Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΦΣ: Ενημερωτικό σημείωμα για πληρωμές ΕΟΠΥΥ, ΟΠΑΔ και υπεύθυνες δηλώσεις

1.        ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΕΟΠΥΥ

Η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ ολοκληρώθηκε.

Διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να πληρώνει ενιαία και τους μεμονωμένους φαρμακοποιούς και τους φαρμακοποιούς που πληρώνονται μέσω διανεμητικών λογαριασμών και μάλιστα τις ημερομηνίες που μας έχει δηλώσει.

2.    ΠΛΗΡΩΜΗ α΄ ΔΟΣΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΟΠΑΔ

Τελικά η ανυπαρξία των υπηρεσιών του ΟΠΑΔ εξακολουθεί και επιβεβαιώνεται  και μετά την ένταξη αυτού στον ΕΟΠΥΥ.
Ενώ έχουν εκταμιευθεί τα 48 εκατ. από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΟΠΥΥ, η έλλειψη προσωπικού,  η γραφειοκρατική δυστοκία των ΥΠΑΔ οδηγούν για μια ακόμα φορά τις δεσμεύσεις των αρμοδίων για πληρωμές  της α΄δόσης  των οφειλομένων του ΟΠΑΔ να αποδεικνύονται κούφια λόγια αφού μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η πληρωμή μας.

Συγκεκριμένα:

Για να αναδείξουμε  το γραφειοκρατικό χάος ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
Οι  τοπικές ΥΠΑΔ όπως σας είχαμε ενημερώσει αδυνατούσαν να διεκπεραιώσουν την πληρωμή των επιτροπικών ενταλμάτων και λόγω έλλειψης προσωπικού (μεταθέσεις) και λόγω λήξεως της σύμβασης με την εταιρία που στηρίζει μηχανογραφικά την διαδικασία πληρωμών (ORASIS).

Μετά από παλινωδίες μίας εβδομάδας και με συνεχείς πιέσεις του ΠΦΣ αποφασίστηκε να αποσταλούν από κάθε ΥΠΑΔ οι συνταγές μαζί με τα παραστατικά και τα τιμολόγια. στην ΚΜΕΣ  για να δρομολογηθεί η διαδικασία πληρωμής μας μέσω της ΚΜΕΣ.

Όταν διαπιστώθηκε ο τεράστιος όγκος που έπρεπε να σταλεί με courier και το χρηματικό ποσό που απαιτούσε την προκήρυξη διαγωνισμού και άρα την χρονοβόρα διαδικασία διεκπεραίωσης, αποφασίστηκε τελικά να ζητηθεί από τις ΥΠΑΔ να αποστείλει μόνο τα τιμολόγια.

Μετά την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και το γεγονός ότι κατέστη  πλέον σαφές, μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ να παρεμβαίνουν καθημερινά  για να επιλυθεί το κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο και εμπλοκές οι οποίες στην ουσία δεν μας αφορούν, εξηγήσαμε στην Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι ακριβώς επειδή όλα αυτά δεν μας αφορούν, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην διαδικασία πληρωμής της α΄ δόσης από τα οφειλόμενα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις.

Η κατανόηση των όποιων προβλημάτων έχει όρια. Ειδικά από την στιγμή κατά την οποία τα φαρμακεία έχουν να πληρωθούν ΟΠΑΔ από το μήνα Ιούνιο.
Ελπίζουμε ότι μετά  την διευθέτηση της πληρωμής μας για την πρώτη δόση, η ίδια διαδικασία θα ολοκληρωθεί συντομότερα και για το υπόλοιπο ποσόν των οφειλομένων μας, και δεν θα συναντήσουμε παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα , εφόσον φυσικά αποδεσμευτούν τα υπόλοιπα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών.

3.    ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αντιλαμβάνεστε ότι για να μην υπάρξουν εκ νέου καθυστερήσεις θα πρέπει να κατατεθούν στην ΚΜΕΣ, το σύνολο των Υπεύθυνων Δηλώσεων για τα μέλη κάθε συλλόγου.
Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι Υπεύθυνες Δηλώσεις.
Στην περίπτωση που υπάρχουν συνάδελφοι που για δικούς τους λόγους έχουν αποφασίσει να μην υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση (πράγμα που σημαίνει  ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ποιόν τρόπο θα πληρωθούν) θα πρέπει οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι να δηλώσουν σε κατάσταση τα ονόματα αυτά των συναδέλφων  και να την στείλουν μαζί με τις υπεύθυνες δηλώσεις στην ΚΜΕΣ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία για τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Αν οι δεσμεύσεις δεν υλοποιηθούν μετά την 1η Απριλίου η ευθύνη βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Συναδελφικά,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                                                                    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου