Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΑΛΑΓΙΑ - ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α' & Β'

Αθήνα 31/3/2011
Αριθ. Πρωτ.: Φ.80000(ν3918)/οικ7396/921

ΚΟΙΝ.
1. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
2. Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
3. Φαρμκευτικό Σύλλογο Αττικής

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση ρυθμίσεων του ν. 3918/2011 (Α, 31)
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 31/A/2-3-2011 δημοσιεύθηκε ο ν. 3918/2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα:


1. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β και στα άρθρα 17 έως και 33, προβλέπεται η σύσταση και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα.
2. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ και στα άρθρα 34 έως και 40 ρυθμίζεται ρυθμίζονται θέματα που αφορούν φάρμακα, φαρμακεία και φαρμακευτικές εταιρείες. 
Επίσης με το άρθρο 37 ορίζεται ότι οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΜΚΦ) του άρθρου 1 του ν. 3106/2003, προμηθεύονται τα φάρμακα για τους περιθαλπόμενους σε αυτά στη Νοσοκομειακή Τιμή. 
3. Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ, άρθρο 41, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι η Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας της κλινικής, ισχύει για τρία (3) χρόνια και οι βεβαιώσεις που ήδη έχουν εκδοθεί και βρίσκονται φυσικά σε ισχύ, ισχύουν και αυτές για τρία χρόνια από την ημερομηνία χορήγησής τους. 



4. Στο ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ, άρθρο 63, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον ΕΟΦ. Ειδικότερα, προβλέπεται η καθιέρωση ταινιών γνησιότητας για σκευάσματα ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στις διατάξεις. Η συμμόρφωση των κατόχων αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων με την υποχρέωση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν εγκρίνουν και δεν εξοφλούν ιατρικές συνταγές που περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα που χορηγούνται και χωρίς ιατρική συνταγή. Mε απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοιν. Αλληλ., κατόπιν γνώμης του ΕΟΦ θα καθορισθούν τα προϊόντα αυτά. Επίσης στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν εγκρίνουν φαρμακευτικά προϊόντα ή κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο να καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται από Ειδική Επιτροπή και εγκρίνεται με κοινή υπουργική απόφαση.

5. Στο ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ και ειδικότερα στο άρθρο 72 προβλέπεται
ότι η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των τριάντα ημερών θεραπείας, βάσει του δοσολογικού σχήματος που αναφέρεται στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος, το οποίο αναγράφεται υποχρεωτικά στη συνταγή ανεξάρτητα του αριθμού των εμβαλαγίων. Διευκρινίζεται ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου ισχύουν για πέραν του ενός εμβαλάγια
Επίσης προβλέπεται ότι για συνταγές φαρμάκων που καταχωρίζονται και
εκτελούνται ηλεκτρονικά ΔΕΝ απαιτείται θεώρηση ανεξαρτήτως πόσου και ιδιοσκευασμάτων, καθώς και για τις δίμηνες συνταγές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα σας, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προς πληρέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων διοικητικών και υγειονομικών υπαλλήλων, για την ορθή εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου αυτού. 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΗΝΑ ΔΡΕΤΤΑ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου