Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

«Ο ιδρώτας των εργαζομένων όπως αυτός μεταφράζεται στις ασφαλιστικές εισφορές δεν εκβιάζεται»

Ο Αναπληρωτής υπουργός υγείας σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Real.gr απαντά στους φαρμακοποιούς: «Ο ιδρώτας των εργαζομένων όπως αυτός μεταφράζεται στις ασφαλιστικές εισφορές δεν εκβιάζεται».

Ο Μάριος Σαλμάς τονίζει κατηγορηματικά πως δεν θα επαναληφθούν οι εικόνες στις οποίες πολίτες με χρόνιες παθήσεις να ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο. «Δεν θα δούμε αυτή την εικόνα» και προσθέτει με νόημα: «Όποιος θέλει συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα το αποφασίσει και ο κάθε πάροχος ξεχωριστά. Όμως πιστέψτε με έχουμε εναλλακτικά σχέδια».




Επισημαίνει επίσης πως με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που από της 10 Αυγούστου άρχισε να λειτουργεί το «όφελος θα είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά στο Real.gr 
Το θέμα με τους φαρμακοποιούς παραμένει ανοικτό και ήδη προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις. Τι θα κάνετε προκειμένου να μην επαναληφθούν τις εικόνες που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν με χιλιάδες πολίτες με χρόνιες παθήσεις να ταλαιπωρούνται;
Δεν θα δούμε αυτή την εικόνα. Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχει δείξει μία υπευθυνότητα, γνωρίζει τις δυνατότητες ανά πάσα στιγμή του φορέα και δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Πρέπει όμως να σας πω ότι η χρονική στιγμή είναι πολύ διαφορετική από αυτή που αναφέρεστε. 

Η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή εντολή. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός υγείας στην Ευρώπη, εκπέμπει το μήνυμα, ότι ο ιδρώτας των εργαζομένων όπως αυτός μεταφράζεται στις ασφαλιστικές εισφορές δεν εκβιάζεται. Όποιος θέλει συμβάλλεται με τον οργανισμό. 

Αυτό θα το αποφασίσει και ο κάθε πάροχος ξεχωριστά. Όμως πιστέψτε με έχουμε εναλλακτικά σχέδια. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα που οι πάροχοι πληρώνονται με μία το δυνατόν ικανοποιητική ροή που έχει και το στοιχείο της δικαιοσύνης, κανείς δεν φαντάζομαι ότι θα πάρει την πρωτοβουλία να ανοίξει όλη η ατζέντα που αφορά έναν κλάδο. 

Σε κάθε περίπτωση εμείς μιλάμε και αποφασίζουμε στο όνομα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Θα πούμε όλη την αλήθεια στον λαό. Όλοι πρέπει να καταλάβουν τις δυνατότητες της χώρας και των ταμείων.

Πως προχωράει το νέο σύστημα συνταγογράφησης που παρουσιάσατε; Πότε όμως θα ολοκληρωθεί έως το τελευταίο στάδιο;Ποια θα είναι τα οφέλη; 

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ξεκινήσει να κτίζεται πριν χρόνια και έχουν δαπανηθεί σημαντικοί πόροι. Έργα πληροφορικής είχαν δοθεί για τον σκοπό αυτό σε διαφορετικές εταιρείες από διαφορετικούς φορείς του δημοσίου. Όμως τα συστήματα που αναπτύχθηκαν δεν είχαν συνδεθεί μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν όσο έπρεπε. Καλέσαμε πριν από μερικές ημέρες σε ένα τραπέζι όλους τους φορείς που εμπλέκονταν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δρομολογήθηκαν μερικές δράσεις με σκοπό την βελτίωση του συστήματος. 

Αρχικά συνδέθηκε ο ΕΟΠΥΥ με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ και πλέον από 10 Αυγούστου ο οργανισμός μπορεί να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την συνταγογράφηση από τους γιατρούς. Από 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα γράφουν ηλεκτρονικά, ενώ ο οργανισμός με την συνεργασία της ΗΔΙΚΑ με το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης των φαρμακείων θα έχει στο σύνολο των συνταγών ηλεκτρονική απεικόνιση. 

Επίσης τον Νοέμβριο θα συνδεθεί σε κοινή πλατφόρμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η καταχώρηση των παραπεμπτικών, ενώ και τα δύο συστήματα θα συνδεθούν με το σύστημα ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των δαπανών σε διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικές. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι βελτιώσεις των συστημάτων θα προκύψουν χωρίς ουσιαστικά δαπάνη από το δημόσιο. Αντιθέτως το όφελος θα είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. 

Ωστόσο ο ΕΟΠΠΥ δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν πόροι. Πως θα καλύψετε την «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί; Τρέχουν ήδη χρέη 1,4 δισ ευρώ;

Το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ ήταν στην σωστή κατεύθυνση. Όμως η αρχική φιλοσοφία «τα πάντα στους πάντες», προφανώς δημιούργησε ελλείμματα και ανεξόφλητες υποχρεώσεις. Όταν για παράδειγμα εντάσεις τον ΟΓΑ σε έναν κοινό ασφαλιστικό φορέα με το ΙΚΑ, αυτό σημαίνει ότι σε ασφαλισμένους που πληρώνουν 10 ευρώ το μήνα δίνεις την ίδια περίθαλψη που λαμβάνουν αυτοί που πληρώνουν 400 ευρώ το μήνα. 

Ο οργανισμός φτιάχτηκε προκειμένου να δώσει αγοραστική δύναμη στις εισφορές των εργαζομένων, δηλαδή να λειτουργήσει ως μονοψώνιο στον αγορά υπηρεσιών υγείας. Όμως δεν λειτούργησε έτσι στα πρώτα του βήματα. Δεν έκανε διαπραγματεύσεις που θα κάνει τώρα, έτσι ώστε να συμπιέσει τις τιμές των υπηρεσιών που αγοράζει και να μειώσει με αυτό τον τρόπο τις δαπάνες. Επίσης πρέπει ο οργανισμός να έχει cash flow και προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η κρίσιμη συνθήκη, θα νομοθετήσουμε ώστε οι εισφορές για τον κλάδο υγείας να κατατίθενται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό στον ΕΟΠΥΥ.
Η μισή περίπου δαπάνη του οργανισμού είναι φαρμακευτική, επομένως και εκεί έχουμε πολλά να κάνουμε.

Αναμένονται περικοπές στο χώρο της υγείας λόγω των μέτρων των 11.5 δισ ευρώ. Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων; Σε ποιους τομείς θα γίνουν μειώσεις; 
Είναι μία διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημασία έχει αυτό που θα συμφωνηθεί και θα αφορά λογιστική προσαρμογή να μπορεί να αντικριστεί και σε πραγματική μείωση της δαπάνης, χωρίς να θίξει τον πυρήνα του επιπέδου των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Στα νοσοκομεία θα γίνουν αναδιαρθρώσεις με αποτελεσματικότερη διαχείριση προσωπικού, πόρων και λειτουργικών εξόδων.


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
 
πηγή: real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου