Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ακόμα πιο δυσμενείς όροι στο Μνημόνιο 3 για τα φαρμακεία

Πώς έχουν τα δεδομένα σύμφωνα με το Μνημόνιο3 (Memorandum3).... 

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.com

Η φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2013 σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου το 1,95 δις. Συνολικά μαζί με τη νοσοκομειακή δαπάνη δε θα πρέπει να ξεπερνάνε το 1,5%του ΑΕΠ για το 2013 και το 1,3% για το 2014.

Θεσπίζεται αυτόματος μηχανισμός - ανά εξάμηνο - ελέγχου της δαπάνης από Φαρμακεία. Εάν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος ανά μήνα, θα αποφασίζονται  νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης, πχ. υποχρεωτική μείωση τιμών.

- Πριν την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δις, η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει την ισχύουσα νομοθεσία που εμποδίζει την είσπραξη του rebate από τα φαρμακεία στις περιπτώσεις καθυστερήσεων πληρωμών ΕΟΠΥΥ. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται υποχρεωτικό το rebate. 

- Η Κυβέρνηση διενεργεί έκθεση εφαρμογής σχετικά με τον αντίκτπο των νέων περιθωρίων κέρδους των Φαρμακείων,από το α΄τρίμηνο 2013 κ την κοινοποιεί σε ΕΕ,ΕΚΤ κ ΔΝΤ. Εάν αποδειχτεί ότι το νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των περιθωρίων τους δεν επιτυγχάνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα της μείωσης του κέρδους στο15%,το περιθώριο να μειωθεί περαιτέρω.

- 2. Εφαρμογή του συστήματος API σύμφωνα με το οποίο,τα φαρμακεία εγγράφουν ηλεκτρονικά εγχειρίδια συνταγών από τους γιατρούς στην εφαρμογή e-synt(ΟΚΤ 2012).

-Κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης και θεραπευτικά πρωτόκολλα για γιατρούς...( συνεχής ενέργεια).
-viii. Πριν την εκταμίευση της δόσης, θα είναι υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση την διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία(INN) ,αντι της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.
-ix. Πριν από την εκταμίευση της δόσης,να είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση των συνταγογραφουμένων φαρμάκων,με βάση τη χαμηλότερη τιμή των προιόντων της ίδιας δραστικής ουσίας-υποχρεωτική αντικατάσταση με γενόσημα. ( 4ο τρίμηνο 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου