Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΚ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Χθες το μεσημέρι και ενώ ήμουν στο Σύνταγμα εν μέσω κροτίδων, καπνογόνων και ξυλοδαρμών, με πήραν τηλέφωνο από την εμπορική τράπεζα λέγοντας μου ότι υπήρχε στα χέρια τους ένας κατάλογος συναδέλφων, που είχαν εκδώσει επιταγές προς την φαρμακαποθήκη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και παρ’ όλο που είχαν λήξει, δεν είχαν πληρωθεί.
Μου ζήτησαν να περάσω από την Κεντρική τράπεζα (Ευριππίδου 12) για να συζητήσουμε το θέμα , διότι είναι περισσότερο σοβαρό απ’ ότι φαίνεται. Ήταν μαζί μου η σύζυγός μου και ο κ.Δαγρές.
Πήγαμε στην Τράπεζα και εκεί μας αποκάλυψαν μεταξύ των άλλων τα εξής :
  • Αυτοί οι συνάδελφοι, που είχαν το ανωτέρω πρόβλημα δεν είχαν πληρώσει τις επιταγές τους, διότι είχαν πάρει παράταση από την αποθήκη Μαρινόπουλου, δίνοντάς τους σε μετρητά ένα μέρος της αξίας των επιταγών.
  • Ζητήθηκε από τους ανωτέρω φαρμακοποιούς (την λίστα την έχω, αλλά δεν είναι κοινοποιήσιμη) να παρουσιάσουν αποδείξεις για το μέρος των επιταγών που έχουν εξοφλήσει.
  • Οι επιταγές αυτές δεν θα σφραγιστούν ώστε να μην έχουν πρόβλημα τα μέλη μας στον Τειρεσία.
  • Η φαρμακαποθήκη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ έχει εκχωρήσει τις εισπράξεις στην εμπορική τράπεζα και για τους φαρμακοποιούς που έχουν ενημερωθεί με δικαστικό επιμελητή ότι υπάρχει αυτή η «εκχώρηση απαιτήσεων», δεν μπορούν να πληρώνουν πλέον τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ κατευθείαν, παρά μόνο μέσω της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Δεν έχουν ενημερωθεί όλοι οι πελάτες ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ που είναι περίπου 2.000, αλλά επιλεκτικά μόνο περίπου 500. Για αυτούς τους 500 η πληρωμή μέσω ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ τράπεζας είναι υποχρεωτική διαφορετικά δεν θα υπάρχει ουσιαστικά εξόφληση.
  • Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ τράπεζα μας αποκάλυψε και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο ότι οι φαρμακοποιοί είναι πρώτοι στην λίστα των επισφαλών οικονομικά επαγγελμάτων διότι έχουν το 80% των εργασιών τους με ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή με δημόσιους φορείς.
Έχοντας υπόψη μου τα ανωτέρω και ειδικά το τελευταίο, ζήτησα από τον Βασίλη Πεσκελίδη στο λογιστήριο του ΦΣΑ, να μου πεί την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και ποιες είναι οι μέχρι σήμερα οφειλές τους.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία λοιπόν, πλήν της Εμπορικής τράπεζας και του ΗΛΠΑΠ όχι μόνο δεν έχουμε καμία πληροφόρηση αλλά και δεν μπορούμε να τους βρούμε. Για κάποια από αυτά έχουμε την πληροφορία ότι βρίσκονται υπό κατάληψη.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημα. Ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης και σε κατ ‘ ιδίαν συζητήσεις με εμένα και τον κ. Βουδούρη αλλά και στο Pharma Point της Θεσσαλονίκης , δήλωσε ότι το νέο ταμείο δεν πρόκειται να αναλάβει υποχρέωση για προηγούμενες οφειλές των ταμείων τα οποία θα το συγκροτήσουν. Η κ. Αγγέλου μετά από συζήτηση μαζί της μου είπε ότι υπάρχει νόμος «3918/2011» που στο άρθρο 28 λέει τα εξής :
«…1. Το σύνολο του ενεργητικού και του παθητικού που προέρχεται από τους εντασσόμενους φορείς που εντάσσονται στον Οργανισμό, οι πόροι που προβλέπονται υπέρ αυτών από τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία τους περιέρχονται στον Οργανισμό ως καθολικό διάδοχο αυτών, ο οποίος υπεισέρχεται στα πάσης φύσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. Για τη μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων των εντασσόμενων φορέων, εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, οι οποίες μεταγράφονται ατελώς στα βιβλία μεταγραφών των οικείων υποθηκοφυλακείων ή κτηματολογικών γραφείων.»
Ζήτησα από την κ.Αγγέλου να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει σκόπιμη ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα των συναδέλφων από τα ταμεία που ενοποιούνται και είναι ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Επειδή προβλέπεται ένταξη και άλλων ταμείων, όπως π.χ. ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ κ.λ.π. να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αντίστοιχες ενέργειες όταν τότε το υπάρχον πλέον ταμείο ΕΟΠΥΥ θα δεχθεί και τα άλλα ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι τεράστιο και αποτελεί καταλύτη για την βιωσιμότητα των φαρμακείων. Από την μία οι εταιρείες οι οποίες κατά τις πληροφορίες μου σκληραίνουν την πιστωτική πολιτική τους προς τις φαρμακαποθήκες και οι ίδιες φαρμακαποθήκες που βαράνε κανόνι ή που είναι στα πρόθυρα να βαρέσουν, και από την άλλη η ανυπαρξία πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση προβλημάτων των φαρμακείων που επανειλημμένως έχουμε θέσει, καθώς και η οικονομική επισφάλεια του επαγγέλματος μας από τις τράπεζες, με κάνουν όχι μόνο επιφυλακτικό αλλά πολύ ανήσυχο.
Όπως πληροφορούμαι από συναδέλφους, θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη σας, ότι η έκδοση μπλοκ επιταγών από τράπεζες έχει καταστεί πολύ δύσκολη , όπως επίσης και η έκδοση φορολογικών ενημεροτήτων που πλέον βγαίνουν αποκλειστικά και μόνο από τις εφορίες και όχι μέσω Ίντερνετ.
Έχουμε ήδη μπροστά μας την σύγκληση των φορέων την Δευτέρα και αναμένουμε απάντηση από τον Υπουργό κ. Κουτρουμάνη για την σύγκληση αυτή. Μέχρι σήμερα δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός από το Υπουργείο, πλήν κάποιων φορέων που έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε Γενική Συνέλευση στις 31-10-2011 και να σταματήσουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, εάν μέχρι τότε δεν έχουμε πάρει πειστικές εγγυήσεις για την πληρωμή μας από αυτά.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ειλικρινά σας μεταφέρω, και μπορεί να το επιβεβαιώσει ο Γιάννης Δαγρές, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αν είμαστε όλοι μαζί, ότι μπορούμε να χειριστούμε με αξιοπρέπεια και τόλμη το δύσκολο αυτό θέμα εάν κάνουμε σωστές κινήσεις και δεν προδοθούμε από κάποια 5η φάλαγγα που δυστυχώς όπως όλοι, έχουμε και εμείς. 

Κ.Λουράντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου