο νέο δελτίο τιμών, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στα αποθεματικά των φαρμακείων και στην επάρκεια της αγοράς.

8) Το ποσόν της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, κάθε χρόνο, θα επιβαρύνει τους παρόχους (δηλ. τα φαρμακεία) και όχι τον προϋπολογισμό για την υγεία.

9) Η αδυναμία πληρωμών από τα φαρμακεία θα πλήξει καίρια τις φαρμακαποθήκες και  θα δυσχεράνει την διαθεσιμότητα των φαρμάκων κυρίως στις χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα όσα μέχρι τώρα έχουν επιβαρύνει την βιωσιμότητα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι πολλοί από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες του κλάδου, ή δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της καταστροφής  ή υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες που τους καθοδηγούν στις επιλογές τους. Δεν εξηγείται αυτήν την στιγμή ο συνεχιζόμενος διασυρμός, όπως δεν εξηγούνται οι διασπαστικές κινήσεις συλλόγων και προσώπων, όλο αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να σπείρουν την απογοήτευση και την διχόνοια στον κλάδο.

Οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα, με κάθε τρόπο προσπαθούν να σταθούν όρθιοι δίνοντας και τα τελευταία αποθέματα κοινωνικής ευαισθησίας που τους έχουν απομείνει, για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους. Για κάποιους η κατάσταση είναι πια μη ελεγχόμενη, για κάποιους άλλους πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι ήρθε και η δική τους σειρά. Τέλος για αυτούς που ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε βάρος των υπολοίπων , θα διαπιστώσουν και αυτοί ότι μπροστά στα πολυεθνικά μεγαθήρια η μόνη διέξοδός τους θα είναι η υπαλληλοποίησή τους με απεχθείς όρους.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο εφησυχασμός, η αδιαφορία και η αδράνεια από την πλευρά του κάθε σκεπτόμενου φαρμακοποιού δεν πρέπει να πρυτανεύσει.  Η άμεση κινητοποίηση του κλάδου είναι επιτακτική ανάγκη μπροστά στην λαίλαπα των μέτρων. Οι συνάδελφοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, υποχρεώνοντας τις διοικήσεις των συλλόγων τους να συνεδριάσουν και να παρθούν αποφάσεις. Τους κόπους μιας ζωής δεν μπορούν κάποιοι να τους διαχειρίζονται κατά το δοκούν. Ορισμένες συνδικαλιστικές πρακτικές έχουν και τα όριά τους.

Καλούμε όλους, Διοικήσεις και απλούς συναδέλφους, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καιρών.

Όπως επίσης καλούμε τον ΠΦΣ να συγκαλέσει άμεσα την Γ.Σ των αντιπροσώπων και τους Προέδρους των συλλόγων για οριστικές αποφάσεις .

Η οποιαδήποτε ολιγωρία θα είναι καταστροφική για όλους. Η σχεδιαζόμενη κατάρρευση των φαρμακείων, είναι μέρος του σχεδίου κατάρρευσης του συστήματος υγείας και της ασφάλισης του 90% του Ελληνικού λαού.
  
ΑΝ  ΟΧΙ  ΤΩΡΑ. ΠΟΤΕ ?

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου