Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ - ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΑΝΟΙΞΕ


Παραθέτουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, και στο οποίο αναφέρθηκε στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.
.........................................

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα σήμερα στο Πρακτορείο Ρόιτερ για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, και μάλιστα δίνεται και μία συνέντευξη από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αναφέρει ότι ένα από τα επαγγέλματα που εν τύποις άνοιξαν είναι των φαρμακοποιών. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν σκεφτείτε να ανοίξετε περαιτέρω το επάγγελμα των φαρμακοποιών, τι θα κάνετε τελικά με το ωράριο του Σαββάτου και της Τετάρτης; Και ένα δεύτερο ερώτημα, βλέπω κατακόρυφη αύξηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κύριε Υπουργέ έχετε σκοπό να δώσετε αυτά τα φάρμακα στα Σούπερ Μάρκετ ; Ευχαριστώ. 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το ωράριο. Το ωράριο συζητείται, καταλήγουμε εντός του Αυγούστου για να εφαρμόσουμε από 1ης Οκτωβρίου, όπως ο νόμος το ορίζει. Ορίζει ότι από την 1η Απριλίου θα καθορίσουμε, θα καθορίσουμε. Επίσης, τώρα που ξέρουμε την ελληνική ιδιαιτερότητα το καλοκαίρι, θα πάμε στο νέο ωράριο το απελευθερωμένο για Δευτέρα – Τετάρτη - Σάββατο από την 1η Οκτωβρίου. Γιατί συζητάμε και δεν πάμε σε μια απλή υπουργική Απόφαση που θα λέει ότι Δευτέρα – Τετάρτη - Σάββατο ανοιχτά όποτε θέλει ο καθένας ; Γιατί φοβόμαστε τις εναρμονισμένες πρακτικές, να μην ανοίγουν, ή να ανοίγει ένας ή να ανοίγει ένας μεγάλος.
Έχουμε ένα στο αεροδρόμιο, να αποκτήσουμε και ένα άλλο στο Σύνταγμα και τέλος. Ή ένα στη Νέα Σμύρνη. Είπα έναν Δήμο, για παράδειγμα στο Μαρούσι. Αυτό μας κάνει να λέμε ότι θέλουμε συμφωνία. Κι εμείς τώρα οι ίδιοι, εδώ στην Αθήνα ως χρήστες τα βράδια έχουμε ταλαιπωρηθεί και έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει αν αυτό το νέο σύστημα δεν δουλέψει σωστά ; Τώρα, καμιά φορά χρειάζεται να πας 6 και 7 και 8 χιλιόμετρα για να βρεις φαρμακείο. Φαντάσου να πας σε μια εναρμονισμένη πρακτική που θα πρέπει να πηγαίνεις 20 χιλιόμετρα για να βρεις. Γι' αυτό λοιπόν προτιμούμε μια συζήτηση και συνδιαλλαγή, από μια πράξη απόλυτης απελευθέρωσης που στην πράξη δεν θα είναι.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά το επάγγελμα του φαρμακοποιού αυτό άνοιξε. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Στουρνάρας με τον οποίον σε πάρα πάρα πολλά θέματα συμφωνώ, αλλά αυτή η εμμονή σε μια χώρα με 11.000 φαρμακεία και 800 καινούργια μετά το νόμο, να πάμε σε πόσες χιλιάδες; Έχουμε τον υψηλότερο αριθμό αύξησης και τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό σε όλο τον πλανήτη. Δηλαδή να πάμε που; Δηλαδή τι θέλει ο A, ο B και ο Γ που μας ασκεί αυτή την κριτική; Τι να κάνουμε; Να πάμε σε 30.000 φαρμακεία, σε 40.000 φαρμακεία; Και αυτοί μετά θα πιέζουν με φανατικό αγώνα να παραμείνει το ποσοστό κέρδους υψηλό για να επιβιώνουν; Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. 
Πιστεύω ότι κάναμε το απαραίτητο, το χρήσιμο και το καλό. Ανοίξαμε το επάγγελμα, δώσαμε πάρα πολλές δυνατότητες καινούριες που δεν υπήρχαν. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή. Είδαμε το μέτρο του ανοίγματος, ακόμη και σε μικρές λεπτομέρειες εφαρμογής στην Αθήνα, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξέρουν οι πιο πολλοί από εδώ. Και δεν σκεφτόμαστε να πάμε σε κάτι περισσότερο. Εκείνο που μπήκε στο τραπέζι νομίζω από την κα Ευθυμιάδου, δεν θυμάμαι από ποιον μπήκε, για την υποχρέωση εκ του Μνημονίου να πάμε σε μια νέα υποτιμολόγηση, σας είπα ότι θα το συζητήσουμε μαζί τους από το Σεπτέμβρη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου