Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΠΦΣ: ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΠΑΔ


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί την Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεκινήσουν επιτέλους οι ροές των λογαριασμών των φαρμακείων, προκειμένου να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Ο Π.Φ.Σ. με απόφαση του καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των λογαριασμών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, και να αναστείλουν την κινητοποίηση μόλις ξεκινήσει η ροή των πληρωμών.
Οι φαρμακοποιοί είναι θετικοί υπό προϋποθέσεις στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΑΔ, για την κάλυψη των πολύμηνων οφειλών προς τα φαρμακεία.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Λοβερδο και τον υφυπουργό κ. Τιμοσίδη, και σε ανοικτή επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινιδη, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν συγκεκριμένες ενέργειες πληρωμών.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτης με έγγραφο του προς τον Π.Φ.Σ. δεσμεύθηκε για τις πληρωμές ως εξής:
1ον, υπεγράφησαν χθες χρηματικά εντάλματα ύψους 100 εκατ. € για την πληρωμή φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα. Τα χρήματα αυτά αφορούν τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2011. Λόγω της μετατροπής του ΟΠΑΔ σε ασφαλιστικό ταμείο, η πληρωμή των φαρμακείων  θα γίνεται εφ' εξής απ' ευθείας από τις περιφερειακές υπηρεσίες, με την όλη διαδικασία να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
2ον, για τον προγραμματισμό της κάλυψης των υποχρεώσεων του Οργανισμού μέχρι τις 31/12/2010, υλοποιείται άμεσα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και, στη βάση αυτής, θα καταβληθούν οφειλές που αντιστοιχούν σε λογαριασμούς μέχρι και τον Οκτώβριο τον 2010 (υποβολές Νοεμβρίου 2010), τον Απρίλιο του 2011. Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2010 θα εξοφληθούν εντός του Αυγούστου του 2011.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, παράλληλα, θα εξοφλούνται εντός 45 ημερών οι τρέχουσες υποβολές λογαριασμών για το 2011.
Ο Π.Φ.Σ. εκτιμά ως θετικές τις εξελίξεις:
Α) Σε θεσμικό επίπεδο με την ίδρυση του ΟΠΑΔ ως ταμείο, την ΚΥΑ που επιταχύνει την πληρωμή των φαρμακείων.
Β) Σε επίπεδο πληρωμών εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του κ. Σουλιώτη.

Οι φαρμακοποιοί για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι ενεργούν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Τώρα πια εναπόκειται στη συνέπεια της Πολιτείας να αποδείξει ότι θα τηρήσει τα υπεσχημένα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου