Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ


Με ειδοποίησαν από το Υπουργείο Υγείας ότι την Τρίτη 11-10-11 θα συζητείτο πάλι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το θέμα της συνταγογράφησης  της δραστικής ουσίας και θα έπρεπε να παραστώ , όπως και ο κος Αμπατζόγλου πρόεδρος του ΠΦΣ. Οπως το είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Υγείας ξανάφερε το άρθρο του νομοσχεδίου γιά το θέμα αυτό . Το΄ πε και το΄ κανε!!!

Προετοιμάστηκα πολύ καλά. Είχα ζητήσει από τον φίλο και συνάδελφο Γιάννη Δαγρέ το προηγούμενο βράδυ να με εφοδιάσει με κάθε πληροφορία και κάθε στοιχείο γύρω από την συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Στις 12:00 έλαβα το μήνυμα στο κινητό μου : « ο.κ. πρόεδρε, στα έστειλα μεe-mail. Καλή επιτυχία».

Το πρωϊ είδα τα στοιχεία. Πίνακες με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζουν την συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, στοιχεία γιά τις κινήσεις της εδώ φαρκακοβιομηχανίας, πληροφορίες γιά εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες και κάθε τι που εμπλούτισε την φαρέτρα μου με όπλα γιά την όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη παρουσία μου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ( ΕΚΥ ) της Βουλής.


Πήγα στην ώρα μου στις 4:00 ακριβώς. Ο Πρόεδρος της ΕΚΥ κος Κρεμαστινός  δήλωσε ότι θα δώσει τον λόγο σε όλους τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων που ήταν παρόντες. Απέναντί μου ήταν στην σειρά όλοι οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, Ελλήνων και ξένων καθώς και αντιπρόσωποι των γιατρών.

Ξεκίνησε η διαδικασία, η οποία κράτησε αρκετές ώρες, κατά τις οποίες έγινε πράγματι εκπληκτική προσπάθεια να προστατευθεί η ... τιμή και η δόξα του ιατρικού κόσμου! Η συνεργασία γιατρών και εταιρειών ήταν περισσότερο από εξόφθαλμη.

Ποτέ δεν ήμουν απέναντι στον ιατρικό κλάδο, ούτε και θα μπορούσα να αντιπαρατεθώ με επιστήμονες που θεωρώ εκ πρωιμίου συναδέλφους, αφού υπηρετούμε τον ίδιο χώρο, τον υγειονομικό. Φαίνεται όμως ότι εκείνοι μας βάζουν απέναντί τους !!! Οι αντιπρόσωποί τους και οι βουλευτές-γιατροί ΟΛΩΝ των κομμάτων πλήν ενός , δεν είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τους φαρμακοποιούς!

Για τους ανωτέρω λοιπόν βουλευτές , οι οποίοι διαγωνίζοντο για το ποιος θα υπερβάλλει υπέρ των κεκτημένων τους και των βιομηχάνων συνεργατών τους, σας αναφέρω τις γενικές τοποθετήσεις τους, γιά να πάρετε μιά ιδέα του τι σημαίνει «λόμπι»!

  • Η προσωπικότητα του γιατρού πλήττεται βάναυσα από την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας!  ( Σημ: ευθεία ομολογία ότι ο γιατρός επιθυμεί την συνεργασία του με τις εταιρείες, αφού η προσωπικότητά του εξαρτάται από την ... εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Δηλαδή οι Αγγλοι οι Ισπανοί και οι Γερμανοί γιατροί που συνταγογραφούν δραστική ουσία δεν έχουν προσωπικότητα και αξιοπρέπεια; )

  • Με την δραστική ουσία θα γεμίσει η Ελλάδα με φάρμακα αντίγραφα από τρίτες χώρες αμφιβόλου αξίας και αποτελεσματικότητας. ( Σημ: μήπως σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα με εμπορική ονομασία προερχόμενα από Μπαγκλαντές , Ινδία κ.λ.π.; Δεν υπάρχει ομεπραζόλη από το Καμερούν; )
  •  
  • Ο γιατρός θα αναγκαστεί να γράφει δραστική ουσία πρωτοτύπου φαρμάκου, ώστε να μην υπάρχει αντίγραφο και να είναι βέβαιος για το φάρμακο που θα δοθεί! ( Σημ: Μήπως και σήμερα δεν «πιέζεται» ο γιατρός από της εταιρείες να αναγράφει τα καινούργια ακριβότερα φάρμακα εις βάρος των παλαιών της ίδιας εταιρείας; Μήπως δεν έχουν ακούσει γιά τον περίφημο «κανιβαλισμό» των παλαιών φαρμάκων;)
  •  
  • Η φαρμακευτική δαπάνη με την δραστική ουσία θα ..... αυξηθεί !(Σημ: αυτό και εάν είναι επιχείρημα ! Και το είπαν πολλοί ! Δηλαδή εάν παραμείνει η συνταγογράφηση όπως είναι σήμερα με την εμπορική ονομασία, δεν θα έχει λόγο ο γιατρός να ... υπερσυνταγογραφεί ! Ενώ με την δραστική ουσία .... θα γίνει ... πάρτυ! Και δεν σηκώθηκε ένας βουλευτής να απαντήσει , ότι ο φαρμακοποιός δεν συνταγογραφεί ! Κανείς δεν γνωρίζει πώς προκαλείται η τεχνητή-επώνυμη ζήτηση .) 

  • Η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από την εμπορία των κουπονιών των φαρμάκων που εξάγονται και κάποια φαρμακεία αισχροκερδούν! ( Σημ: προσέξτε ! Οι φαρμακοποιοί ευθύνονται και όχι οι γιατροί που συνταγογραφούν ή οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν το βιβλιάριό τους ).

  • Ο γιατρός είναι υπεύθυνος για το φάρμακο και δεν εκχωρείται η υπευθυνότητα αυτή. ( Ο γιατρός είναι υπεύθυνος γιά την διάγνωση της νόσου και την επιλογή φαρμάκου και θα συνεχίσει να είναι. Όλα τα υπόλοιπα είναι  εκ του πονηρού . Όταν πρόκειται για φαρμακευτική δαπάνη, φάρμακο=φαρμακοποιός  και όταν πρόκειται γιά ... κονόμα φάρμακο=γιατρός!)

  • Θα μεταφερθούν τα «δωράκια» στους φαρμακοποιούς! ( Κατ’ αρχήν παραδέχονται ότι υπάρχουν δωράκια στους γιατρούς  που πρέπει να διατηρηθούν. Δεύτερον τα «δωράκια» αυτά δίνονται για να προκληθεί συνταγογράφηση συγκεκριμένου φαρμάκου. Είναι αυτό που λέμε «προκλητή ζήτηση», την οποία ο  φαρμακοποιός δεν μπορεί να δημιουργήσει γιατί ΔΕΝ συνταγογραφεί . Το πολύ πολύ οι εταιρείες να διαγκωνισθούν για μερίδια αγοράς, κάτι που αφ’ ενός δεν προκαλεί δαπάνη στο Ασφαλιστικό Σύστημα, οπότε είναι αδιάφορο, και αφ’ εταίρου δεν είναι σοβαρό κίνητρο, συγκριτικά με την αύξηση της κατανάλωσης. )

  • Οι γιατροί δεν γνωρίζουν την δραστική ουσία και τους είναι δύσκολο τώρα να πηγαίνουν ... σχολείο!!! ( Τους απάντησε ο μόνος βουλευτής γιατρός που δεν μίλησε συντεχνιακά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κος Θεοδωρίδης εκ Κοζάνης. Ξέρετε τι τους είπε; «Εδω θυμάστε 50 ονόματα αντιγράφων ενός και μόνο φαρμάκου, η μία δραστική ουσία είναι πρόβλημα;»! )

Όπως ήταν φυσικό ΟΛΕΣ οι ανωτέρω τοποθετήσεις (πλην της τελευταίας) έμειναν αναπάντητες, και ως εκ τούτου στα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής, δεν υπάρχει αντίλογος.
Στο τέλος όμως επειδή στην κυριολεξία είχα «φορτώσει», απευθυνόμενος σε ΟΛΟΥΣ τους ελάχιστους που είχαν μείνει στην αίθουσα (μια και όποιος τελείωνε την τοποθέτησή του την «έκανε» για το καφενείο της Βουλής) επιτέθηκα εναντίον του λόμπι των γιατρών που υποστήριζε  τις ανωτέρω θέσεις και ουσιαστικά φρόντιζε γιά την ... συνέχιση της συνεργασίας των γιατρών με τις εταιρείες.

Επεσήμανα ότι:
  • Δεν μπορούσα να φανταστώ την απίστευτη δυναμική του λόμπι των γιατρών και την διείσδυση των εταιριών στο επάγγελμά τους.
  • Φάνηκε καθαρά η προσπάθειά των γιατρών να κρατήσουν τα «κεκτημένα» τους χωρίς μάλιστα κόπο, αφού δεν υπήρχε αντίλογος.
  • Δεν εκπλήσσομαι που τα πάντα έχουν ριχθεί στις πλάτες των φαρμακοποιών, αφού οι γιατροί έχουν πολλούς τρόπους ( όσους ακριβώς ο αριθμός των βουλευτών – γιατρών ) να ξεφεύγουν. Άλλωστε η Τρόϊκα μόνο τους .... φαρμακοποιούς γνωρίζει, οι οποίοι μάλιστα ειναι και .... αποκλειστικά υπεύθυνοι γιά την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης!
  • Τους ανέφερα όλα τα ανωτέρω που είναι στην παρένθεση στις τοποθετήσεις των βουλευτών και τους έδωσα τα στοιχεία που μου είχε δώσει ο Γ.Δαγρές.
  • Τους ερώτησα εάν γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες αντίγραφα για κάθε φάρμακο και με ποιό τρόπο είναι δυνατόν να τα έχουμε όλα διαθέσημα στο φαρμακείο.   
  • Τους ερώτησα επίσης εάν ενδιαφέρονται καθόλου για τον κόσμο που ειδικά τις αργείες και τα απογεύματα τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο όχι για να βρει το φάρμακο, αλλά το σκεύασμα της εταιρείας που προτίμησε ο γιατρός.
  • Τους ερώτησα εάν τους  απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι η BAYERεκβιάζει τους πελάτες της με πληρωμές τοις μετρητοίς και τι θα γίνει εάν σταματήσουμε να προμηθευόμαστε τα φάρμακα της ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ αυτής εταιρείας . Θα αφήσουν τον κόσμο να γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει φάρμακο  της εταιρείας αυτής ή άλλης που παρουσιάζει έλλειψη; Ενώ τα ίδια ακριβώς φάρμακα υπάρχουν και από άλλες εταιρείες;

Τους ρώτησα τελικά εάν η δραστική ουσία γιατρεύει τον ασθενή ή η εταιρεία.



Δεν έλαβα καμία απάντηση, αλλά και δεν μου επιτέθηκε ΚΑΝΕΙΣ !!! Τύψεις ;
Έφυγα απο την Βουλή γιά το φαρμακείο μου γεμάτος από οργή και αγανάκτηση για το θέατρο που παρακολούθησα. Αισθάνθηκα την ανάγκη να καταγράψω συνοπτικά αυτά που έζησα και να σας τα παραθέσω ...

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου