Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΦΣ ΕΒΡΟΥ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ.
ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 2
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Α.Φ.Μ. 090323842
ΤΗΛ. 2551029066

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 07/03/2012

ΑΡ. ΠΡΩΤ 48  


ΠΡΟΣ: ΜΜΕ

ΚΟΙΝ.:      ΜΕΛΗ ΦΣ ΕΒΡΟΥ
ΠΦΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου αποφάσισε τη συμμετοχή των φαρμακείων του Συλλόγου μας στην 48ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε ο Π.Φ.Σ. την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη για χάριν της ενότητας του κλάδου, παρότι πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις έπρεπε να λάβουν χώρα πριν την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου, ενώ, τώρα εκ των υστέρων θα έπρεπε να είναι πιο σκληρές και αποφασιστικές.
Η κυβέρνηση του μνημονίου και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, προφασιζόμενη τις επιταγές της τρόικας, αλλά εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και άλλα συμφέροντα, που εποφθαλμιούν τη λιανική του φαρμάκου, αποφάσισε να στερήσει το απαραίτητο φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή και να οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση και το θάνατο το σύνολο των φαρμακείων της χώρας. Μεθοδικά, με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, τακτική την οποία εφαρμόζει επιτυχημένα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προχωρά στη συνεχή λήψη νέων μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μηδαμινό δημοσιονομικό όφελος, αποσκοπούν όμως στην πλήρη αποδυνάμωση του φαρμακευτικού κλάδου, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για να αναπτυχθούν μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων του εξωτερικού και συγκεκριμένες εταιρίες γενοσήμων. Αποδεικνύοντας, έτσι,  στην πράξη ότι οι φήμες για υπογεγραμμένα συμβόλαια που πρέπει να τιμηθούν δεν απέχουν από την πραγματικότητα.
Οι Έλληνες φαρμακοποιοί, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει το σύστημα υγείας της χώρας και έχουν σταθεί όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον πολίτη που έχει ανάγκη τη φαρμακευτική περίθαλψη, δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Πλέον, το διακύβευμα δεν είναι απλά το να περισωθούν τα φαρμακεία, αλλά ολόκληρο το κοινωνικό κράτος, το οποίο καταρρέει πλήττοντας πρώτα και κύρια τους αδύναμους και τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, οι οποίοι με την εφαρμοζόμενη πολιτική θα είναι σε λίγο η συντριπτική πλειοψηφία.
Έστω και αυτή την ύστατη ώρα, προκειμένου να περισώσουμε ό,τι μπορούμε και να συνεχίσουμε να είμαστε βιώσιμοι ως κλάδος, ζητούμε:
·        Την οριστική ρύθμιση των οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά φαρμάκου.
·        Την παρέμβαση για την αποκατάσταση των τρομακτικών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά.
·        Κανένα ταμείο να μην ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ πρωτού εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών του προς τα φαρμακεία. Το παράδειγμα του ΟΠΑΔ, ο οποίος δεν μπορεί να ρυθμίσει τόσους μήνες μετά τα παλαιά χρέη προς εμάς είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους.
·        Το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων να επανέλθει σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Να σημειώσουμε ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων έχει μηδαμινή και μόνον βραχυπρόθεσμη επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία εξαρτάται από την τιμή των φαρμάκων και τον όγκο συνταγογράφησης και μόνον.
·        Τη μη εφαρμογή του παράλογου μέτρου για σταθερή αποζημίωση 30 ευρώ σε φάρμακα αξίας άνω των 200 ευρώ, που θα οδηγήσει στη χορήγησή τους από τα φαρμακεία με ζημιά. Σημειώνουμε ότι εφόσον εφαρμοστεί δεν προτιθέμεθα να συνεχίσουμε να χορηγούμε τα φάρμακα αυτά.
·        Τον έλεγχο της δαπάνης με ορθολογικό τρόπο.
·        Την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία που θα επιτρέψουν να ελεγχθεί η υπερσυνταγογράφηση και να περιοριστεί το περιττό (όχι το απαραίτητο) φάρμακο.
·        Η είσοδος των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και η αποζημίωσή τους από τα ταμεία να γίνεται με κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας και όχι αποκλειστικά με κριτήρια κόστους.
·        Την παροχή φορολογικών κινήτρων για συστεγάσεις/ συγχωνεύσεις φαρμακείων. Την προσαρμογή του rebate ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων. Τη δημιουργία γενικότερου πλαισίου που θα ευνοεί ευρύτερες συνεργασίες.
·        Την άσκηση πίεσης στους προμηθευτές για παροχή πίστωσης σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες τουλάχιστον 45 ημερών, ώστε να συμβαδίζει με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
·        Να μη μειωθεί περαιτέρω το περιθώριο κέρδους των φαρμακαποθηκών, που θα τις οδηγήσει σε κλείσιμο και θα δημιουργήσει τεράστιο και ανυπέρβλητο πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα.
Σε πείσμα των καιρών θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στη ξένη κατοχή για να περισώσουμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας, για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό μας για να μπορούμε κι εμείς να συνεχίσουμε να την υπηρετούμε, όπως μέχρι σήμερα.



         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




       Πασχάλης Γουτκίδης


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




Γεώργιος Τσώκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου