Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΦΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ


                                
                ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                 
        ΡΟΔΟΠΗΣ.  Ν.Π.Δ.Δ.
Ορφανουδάκη 16. 69100 Κομοτηνή
                  Τηλ.2531070877,2534024150
                  http//www.fsrodopis.gr
         e-mail:infofsrodopis@gmail.com       Κομοτηνή  9-12-11


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
       οι ΜΥΘΟΙ για την «απελευθέρωση» του βρεφικού γάλακτος ,
       μια αφορμή να πούμε τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ  για την  υποδούλωσή μας

Επειδή έγινε μεγάλος λόγος από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης για την πώληση του βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ και την μείωση των τιμών τους κατά 20% και επειδή πλέον φαίνεται πολύ καθαρά ότι οι μάσκες έπεσαν, κρίνω σκόπιμο να πληροφορήσω τους συμπολίτες μας για τα παρακάτω:
1)      Ο λόγος γίνεται μόνο για τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας ( τα ονομαζόμενα  Νο 1, για πρόωρα και βρέφη μέχρι 6 μηνών) καθόσον τα υπόλοιπα βρεφικά γάλατα και οι παιδικές κρέμες ανέκαθεν επωλούντο και από τα σούπερ μάρκετ.
2)       Το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο  (Απόφαση 492/664/29-6-1995- Υπόθεση C391/92) ,  ο ΕΟΦ  και  το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποφασίσει να διατίθενται τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας, για λόγους ασφαλείας ,μόνο από τα φαρμακεία, επειδή:
-Α)  τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας σε αντίθεση με τα άλλα βρεφικά γάλατα είναι υψηλών προδιαγραφών διατροφικά προϊόντα
            -Β) χορηγούνται  με ιατρική συνταγή παιδιάτρου,
-Γ)  απαιτείται, κατά την χορήγησή τους,  η παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους νέους γονείς από επαγγελματίες με επαρκή  κατάρτιση και
-Δ)  είναι απαραίτητο να διατίθενται καθ’ όλο το 24/ωρο δηλ. μέρα και νύχτα,  ( κάτι που διασφαλίζεται με τα εφημερεύοντα & διανυκτερεύοντα φαρμακεία).
3)  Το ποσοστό  κέρδους του φαρμακείου στα γάλατα, με αγορανομική διάταξη  του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι : το μικτό 11,5% επί της λιανικής τιμής και το καθαρό κυμαίνεται από 3,5-5%, ανάλογα με τα έξοδα του φαρμακείου (ενοίκιο, υπάλληλοι, κλπ) η με άλλα λόγια από ένα γάλα αξίας 10 ευρώ το φαρμακείο κερδίζει 0,5 (μισό)  ευρώ.
      3) Για ακόμη μία φορά οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης ,    με τον τρόπο που παρουσιάζουν τα πράγματα στα ΜΜΕ, δυσφημίζουν και χτυπάνε   το Ελληνικό  Φαρμακείο, αφού το εμφανίζουν ως την « αιτία της ακρίβειας» πιστεύοντας ότι έτσι εξαλείφουν ή συμψηφίζουν τις δικές τους παραλείψεις η ενοχές, ενώ συγχρόνως κλείνουν το μάτι στους Βιομηχάνους, στις Εταιρίες και στις Αλυσίδες.
Ας μας απαντήσουν λοιπόν :
---Πώς θα μειωθούν 20% οι τιμές, αφού δεν βγαίνουν τα νούμερα;
---Μήπως  με την μείωση των χονδρικών τιμών των εταιριών ; αν είναι να γίνουν, καλώς να γίνουν. Είναι ευπρόσδεκτες. Θα κατέβουν και οι δικές μας τιμές. Όμως αυτό με ποια ανταλλάγματα και ποιές παραχωρήσεις προς τις εταιρίες  θα γίνει - αν θα γίνει - και γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα ; πώς εξηγείται το φαινόμενο  το ίδιο γάλα Γερμανικής εταιρίας να είναι σκανδαλωδώς ακριβότερο στην Ελλάδα , επιβάρυνση  που δεν δικαιολογείται από τα μεταφορικά και μόνο ; Ποιος ελέγχθηκε γι’ αυτό;  Ή μήπως φταίει το μισό ευρώ που κερδίζει το φαρμακείο;
--- Οι Αλυσίδες, όπως δηλώνουν και οι ίδιες, θα επιτύχουν μειωμένες τιμές  με τον νόμο της  προσφοράς και της ζήτησης!!! Άραγε  πόσο θα κρατήσουν αυτές και ποιός κατοχυρώνει τους γονείς, όταν και αυτό το προϊόν όπως και τόσα άλλα θα περιέλθει στον πλήρη έλεγχό τους;
 Οι τιμές  θα πάρουν και πάλι την ανηφόρα  με την απλούστατη μέθοδο της χειραγώγησης, που τόσο καλά γνωρίζουν τα καρτέλ. Ό,τι ακριβώς έγινε με την ασπιρίνη ( και τόσα άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και της αρνητικής λίστας) που σε μια νύχτα τριπλασιάστηκε η τιμή της και μάλιστα  εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων.
---Σε ποιόν ανήκει η ευθύνη, ότι στην Ελλάδα οι τιμές πάρα πολλών προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του εξωτερικού ακόμη και αν είναι δικής μας παραγωγής ;
---Με ποια κριτήρια κατοχυρώνουν οι κ.κ. Υπουργοί την διασφάλιση της παροχής απαραίτητων υπηρεσιών κατά την διάθεση του  βρεφικού γάλακτος  από τα μάρκετ ;
---Ακούσατε να νοιάζεται κανείς για ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών; Για καλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών; Όλα αποφασίζονται μόνο με  αυστηρά λογιστικά κριτήρια.
 ---Αλήθεια, αν και εφ’ όσον απαξιωθούν τα φαρμακεία (12.500 ως σημεία πώλησης) και τα οποία είναι  γεωγραφικώς κατανεμημένα  στην Ελληνική  Επικράτεια από την πόλη μέχρι το πιο απόμακρο χωριό η νησάκι , πώς θα εξυπηρετούνται  οι γονείς ; Τους ενδιαφέρει άραγε αν θα ξοδέψουν 10 για να κερδίσουν ( και αν)  1 όταν η διάθεσή τους θα γίνεται σε 3-4  κεντρικά καταστήματα της πόλης αντί των 90 φαρμακείων του νομού μας;
---Μετά το κλείσιμο των μάρκετ, τις νύχτες  και τις αργίες που θα τρέχουν οι γονείς με την συνταγή στο χέρι ;
    Υπάρχουν απαντήσεις άραγε ;
Σίγουρα πάντως, ας γνωρίζουν οι κ.κ. Υπουργοί, ότι η επικαλούμενη «απελευθέρωση» του βρεφικού γάλατος θα αποδειχθεί πολύ σύντομα ότι ήταν ένα ακόμη δώρο- κράχτης για τις Αλυσίδες και ότι σίγουρα θα προκύψουν πάρα πολλές, σημαντικές, δυσλειτουργίες και για τα βρέφη και για τους γονείς. Καλούμε τους καταναλωτές να κάνουν μια έρευνα  με τις τιμές του Ιανουαρίου 2012 και να τις  κρατήσουν  για να τις συγκρίνουν με τις τιμές μετά ενάμισι χρόνο. Θα επιβεβαιωθούμε.
---Τους καλούμε να μας απαντήσουν :
Για την υπερτιμημένη και φουσκωμένη φαρμακευτική και υγειονομική αγορά όλων των προηγούμενων 15 τουλάχιστον χρόνων.  Τότε  η  Πολιτεία έδινε ανεξέλεγκτα υπερβολικές τιμές στους Βιομηχάνους και στις Εταιρίες. Τη ζημία την πλήρωσε ο Ελληνικός λαός από την τσέπη του καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
-----Γιατί άραγε καλύπτονται οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο αυτό, το οποίο μπορεί να αγγίζει και τα 30 δις ;
---Γιατί η Πολιτεία και οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν εισπράττουν το 4% επί των φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρίες  εδώ και 5 χρόνια, ενώ από τα φαρμακεία κρατούν κάθε μήνα μέχρι 8% ; Που είναι η αρχή της αναλογικότητας ;
---Ακόμη και την συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας  αντί της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων ( ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει για την μείωση της πολυφαρμακίας) την πηγαινοφέρνουν στην βουλή, όχι επειδή πιστεύουν στην θεσμοθέτησή της αλλά επειδή την χρησιμοποιούν μπας και φιλοτιμηθούν οι εταιρίες να ρίξουν κάτι στον «δίσκο επαιτείας» τους !
---Να μιλήσουμε και για την έρευνα; Στην Ευρώπη  διατίθενται (υποχρεωτικά, βάσει του κύκλου εργασιών) αναλογικά 20πλάσια ποσά για έρευνα, συγχρόνως όμως στηρίζουν με υγιείς κανόνες και την εγχώριά τους παραγωγή, ενώ σ’ εμάς από τα φάρμακα που καταναλώνουμε τα 80 τα εισάγουμε και παράγουμε τα  20, ενώ πριν 40 χρόνια είχαμε ακριβώς το αντίστροφο.
---Πόσο υποκριτικό  είναι αλήθεια, από την μια να στραγγίζεις την Ελληνική Οικογένεια με την ανεργία, την εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας, την αχαλίνωτη αφαίμαξη μισθών και συντάξεων, την απανωτή επιβολή φόρων επί φόρων , τακτικών και εκτάκτων, και από την άλλη να επαίρονται , μέσω των ΜΜΕ, ότι της πετάνε ένα «αντίδωρο» δήθεν κάποιων ευρώ!
---Ακούσατε να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να προβληματίζονται για την κατά 30 φορές πάνω αύξηση της επισκεψιμότητας των Ελλήνων στα ιατρεία των εθελοντικών οργανώσεων, γιατί  λόγω ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για γιατρό και φάρμακα ; Για την κατά 52% αύξηση των φορέων Έιτζ το 2011; Για τον δεκαπλασιασμό των χρηστών ναρκωτικών σε ένα χρόνο ;  Αυτές οι ειδήσεις μπαίνουν με μικρά γράμματα.
Με την ελλειμματική και εγκληματική πολλές φορές πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια  πλήγωσαν βαριά την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια του Έλληνα.
 Έστρεψαν την μια τάξη εναντίον της άλλης.
 Μας βύθισαν  σε καταθλιπτικά αδιέξοδα.
Συνομολόγησαν στην άποψη ότι όλοι είμαστε τεμπέληδες.
Ονόμασαν τεμπέληδες τους 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ (εργάτες), τους 2 εκατ. ασφαλισμένους του ΟΓΑ (αγρότες),τους 1 εκατ. ασφαλισμένους  στον ΟΑΕΕ (επαγγελματίες), την συντριπτική πλειονότητα των 600 χιλιάδων του Δημοσίου και όλους τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες ή μη. Κάνανε κανόνα την εξαίρεση και  ονομάσανε «Ελληνικό Λαό»  τους εκάστοτε αυλικούς τους .

Να γνωρίζουν πάντως ότι σε καμία περίπτωση  δεν θα μπορέσουν να  υποδουλώσουν την νοημοσύνη μας. Τη δική μας και των συμπολιτών μας.

Σίγουρα  ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσεις ένα θηρίο που θέλει να σε κατασπαράξει, είναι να το αφήσεις να σε φάει.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.
Γνωρίζουμε πια πολύ καλά τι γίνεται στη χώρα μας.
Ξέφτισαν και τα τελευταία περιθώρια αμφιβολιών.
Όλα  ξεκαθάρισαν.

Ξέρουμε πια , ότι αυτούς που γκρέμισαν την Χώρα μας δεν πρέπει να τους πάρουμε μαστόρους για να την Ξαναχτίσουμε.

                                                                                      Αλέξανδρος Τσαπέκος
                                                                                         πρ. Φ.Σ. Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου