Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κυριάκος Θεοδοσιάδης: Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη

Προς
Τον Υπουργό Ανάπτυξης 
κ. Κ. Χατζηδάκη

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Υπουργέ,

Θεωρώ δεδομένο ότι από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας δέχεσθε «προτάσεις», «εισηγήσεις» ή και έμμεσες «πιέσεις»  από γνωστούς κύκλους που χρησιμοποιούν για επίτευξη των στόχων τους και πρόθυμα ΜΜΕ, προκειμένου να επιτρέψουν την διάθεση των βρεφικών τροφών πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) από τα super – markets.
Κύριο επιχείρημα όλων αυτών των απόψεων είναι ότι  κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων , προς όφελος δήθεν του καταναλωτή. Νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς με ασθενή ή ανύπαρκτη μνήμη, ή σε κάθε περίπτωση με χαμηλή νοημοσύνη.
Ομιλούν για μείωση τιμών και όφελος καταναλωτή οι ιδιοκτήτες super – markets , όταν αυτοί οι ίδιοι δεν μειώνουν τις τιμές σε χιλιάδες προϊόντα που διαθέτουν από τα καταστήματα τους . Όταν προ ολίγων ημερών έγινε και επίσημα γνωστό ότι στην Ελλάδα κατέχουμε την πανευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ακρίβεια  των τιμών, ακόμη και στο γάλα και στο αυγό .
Ομιλούν για όφελος του καταναλωτή όταν σε μια χώρα με πενταετή ύφεση και με επίσημη ανεργία στο 25%,  αυτοί ανεβάζουν καθημερινά  τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης. Και νοιάστηκαν τώρα για τους γονείς που προμηθεύονται τα γάλατα ειδικής σύνθεσης για τα βρέφη τους.
Ομιλούν για το συμφέρον του καταναλωτή , άρα και του κάθε φορολογούμενου , αλλά στις λίστες που κάθε χρόνο  δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των υψηλά φορολογουμένων κατέχουν οι φαρμακοποιοί με μηδενική φοροδιαφυγή. Πουθενά δεν είδαμε τα super – markets. Φαρισαίοι , υποκριτές ..


Κύριε Υπουργέ

Όλοι αυτοί που στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού και του δήθεν συμφέροντος του καταναλωτή σπεύδουν έμμεσα ή άμεσα να αποσπάσουν απόφαση που ευνοεί τα super – markets, «ξεχνούν» να σας πουν ότι τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) δεν είναι ένα οποιοδήποτε βιομηχανικό προϊόν που μπορεί να διατίθεται από οποιοδήποτε κατάστημα.
Είναι προϊόν που θα καταναλωθεί από βρέφη ολίγων ημερών έως έξι μηνών , έχει ειδική σύνθεση που ούτε να τη διαβάσει μπορεί ο ιδιοκτήτης  του super- market  και σε κάθε περίπτωση, ούτε να αντιληφθεί τι είναι το κάθε συστατικό . Είναι προϊόν που δεν το επιλέγει ο γονέας με βάση την τιμή , την εμφάνιση , τις προσφορές ή τους άλλους κανόνες marketing, αλλά το επιλέγει ο παιδίατρος ή ο νεογνολόγος με καθαρά επιστημονικά και ιδιαίτερα εξειδικευμένα  κριτήρια.

Κύριε Υπουργέ

Ξεχνούν επίσης να σας πουν ότι όλα αυτά τα δεδομένα τα εκτίμησε πριν από πολλά χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εξέδωσε απόφαση διάθεσης από τα φαρμακεία.
Με τα ίδια δεδομένα προ ολίγων μηνών το τμήμα αναστολών του ΣτΕ απαγόρευσε την διάθεση των βρεφικών αυτών τροφών από άλλα καταστήματα πλην των φαρμακείων για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Ο επιστήμονας σύμβουλος της Πολιτείας και αρμόδιος κατά νόμο , ο Ε.Ο.Φ. έχει ακριβώς την ίδια επιστημονική άποψη.
Και κάποιοι προσπαθούν να σας παρασύρουν να αγνοήσετε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ΣτΕ και τον Ε.Ο.Φ. για να τους κάνετε το χατίρι. Θα το κάνετε ;
Εάν θέλετε και πιστεύω ότι θέλετε , να μειώσετε τις τιμές των βρεφικών τροφών κάνετε κάτι πιο απλό. Ελέγξτε πόσο πωλείται ένα τέτοιο γάλα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και με ποια τιμή εισάγεται το ίδιο γάλα στην Ελλάδα. Ελέγξτε το ύψος της διαφοράς και θα δείτε ότι είναι τεράστιο. Αναρωτηθείτε ποιοι την καρπούνται.
Υπάρχει λύση . Ξεκινά από τον καθορισμό από εσάς ή από τον Υπουργό Υγείας της τιμής εισαγωγής που θα είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης. Εφαρμόστε το και θα δείτε ποιοι θα αντιδράσουν . Αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τον καταναλωτή .

Κύριε Υπουργέ

Ο καημός των ιδιοκτητών super market δεν είναι για τον καημένο τον καταναλωτή. Στόχος τους είναι σήμερα τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας , όχι γιατί προκαλούν έναν ιδιαίτερα μεγάλο τζίρο. Είναι η αρχή ώστε στην επόμενη επίσκεψη της Τρόικα να ζητήσουν ή να επιβάλλουν την διάθεση από τα καταστήματα τους , όλων των φαρμάκων που δεν καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
Για το τέλος πλέον έχουν αφήσει  ως ολοκλήρωση του σχεδιασμού τους, την ίδρυση φαρμακείων μέσα στα super markets , πάλι για όφελος του καταναλωτή . Αυτού που ξεζουμίζουν καθημερινά.
Κύριε Χατζηδάκη
Είσθε έξυπνος άνθρωπος και καταλαβαίνετε περισσότερα από όσα γράφω. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω επιπλέον. Το ερώτημα είναι πολιτικό. Θέλετε να υπάρχουν φαρμακεία στην Ελλάδα ή επιθυμείτε μια Ελλάδα με 2-3 αλυσίδες super markets που θα διαθέτουν και τρόφιμα και παπούτσια και ρούχα και φρούτα και ψάρια και κρέατα και παιχνίδια και ζωοτροφές και λιπάσματα και είδη ταξιδίου και φάρμακα και οτιδήποτε άλλο προκαλεί το ενδιαφέρον των αδηφάγων συμφερόντων , αφού προηγουμένως έχουν κλείσει και τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών και ο ψαράς και ο μανάβης και ο κρεοπώλης και ο γεωπόνος και τα φαρμακεία. Μετά όμως ας μην παραπονιέστε ότι έχουν πέσει κατακόρυφα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων , διότι όλοι αυτοί  συντηρούσαν τόσα χρόνια τον Ο.Α.Ε.Ε. και τώρα ο ένας μετά τον άλλο κατεβάζουν τα ρολά. Προς όφελος ελαχίστων. Ξέχασα να σας υπενθυμίσω  αλλά νομίζω ότι το γνωρίζετε, πώς απασχολούνται, πώς πληρώνονται και πώς ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτών που δήθεν νοιάζονται για τον καταναλωτή. 

Κύριε Υπουργέ

Αντιλαμβάνομαι τη θέση κάθε έλληνα Υπουργού όταν έχει απέναντι του την Τρόικα, που επιβάλλει όρους και κανόνες, εκβιάζοντας με δέλεαρ την δόση.
Αλλά ΑΝ, λέω ΑΝ, μπορούμε να διαπραγματευθούμε ή να συζητήσουμε οτιδήποτε εξυπηρετεί την Τρόικα και τα συμφέροντά της, αυτό το «οτιδήποτε», δεν σταματάει ούτε μπροστά στην ανάγκη προστασίας της υγείας βρεφών ολίγων ημερών ή ολίγων εβδομάδων;
Όλα έχουν ένα όριο..


Κύριε Υπουργέ

Υπάρχει λύση που και τον καταναλωτή προστατεύει και το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας αποδεικνύει και την υστεροφημία του Χατζηδάκη εξασφαλίζει. Δεν εξυπηρετεί όμως τα super markets. Ο καθένας σε αυτόν τον τόπο κάνει τις επιλογές του και κρίνεται αναλόγως.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ 

Α ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου