Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις 1,11 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης


Παρεμβάσεις ύψους 1,11 δισ. ευρώ για τον περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας ορίζονται ο μηχανισμός εφαρμογής και ενημέρωσης των ιατρών, καθώς και περαιτέρω εξαιρέσεις στην συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, οι οποίες καλύπτουν πολύ περιορισμένες ομάδες προϊόντων και γνωστών ευαισθησιών του ασθενή, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τη βέλτιστη διοικητική πρακτική. Το μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας των συνταγών που χορηγεί κάθε ιατρός.

Τι αλλάζει για τους φαρμακοποιούς

Με το νομοσχέδιο εναρμονίζεται η προθεσμία αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προς τα διεθνώς ισχύοντα, ενώ συνυπολογίζεται και η υφιστάμενη εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία, η οποία καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την τήρηση της ισχύουσας σύντομης προθεσμίας των σαράντα πέντε ημερών. έτσι, η προθεσμία αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης παρατείνεται εφεξής από τις 46 ημέρες που ίσχυε μέχρι σήμερα, στις 60 ημέρες από την υποβολή του λογαριασμού.
Επίσης, αποσυνδέεται με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 η υποχρέωση των φαρμακοποιών να επιστρέφουν εφεξής μηνιαίως προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ποσό (rebate), ως κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς το αντίστοιχο φαρμακείο, από την εμπρόθεσμη εξόφληση - καταβολή του ποσού που οφείλουν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης προς το φαρμακείο αυτό. 

Στην πράξη, λόγω της υφιστάμενης δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας και της ελλιπούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης αδυνατούσαν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τους φαρμακοποιούς, κάτι που παρατηρήθηκε όλους τους μήνες από τον Μάρτιο το 2012 και εφεξής. Όμως, η έστω και ολιγοήμερη καθυστέρηση των ταμείων να εξοφλήσουν τους φαρμακοποιούς συνεπαγόταν αυτόματα την απαλλαγή των φαρμακοποιών από την υποχρέωση καταβολής του ποσού της επιστροφής (rebate) με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο να χάνουν τη δυνατότητα είσπραξης πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών. 

Στο ίδιο πλαίσιο εισάγεται εφεξής η υποχρέωση των φαρμακοποιών για καταβολή ποσού επιστροφής υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται της υποχρέωσης αυτής, ενώ εισάγεται η υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών για καταβολή ποσού επιστροφής και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο υπολογίζεται στο 5% επί της νοσοκομειακής τιμής. 

Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται αφενός μεν ενιαία εφαρμογή του rebate για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, κάτι που θα αποφέρει και επιπλέον έσοδα για τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων., αφετέρου δε μείωση τιμής για την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας να εξειδικεύει με απόφασή του τον τρόπο κατάρτισης των θεραπευτικών κατηγοριών και προσδιορισμού των τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία και οι διαδικασίες αναθεώρησης και συμπλήρωσης του καταλόγου, καθώς και τις αποζημιούμενες ενδείξεις, περιεκτικότητες και συσκευασίες ανά φαρμακευτικό προϊόν και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Τέλος, προβλέπεται μέγιστο ποσοστό εξαιρέσεων από την καθολική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία για λόγους προστασίας συγκεκριμένων ομάδων ασθενών και συνέπειας στη θεραπευτική αγωγή ειδικών και χρόνιων παθήσεων.

Δυνατότητα συμψηφισμού από τον ΕΟΠΥΥ

Με το νομοσχέδιο αλλάζει τη διαδικασία υπολογισμού του υπερβάλλοντος μηναίου ποσού φαρμακευτικής δαπάνης από τους ασφαλιστικούς φορείς και πλέον ο υπολογισμός διενεργείται από έκαστο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, με δυνατότητα χρήσης ως βάσης υπολογισμού του συνόλου της πράγματι διατεθείσας ποσότητας φαρμάκων και προβλέπεται ρητά η δυνατότητα διενέργειας συμψηφισμού. 

Ακόμη, θεσπίζεται η εκχώρηση προς τον ΕΟΠΥΥ των απαιτήσεων των ασφαλιστικών φορέων που απορρέουν από τα ποσά επιστροφής των φαρμακευτικών εταιριών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για τις πωλήσεις προϊόντων που ανήκουν στον κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. Η εκχώρηση αυτή γίνεται προς το σκοπό της ενίσχυσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές του οργανισμού. 

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό αφού συμψηφίσει τα ως άνω ποσά με τα χρέη που δημιουργούν τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, να διαχειριστεί τα υπόλοιπα ποσά επιστροφής των εταιρειών εκχωρώντας τις απαιτήσεις του Οργανισμού από τις εταιρείες προς τα νοσοκομεία, τα οποία επίσης οφείλουν στις φαρμακευτικές εταιρίες. Μέσω της εκχώρησης αυτής θα καλυφθεί μέρος των νοσηλίων που οφείλει να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στα αντίστοιχα νοσοκομεία για την περίθαλψη ασφαλισμένων του σε αυτά. 

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου